Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen vienti Venäjälle romahti – syynä eivät ole pakotteet

Öljyn halpeneminen ja ruplan heikkeneminen supistivat Suomen vientiä Venäjälle huomattavasti enemmän.

Talous
 
Juha Metso
Venäjän vastapakotteista on kärsinyt etenkin Valio.
Venäjän vastapakotteista on kärsinyt etenkin Valio. Kuva: Juha Metso
Tausta

Vastapakotteet elokuussa 2014

Kriisi Ukrainassa kärjistyi maaliskuussa 2014. Euroopan unioni ja Yhdysvallat määräsivät Venäjää vastaan talouspakotteet, joilla ne painostavat Venäjää lopettamaan Krimin niemimaan miehityksen.

Heinäkuussa 2014 Ukrainan ilmatilassa ammuttiin alas malesialainen matkustajalentokone. Sen pudottivat todennäköisesti Venäjän tukemat kapinalliset.

Lentokoneessa oli 283 matkustajaa ja 15 miehistön jäsentä. Kaikki heistä kuolivat.

Lentokoneen tuhoamisen takia talouspakotteita Venäjää vastaan laajennettiin: venäläisten pankkien varainhankintaa lännestä rajoitettiin.

Lisäksi kiellettiin öljyesiintymien hyödyntämisessä käytettävän tekniikan ja arktisen tekniikan vienti Venäjälle.

Elokuussa 2014 Venäjä määräsi vastapakotteet, joilla rajoitettiin pakotteita asettaneiden elintarvikevientiä Venäjälle.

Venäjän pakotteiden vaikutus Suomen vientiin on ollut verraten vähäinen, ilmenee Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tekemästä selvityksessä.

Pakotteita huomattavasti suurempi syy Venäjän-viennin romahdukseen ovat olleet öljyn voimakas halpeneminen ja ruplan merkittävä heikkeneminen. Ne ovat vähentäneet yritysten ja kuluttajien ostovoimaa.

”Venäjän asettamien vastapakotteiden takia lihan, maitotuotteiden ja vihannesten vienti Venäjälle on käytännössä loppunut. Ennen pakotteita niiden osuus tavaraviennistä Venäjälle oli viisi prosenttia. Elintarviketeollisuudelle vastapakotteilla on ollut suuri kielteinen vaikutus”, sanoo tutkimusjohtaja Markku Kotilainen Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta.

Yksittäisistä yrityksistä vastapakotteista eniten on kärsinyt Valio. Selvityksen on laatinut Kotilaisen kanssa tutkija Birgitta Berg-Andersson.

Vastapakotteisiin määrättyjen tuotteiden viennin arvo oli vuosittain noin 270 miljoonaa euroa vuosina 2011–2013. Vuonna 2015 niiden viennin arvo oli enää kolme miljoonaa euroa.

Vuodesta 2012 Suomen tavaraviennin arvo Venäjälle on supistunut 44 prosenttia.

Vuonna 2012 Suomen tavaraviennin arvo Venäjälle oli 5,7 miljardia euroa. Vuonna 2015 se oli 3,2 miljardia.

Artikkeliin liittyvät

”Ostovoiman heikkeneminen olisi joka tapauksessa ilman pakotteiden vaikutustakin supistanut Suomen vientiä Venäjälle”, Kotilainen sanoo.

Ukrainan kriisin takia Euroopan unioni määräsi Venäjää vastaan talouspakotteita, jotka ovat vastapakotteitakin vähäisemmässä määrin supistaneet vientiä Venäjälle.

Vientikieltoon määrättyjen tavaroiden viennin arvo Venäjälle oli vuosina 2011–2013 noin 30 miljoonaa euroa vuodessa, mikä oli 0,6 prosenttia Venäjän-viennin koko arvosta.

Vuonna 2015 samojen tuotteiden viennin arvo oli 14 miljoona euroa.

Vientikieltoon asetetuista tuotteista Suomelle tärkeimpiä ovat öljy- ja kaasuteollisuudessa käytettävät putket, pumput, työvälineet sekä erilaiset koneet ja niiden osat.

”Lähes mahdotonta on arvioida sitä, miten pakotteet ovat vaikuttaneet rahoitusalaan. Rahoitusalalle määrätyt pakotteet ovat vähentäneet investointeja Venäjällä, mikä on jossain määrin myös vaikuttanut Suomen vientiin.”

Pakotteiden takia EU:n ja Yhdysvaltojen pankit ja rahoitusyhtiöt eivät saa rahoittaa venäläisiä yrityksiä.

Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen on samaa mieltä siitä, että pakotteita enemmän Suomen vientiä Venäjälle on supistanut öljyn halpeneminen ja ruplan heikkeneminen.

”Kiinan vienti Venäjälle supistui viime vuonna yli 30 prosenttia ja Etelä-Korean lähes 50 prosenttia. Merkittävin syy on nimenomaan venäläisten yritysten ja kotitalouksien ostovoiman heikkeneminen”, sanoo Korhonen.

Ostovoiman heikkeneminen johtuu valuutan heikkenemisestä suhteessa dollariin ja euroon. Kun rupla heikkenee, kaikki Venäjälle ulkomailta tuotavat tuotteet kallistuvat.

Venäläisten kuluttajien ja yritysten hankinnoista huomattava osa on tuontituotteita.

Ruplan arvo taas vaihtelee voimakkaasti öljyn mukaan: kun öljy halpenee, valuutta heikkenee. Öljyn kallistuminen aiheuttaa ruplan vahvistumisen.

Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen (Bofit) ennusteen mukaan Venäjän bruttokansantuote supistuu tänä vuonna kolme prosenttia. Talouskehityksen kannalta ratkaisevaa on se, miten öljyn hinta kehittyy.

Korhonen uskoo, että Venäjän talouden pohjakosketus tapahtuu vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen alkaa hidas elpyminen, jos öljy ei kallistu selvästi.

”Viime vuonna yksityinen kulutus Venäjällä väheni kymmenen prosenttia ja reaalipalkat laskivat jopa hieman enemmän kuin kymmenen prosenttia. Euroissa palkkojen romahdus oli 30 prosenttia. Ihmisten elintaso Venäjällä on huonontunut merkittävästi.”

Elintason huonontuminen on Korhosen mukaan iskenyt eniten pienipalkkaisiin, jotka ovat täpärästi välttäneet köyhyyden.

”Venäjän valtion budjetissa oletuksena on, että öljyn barrelihinta olisi noin 50 dollaria ja valtiontalouden alijäämä kolme prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Jos öljy on alle 50 dollaria barrelilta, valtiontalouden alijäämä on vastaavasti suurempi.”

Keskiviikkona venäläisen Urals-viitelaadun raakaöljyn hinta oli 41 dollaria barrelilta ja Pohjanmeren Brent-viitelaatu 44 dollaria barrelilta. Barreli on öljykaupan mittayksikkö. Sen tilavuus on 159 litraa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat