Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olkiluodon ydinvoimalan työmaalla menee nyt hyvin mutta taustalla riidellään korvauksista

Olkiluoto 3 pääsi lupaprosessin kolmanteen ja viimeiseen vaiheeseen: TVO jätti ministeriöön käyttölupahakemuksen.

Talous
 

Olkiluodon kolmosreaktorin rakentaminen Eurajoella etenee kaksiraiteisesti.

Työmaalla tilaaja Teollisuuden Voima ja toimittaja Areva vakuuttavat yksituumaisuutta. Taustalla on menossa yhtiöiden useiden miljardien eurojen korvauskiista, jota setvitään kansainvälisessä välimiesoikeudessa.

Myös Arevan koko olemassaolo on vaakalaudalla. Raskaasti tappiollista yhtiötä ollaan liittämässä Ranskan ydinvoimalat omistavaan EDF:ään. Fuusio luultavasti toteutuu, jos EDF saa takuut, että Olkiluoto-tappiot eivät kaadu sen vastuulle.

Tänään torstaina projektijohtajat Jouni Silvennoinen TVO:sta ja Jean-Pierre Mouroux Arevasta vakuuttivat yhteisessä tiedotustilaisuudessa, että työmaalla kaikki sujuu nyt hyvin. Laitos käynnistyy tavoitteen mukaan valtakunnanverkossa vuoden 2008 lopulla, lähes kymmenen vuotta aikataulusta myöhässä.

TVO kertoi jättäneensä käyttölupahakemuksen työ- ja elinkeinoministeriöön, joka tutkii sen yhdessä Säteilyturvakeskuksen kanssa. Luvan käyttöönottoon TVO toivoo saavansa ensi vuoden lopulla.

Näin Arevalle ja TVO:lle jäisi vuosi aikaa laitoksen koekäyttöön. Polttoaineen lataaminen alkaisi vuoden 2018 kesällä.

Ydinvoimalan rakentamisen viranomaisluvitus on Suomessa kolmiportainen: ensin tarvitaan periaatelupa, sen jälkeen rakentamislupa ja viimeisenä käyttöönottolupa, jota TVO nyt tavoittelee.

Lienee selvää, että kumpikin osapuoli haluaa epäonnen laitoksen viimein valmiiksi. Ranskalle se on jopa kansallisen arvovallan kysymys.

Helmikuussa Olkiluodon osapuolet vahvistivat tiedon, että yhtiöt ovat ryhtyneet neuvottelemaan sopuratkaisusta myöhästymisen korvauskiistaan, jossa Areva vaatii TVO:lta 3,5 miljardia euroa ja TVO Arevalta 2,3 miljardia.

Torstaina Olkiluodon projektijohtajat vakuuttivat, että he eivät tiedä neuvottelujen kulusta mitään, koska se kuulu heille. Heidän tehtävänsä on saada työmaa toimimaan ja laitos valmiiksi.

Toistaiseksi korvauskiista on siis sopimatta, ja välimiesoikeus jatkaa pohdintaansa.

Projektinjohto ei tiennyt myöskään Arevan ja EDF:n fuusion etenemisvaiheista.

Arevalla on kuitenkin taloudelliset edellytykset saattaa Olkiluoto kolmonen päätökseen, kun sille järjestyi miljardiluokan rahoituspaketti Ranskan valtion avustuksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat