Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arevan ja TVO:n yhteinen tavoite: Olkiluodon kolmosyksikkö sähköverkkoon vuoden 2018 lopulla

Teollisuuden Voima jätti käyttölupahakemuksen, jota viranomaiset käsittelevät yli puolitoista vuotta.

Talous
 
Juha Sinisalo / Lehtikuva
Jos OL3 valmistuu 2018, se on alkuperäisestä aikataulusta myöhässä melkein kymmenen vuotta.
Jos OL3 valmistuu 2018, se on alkuperäisestä aikataulusta myöhässä melkein kymmenen vuotta. Kuva: Juha Sinisalo / Lehtikuva

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori valmistuu kaupalliseen käyttöön runsaan kahden ja puolen vuoden kuluttua vuoden 2018 lopulla, mikäli laitoksen tilaajan Teollisuuden Voiman ja laitoksen toimittajan Arevan tavoite toteutuu.

TVO:n ja Arevan työmaajohtajat järjestivät torstaina Helsingissä yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa he vakuuttivat yhdestä suusta, että työt Olkiluodossa edistyvät nyt hyvin ja on kaikki syyt uskoa, että vuoden 2018 tavoite toteutuu.

Tiedotustilaisuuden varsinainen aihe oli se, että TVO jätti torstaina Työ- ja elinkeinoministeriölle TEM:lle OL3:sta käyttölupahakemuksen. Se on kolmiportaisessa lupaprosessissa viimeinen vaihe, jonka jälkeen alkaa ydinvoimalan käyttötestaus ja yhdistäminen valtakunnan sähköverkkoon.

Hakemus ei ole muodollisuus, vaan sen käsittelyssä viranomaiset tarkistavat turvallisuusasiat, tekniset asiat ja laitoksen omistajan taloudelliset edellytykset ydinvoimalan hoiotamiseen.

TVO:n OL3-projektista vastaava johtaja Jouni Silvennoinen sanoo, että hakemusaineistoa on valmisteltu vuosia. Säteilyturvakeskukselle toimitettava käyttölupa-aineisto on laajuudeltaan noin 130 000 sivua.

Hakemuksen käsittelyyn käytetään aikaa arviolta puolitoista vuotta. TVO toivoo saavansa luvan ensi vuoden lopulla.

Käyttöluvan myöntää valtioneuvosto TEM:n esityksen pohjalta.

Hakemuksen käsittelyn aikana työt työmaalla jatkuvat täysillä. Työmaan vahvuus on nyt noin 2 400 henkeä. Tammikuussa aloitettiin automaatiojärjestelmän testaus, viime viikolla ensimmäisen prosessijärjestelmän, merivesijäähdytysjärjestelmän testaus. Sähkömekaaniset asennukset ja putkistotyöt valmistuvat pääosin tämän vuoden ensimmäisen puolen aikana.

Jos OL3 valmistuu 2018, se on alkuperäisestä aikataulusta myöhässä melkein kymmenen vuotta. Yksikön piti valmistua vappuna 2009.

Arevan työmaajohtaja Jean-Pierre Mouroux vakuutti, että työt Olkiluodossa sujuvat nyt tilaajan kanssa hyvässä yhteistyössä. Yhtiöiden miljardiluokan korvauslistat eivät hänen mukaansa ulotu työmaalle asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat