Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsäteollisuuden piristyminen jatkuu: ensi vuonna puu­kauppa saattaa elpyä vuositu­hannen huippu­lukemiin

Hakkuita ja puukauppaa vauhdittavat jo tapahtuneet ja tulevat investoinnit. Myös puun lopputuotemarkkinat ovat elpymässä.

Talous
 
Reijo Hietanen
Tänä vuonna hakkuumäärät kasvavat 2-4 prosenttia viime vuodesta. Ensi vuonna niiden ennustetaan nousevan edelleen 3-6 prosentilla.
Tänä vuonna hakkuumäärät kasvavat 2-4 prosenttia viime vuodesta. Ensi vuonna niiden ennustetaan nousevan edelleen 3-6 prosentilla. Kuva: Reijo Hietanen

Puunkäytön lisääntyminen nostaa puukaupan ja hakkuiden määrää lähelle vuosituhannen huippua, selviää Pellervon taloustutkimuksen (PTT) ennusteesta.

Tänä vuonna hakkuumäärät kasvavat 2–4 prosenttia viime vuodesta. Ensi vuonna niiden ennustetaan nousevan edelleen 3–6 prosentilla.

Yksityismetsissä hankintakaupoiksi tilastoitavat hakkuut lisääntyvät kymmenisen prosenttia.

Hakkuiden määriä kasvattavat toisaalta jo toteutuneet investoinnit, kuten UPM:n panostukset selluun, mutta myös tulevat investoinnit, kertoo Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Paula Horne.

”Hakkuissa näkyy myös tuleva puunkäytön lisääntyminen. Äänekosken biotuotetehdas käynnistyy ensi vuonna, ja siellä tarvitaan raaka-ainetta, mikä näkyy hakkuumäärien nousussa.”

Toisaalta myös puun lopputuotemarkkinat ovat elpymässä, mikä näkyy nyt puun kysynnässä.

Vanerin vienti- ja tuotantomäärät nousevat tänä vuonna, samoin sahatavaran, ennustaa PTT.

Sahatavaran viennin odotetaan kohentuvan kunnolla vasta ensi vuonna, mutta sen kasvuun liittyy epävarmuustekijöitä, Horne huomauttaa.

”Kiina on merkittävä vientimaa, mutta sen talous aiheuttaa epävarmuutta. Pohjois-Afrikan maissa öljynhinnan lasku näkyy sahatavaran viennissä. Euroopan odotetaan vielä perinteisten kauppakumppanien, Britannian ja Saksan, rakentamisen kasvua.”

Hakkuiden vilkastuminen puolestaan kasvattaa puukauppaa noin 5–8 prosenttia viime vuotta suuremmaksi.

Lisääntyvä kysyntä tuo puunhinnalle nousupaineita, mutta ennusteen mukaan keskihintaa laskee lisääntyvä tarjonta ja markkinoille tulevat korjuukustannuksiltaan kalliimmat leimikot.

Puunhinta nousee PTT:n mukaan tänä vuonna maltillisesti muutamalla prosentilla.

Kaupan ja hakkuiden määrä lisääntyy jo tänä vuonna lähelle vuosituhannen huippua, ja ensi vuonna se huippu saatetaan ohittaa, Horne sanoo.

Se on merkki siitä, että metsäteollisuuden piristyminen jatkuu.

”Metsäteollisuudessa rakennemuutoksiin lähdettiin ajoissa. Kun paperin kysyntä laski, alettiin panostaa kartonkiin ja selluun. Se antoi hyvät valmiudet nousuun.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat