Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteisölliset työtilat tulevat

Työntekijöille työpisteetön työ tarkoittaa usein suurempaa vastuuta mutta myös vapautta – ja verkostojen muuttumista.

Talous
 
Sirpa Raiha / HS
Kiinteistöyhtiö Spondan uusi Mothership of Work Pienellä Roobertinkadulla on 250 hengelle suunniteltu luovien tekijöiden ja yritysten työtila eli niin sanottu ”co-working hub”.
Kiinteistöyhtiö Spondan uusi Mothership of Work Pienellä Roobertinkadulla on 250 hengelle suunniteltu luovien tekijöiden ja yritysten työtila eli niin sanottu ”co-working hub”. Kuva: Sirpa Raiha / HS

”Fyysinen ympäristö määritellään uudestaan”, tiivistää dosentti Suvi Nenonen työympäristöjen käynnissä olevan muutoksen. Nenonen on perehtynyt toimitilojen kiinteistöjohtamiseen ja työympäristön muutoksiin.

Uutta tietotyötä ei tehdä enää yhdessä paikassa ja osoitteessa, koska pistorasian paikka ei enää määritä työpisteen paikkaa, hän selittää.

Nenosen mukaan yhtenä suurena esteenä uusien työtapojen omaksumiselle ovat tunnereaktiot. Vanhoille sukupolville muutos on usein vaikeampaa.

Muutoksen huomaa arjessakin pienistä asioista.

Kodeissa ei ole enää puhelinpöytiä eteisissä, ja työpaikoilta vapautuu paljon tilaa, kun väki luopuu paperiarkistoistaan.

”Töissä ei käytetä puhelinluetteloita, se vapauttaa hyllytilaa. Tietokoneet olivat ennen isoja tötteröitä, ja ne sijoitettiin pöydän alemmalle tasolle. Nyt pöydät ovat samalla tasolla.”

Työ on muuttunut yhä useammin tietojen hakemisesta niiden yhdistelyksi. Se lisää yhteistyön ja jatkuvan oppimisen tarvetta, Nenonen sanoo. Hän puhuu access economysta, tiedon ja ihmisten kohtaamisten korostumisesta.

Samalla monityötiloissa pitää tunnistaa erilaisia työntekijäprofiileja ja miettiä heidän tarpeitaan ja hyvinvointiaan.

Toiset tarvitsevat enemmän rauhaa ja hiljaisuutta, toiset kahvin tuoksua ja tekemisen meininkiä.

Julkisella puolella työtiloja ollaan pienentämässä vanhoista 24–30 neliön henkilömitoituksesta 18 neliömetriin. Tavoitetila uusissa rakennuksissa on 15 neliötä työntekijää kohden.

Yksityisellä puolella suositukset lähtevät yleensä 13–15 neliön tilatarpeesta edelläkävijöiden tavoitellessa 10–11 neliön tiloja, Nenonen kertoo.

Hänen mukaansa työtilojen vaihtoehdot tulevat mobiilitekniikan myötä kasvamaan entisestään.

Erilaisia ”kampuksia” ja ”hubeja” eli yhteisöllisiä työtiloja ja toimistohotelleja syntyy ydinkeskustoihin, ja tutkijat siirtyvät maksullisiksi muuttuneista työhuoneistaan toistensa koteihin tekemään töitä yhdessä.

Helsingin keskustassa muutos näkyy selvästi.

Esimerkiksi Spondan kiinteistö Pienellä Roobertinkadulla muuttui luovan alan yritysten Mothership of Work -työtilaksi ja Lapinlahden mielisairaala erilaisiksi työtiloiksi. Toukokuussa Akateemisen kirjakaupan kolmas kerros muuttuu co-working-tilaksi eli yhteisölliseksi työtilaksi.

Työtilojen muuttuminen on myös iso kulttuurinen muutos. Työntekijän täytyy usein johtaa omaa työtään entistä itsenäisemmin ja pitää huolta rutiineistaan ja verkostoistaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat