Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseudulla tyhjää toimistotilaa 30 Postitalon verran – Helsingin keskustan valtaavat pienet konsulttiyhtiöt

Yksi syy muutokseen on siinä, että toimistojen pinta-alat työntekijää kohden pienenevät rajusti.

Talous
 
Sirpa Räihä / hs
Asianajotoimisto Roschierin moderni toimistorakennus korvaa huonokuntoisen virastorakennuksen Helsingin Kasarmitorin laidalla. Uusissa tiloissa työntekijää kohden laskettu pinta-ala puolittuu 10–15 neliömetriin.
Asianajotoimisto Roschierin moderni toimistorakennus korvaa huonokuntoisen virastorakennuksen Helsingin Kasarmitorin laidalla. Uusissa tiloissa työntekijää kohden laskettu pinta-ala puolittuu 10–15 neliömetriin. Kuva: Sirpa Räihä / hs
Fakta

Työympäristö muuttuu

 Pääkaupunkiseudun tyhjä toimistotila on kaksinkertaistunut nopeasti.

 Yhtenä syynä on työympäristöjen muutos, jossa toimistot muuttuvat monitoimitiloiksi ja etätyö lisääntyy. Samalla työntekijää kohden laskettu toimistotila hupenee usein puoleen entisestä.

 Muutoksessa työnantajan on mietittävä työn tekemisen edellytyksiä, kiinteistöjen omistajien kiinteistöjensä käyttötarkoitusten muutoksia ja kaupungin päättäjien sitä, miten muutokset tapahtuvat hallitusti.

Pääkaupunkiseudulla on yli miljoona neliömetriä tyhjää toimistotilaa. Määrä vastaa 30 Postitaloa.

Se on kaksi kertaa enemmän kuin hyvinä aikoina, yli 13 prosenttia vuokrakannasta, eikä tuo määrä täyty yritysten tavallisella kasvulla.

Yksi syy muutokseen on työtilojen pieneneminen alle puoleen entisajoista.

Hyvä esimerkki on Helsingin kaupungin rakennusviraston rakennus Kasarmintorin kulmassa.

Teknisesti tiensä päähän tullut rakennus puretaan, ja tilalle nousee asianajotoimisto Roschierin toimitalo. Samalla työntekijää kohden laskettu pinta-ala pienenee 10–15 neliömetriin nykyisestä 25–30 neliömetristä.

Samanlainen työympäristöjen muutos on käynnissä ympäri maailmaa, ja sen vaikutukset näkyvät voimakkaasti myös pääkaupunkiseudulla Suomessa.

”Suurin muutos on tietysti mobiili, joka mahdollistaa työnteon joka paikasta. Yksi sen vaikutus on etätyö”, sanoo toimitusjohtaja Kari Inkinen kiinteistösijoitusyhtiö Spondasta, joka on erikoistunut toimitilojen vuokraukseen.

Artikkeliin liittyvät

”Yhdessä työpisteessä ei enää kerralla ole niin paljon ihmisiä. Siksi trendinä on, että ei välttämättä ole omia työpisteitä. Se on merkittävin muutos.”

Inkisen mukaan omat työhuoneet vähenevät konttoreissa selvästi. Toinen trendi on co-working-tilojen eli yhteisöllisten työtilojen määrän kasvu, Inkinen kertoo. Siinä työtiloja jaetaan eri yrittäjien kesken.

Inkisen mukaan suuret yhtiöt ovat vähitellen siirtäneet taustatoimintojaan pois keskustasta. ”Pienemmät yhtiöt ovat vallanneet näitä tiloja.”

Inkisen mukaan vuokraamisen trendi käy kohti pienempien, alle 400 neliömetrin toimistotilojen, vuokrausta lähinnä erilaisille konsulttiyrityksille.

Inkinen myöntää, että turhan toimitilan suuri määrä on sijoittajalle ”ilmeinen riski”. Hänen mukaansa ”epäkurantti tavara” muuttuu keskusta-alueilla lähinnä asunnoiksi.

Kehätien ulkopuolella huonoja kohteita saatetaan purkaa.

Ilmarisen kiinteistösijoituksen vuokrauspäällikkö Ville Laurila arvioi, että työntekijää kohden lasketun neliömäärän nopea pienentyminen 30 neliömetristä kymmeneen liittyy osin muutosjohtamiseen yrityksissä.

Työtilaa käytetään johtamisen välineenä. Tavoitteena on muuttaa työn tekemisen tapoja. Kun työtilat muuttuvat yhteisöllisemmiksi, se poistaa osastojen välistä siiloutumista ja hierarkiaa, uskotaan.

”Informaation saanti paranee dramaattisesti”, Laurila kertoo omista kokemuksistaan Ilmarisen työtilojen muutoksessa.

Hän sanoo työtilojen muuttuvan yhä enemmän yhteisöllisiksi, ilman omia työpisteitä toimiviksi monityötiloiksi, joissa on vyöhykkeittäin erilaisia kahvi- tai hiljaisia tiloja.

Hän ennustaa, että tulevaisuudessa tilojen toiminnallisuus, työssä jaksaminen ja viihtyvyys tulevat paranemaan, vaikka työpisteet eivät muutu väljemmiksi.

Muutosta edistää Laurilan mukaan sekin, että nuoret eivät kaipaa isoa huonetta statussyistä. ”Yhteisöllisyys ajaa ohi.”

Vaikka neliömäärät työntekijää kohden pienenevät, keskustan toimistoissa vuokrat nousevat ja käyttöasteet paranevat, Laurila kertoo.

Tilojen muuttaminen vanhoissa toimistorakennuksissa toimii sekin. ”Niistä on usein erotettavissa 150–200 neliön toimistotiloja eri tarpeisiin.”

Laurila peräänkuuluttaa kaavoittajalta ja yhteiskunnalta aktiivista otetta toimitilojen käyttötarkoitusten muuttamisessa.

”Nyt tyhjänä olevaa noin 1,2 miljoonaa neliömetriä toimistotilaa ei saada koskaan täytettyä yritysten orgaanisella kasvulla”, Laurila sanoo.

Hänen mielestään keskustan tyhjiä liikekiinteistöjä ei kuitenkaan kannata laajamittaisesti muuttaa asunnoiksi.

”Keskusta kannattaa säilyttää monimuotoisena, jotta sen palvelut säilyvät.”

Ilmarisella on suoria kotimaisia kiinteistösijoituksia noin kolmen miljardin euron arvosta. Spondalla on Suomessa ja Venäjällä sijoituskiinteistöjä suunnilleen saman verran.

Helsingin kaupunginsuunnitteluviraston virastopäällikkö Mikko Aho sanoo kaavoittajan pyrkivän siihen, että toimistoja riittää keskustassa. ”Kavahdan ajatusta, että kaupungin keskusta muuttuu asumislähiöksi.”

Aho kertoo, että virasto on saanut tiedusteluja jo noin 60–70 kantakaupungissa sijaitsevan toimistokiinteistön muuttamisesta asunnoiksi.

Sirpa Räihä / HS
Sanomatalon aulan katetuissa kahvilapöydissä tehdään usein töitä tai neuvotellaan.
Sanomatalon aulan katetuissa kahvilapöydissä tehdään usein töitä tai neuvotellaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat