Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmantalous varjostaa alkavaa tuloskautta: ”Yritysten alkuvuosi on voinut olla ennakoitua huonompi”

Ilman Nokiaa teollisuusyritysten liikevaihto olisi viime vuonna supistunut. Kasvuodotukset tälle vuodelle ovat varovaiset, analyytikot kertovat.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Nokia kasvattaa teollisuusyhtiöiden liikevaihtoa ja -voittoa.
Nokia kasvattaa teollisuusyhtiöiden liikevaihtoa ja -voittoa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Maailmantalouden kasvuvauhdin hidastuminen on nousemassa päärooliin suurten suomalaisten teollisuusyritysten tuloskaudessa.

Alkuvuoden tuloksien julkistukset käynnistää tänään perjantaina Suomen suurin teleoperaattori Elisa.

Tiistaina Kansainvälinen valuuttarahasto IMF heikensi ennustettaan maailmantalouden tämän vuoden kasvuvauhdista 0,2 prosenttiyksiköllä 3,2 prosenttiin.

”Maailmantalouden näkymien huonontuminen vaikuttaa siihen, miten yritykset arvioivat liiketoimintansa kehittymistä tulevaisuudessa. Odotukset tuloskaudelle ovat varovaiset, koska merkkejä kysynnän selvästä lisääntymisestä ei ole”, sanoo finanssiryhmä OP:n osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen.

Hyvä asia on se, että alkuvuonna suuret yritykset eivät ole antaneet tulosvaroituksia. Parkkisen mukaan suurilla yhtiöillä ei pitäisi olla merkittäviä paineita karsia kustannuksiaan, koska toimintaa on tehostettu jo usean vuoden ajan markkinoiden hitaan elpymisen takia.

”Euroopan talouskehitys on ollut heikkoa alkuvuonna, ja Suomen tavaravienti väheni helmikuussa neljä prosenttia. Näppituntumani on, että yritysten alkuvuosi on voinut olla ennakoitua huonompi”, sanoo varainhoitoyhtiö eQ:n salkunhoitaja Hannu Angervuo.

Finanssiyhtiö Nordean ennusteen mukaan suurten teollisuusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli tammi–maaliskuussa 33,9 miljardia euroa, mikä olisi 5,4 prosenttia enemmän kuin alkuvuonna 2015.

Liikevaihdon lisääntyminen johtuu siitä, että tammi–maaliskuussa Alcatel-Lucentin tulos raportoidaan ensi kerran osana Nokian tulosta. Jos Nokian vaikutus jätetään huomioimatta, teollisuusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto supistuisi ennusteen mukaan kaksi prosenttia.

Teollisuusyhtiöiden liikevoiton Nordea ennustaa kasvaneen alkuvuonna viisi prosenttia 2,4 miljardiin euroon. Ilman Nokian vaikutusta lisäys olisi 0,8 prosenttia.

”Mielenkiintoista on se, millä tavalla maailmantalouden kasvuvauhdin hidastuminen ja painopisteen siirtyminen investointikysynnästä kuluttajakysyntään on vaikuttanut eri toimialojen tuloksiin ja näkymiin”, sanoo Nordean osaketutkimuksen pääanalyytikko Harri Taittonen.

Hänen mukaansa euron vahvistuminen suhteessa dollariin alkuvuonna voi aiheuttaa jonkin verran vastatuulta etenkin metsäyhtiöille, jotka hyötyivät huomattavasti euron heikkenemisestä viime vuonna.

Toimialoittain myönteisintä kehitys on ennakkoarvioiden mukaan ollut metsäteollisuudessa, jossa yhtiöt ovat jo pitkään vähentäneet paperinvalmistusta.

Konepajayhtiöistä asetelma on edelleen jakautunut kahtia: osalla menee tasaisen hyvin, mutta osalla tuloskehitys kangertelee kaivosteollisuuden heikkojen investointinäkymien takia.

Suomen kotimarkkinoilla toimivien yhtiöiden vaikeudet ovat tuskin helpottaneet. Vaikeuksissa ovat etenkin kaupan alan yhtiöt ja mediayhtiöt. Rakennusteollisuudessa on taas selvästi piristymisen merkkejä.

Poikkeuksellisen halpa öljy aiheuttaa ongelmia energiayhtiöille, koska edullisen öljyn takia energian hinta halventunut laaja-alaisesti. Edullisesta öljystä hyötyy etenkin lentoyhtiö Finnair.

Angervuo ennustaa viime vuonna menestyneille kolmelle yritykselle tuloskehityksen hidastumista.

”Tuskin Amer Sportsin, Huhtamäen ja Koneen liiketoiminta voi enää kovin pitkään kehittyä yhtä hyvin kuin viime vuonna ja sitäkin ennen.”

Maailmantalous heittelee suomalaisia yhtiöitä

Eniten liikevoittoaan lisänneet, miljoonaa euroa

Antti Aimo-Koivisto
101.2
101.2
Nokia

Liikevaihto ja liikevoitto kasvavat, koska ranskalaisen kilpailijan Alcatel-Lucentin tulos raportoidaan osana Nokian tulosta. Yrityskaupan takia Nokia nousee Ericssonin rinnalle kilpailemaan maailman suurimman verkkolaiteyhtiön asemasta.

Yhtiö ilmoitti tammikuussa alkuvuoden näyttävän haastavalta. Teleoperaattorit harkitsevat uudestaan investointejaan, sillä maailmantalouden epävarmuus on lisääntynyt. Nordean ennusteen mukaan yhtiön liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä kasvaisi 100 miljoonaa euroa 364 miljoonaan euroon.

Juha Sorri
+41.7
+41.7
UPM

Metsäyhtiön tulos perustuu pitkälti paperin ja selluloosan valmistukseen, energian myyntiin ja vähäisemmässä määrin tarrojen valmistukseen. UPM on onnistunut vähentämään riippuvuuttaan paperista, jonka kysyntä maailmassa on supistunut pitkään.

UPM on muiden metsäyhtiöiden tavoin hyötynyt euron heikkenemisestä suhteessa dollariin. EU on UPM:n tärkein markkina-alue. Ennusteen mukaan yhtiön liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä olisi kasvanut 41,7 miljoonaa euroa 229,7 miljoonaan euroon.

Markku Ulander
23.0
23.0
Outokumpu

Teräsyhtiö on yhä suurissa vaikeuksissa mutta onnistunut vähentämään velkaantumistaan ja karsimaan kustannuksiaan.

Maailmantalouden huonontunut suhdanne vaikuttaa Outokumpuun, koska sen tuotteiden kysyntä riippuu suhdanneherkästä rakennusteollisuudesta. Yhtiön liiketoimintaa vaikeuttaa myös raaka-aineiden, etenkin nikkelin, poikkeuksellisen halpa hinta. Yhtiö ilmoitti huhtikuun alussa sadan miljoonan euron kustannusten karsimisesta.

Ennusteen mukaan Outokummun liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä on kasvanut 23 miljoonaa euroa 25 miljoonaan euroon.

Timo Jaakonaho
22.1
22.1
Stora Enso

Metsäyhtiön tulos perustuu pakkausmateriaalien, paperin ja sellun valmistukseen. Pakkausmateriaaleissa Stora Ensolla on vahva markkina-asema etenkin nestepakkauksissa.

UPM:n tavoin Stora Enso on hyötynyt euron heikkenemisestä dollariin nähden. Ennusteen mukaan liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä olisi kasvanut 22 miljoonaa euroa 242 miljoonaan euroon.

Kimmo Taskinen HS
+22,1
+22,1
Finnair

Lentoyhtiö on ollut vuosikausia talousvaikeuksissa. Lentokoneiden polttoaineena käytettävän kerosiinin hinta on poikkeuksellisen halpaa raakaöljyn halpenemisen takia. Maailmantalouden kasvuvauhdin hidastuminen vaikuttaa Finnairiin, jos matkustaminen vähenee. Finnairin rasitteena on yhä raskas kulurakenne.

Ennusteen mukaan liiketulos ilman kertaluonteisia eriä paranee 22 miljoonalla eurolla, mutta on yhä kuusi miljoonaa euroa tappiollinen.

Eniten liikevoittoaan vähentäneet, miljoonaa euroa

Harri Nurminen
-93.2
-93.2
SSAB

Euroopassa teräksen tuotannossa on ylikapasiteettia kysyntään nähden. Maailmantalouden kasvunäkymien heikkeneminen vaikuttaa teräksen kysyntää varsinkin, jos hitaan talouskasvun ajanjakso pitkittyy. Ruotsalainen SSAB osti vuonna Rautaruukin vuonna 2014, mutta uuden yhtiön liiketoiminta ei ole sujunut odotusten mukaisesti.

Ennusteen mukaan yhtiön liiketulos ilman kertaluonteisia eriä supistuu 93,2 miljoonaa euroa ja on 32 miljoonaa euroa tappiollinen.

Matti Björkman
-70.3
-70.3
Fortum

Halvan öljyn takia myös sähkö on halpaa, mikä rasittaa energiayhtiö Fortumin kannattavuutta. Maailmantalouden kehittyminen vaikuttaa laaja-alaisesti raaka-aineiden hintoihin, joten kasvunäkymien huonontuminen voi vaikuttaa välillisesti Fortumiin.

Ennusteen mukaan Fortumin liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä olisi supistunut 70 miljoonaa euroa 273 miljoonaan euroon. Liikevoiton supistumisesta huolimatta Fortum on hyvin kannattava yhtiö.

Mikko Stig
-10.3
-10.3
Outotec

Raaka-aineiden halpenemisen takia kaivosteollisuus on vaikeuksissa kaikkialla maailmassa, ja juuri kaivosyhtiöt ovat Outotecin tärkeimpiä asiakkaita. Kaivosteollisuus tuskin aloittaa merkittäviä uusia investointeja ennen kuin raaka-aineet alkavat selvästi kallistua. Yhtiön osake on heikentynyt vuodessa yli 40 prosenttia.

Ennusteen mukaan liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä olisi supistunut runsaat kymmenen miljoonaa euroa. Liiketulos olisi näin ollen 4,9 miljoonaa euroa tappiollinen.

Martti Kainulainen
–9.7
–9.7
Orion

Ihmiset tarvitsevat lääkkeitä suhdanteesta riippumatta. Maailmantalouden kehittyminen vaikuttaa siis verraten vähän Orionin liiketoimintaan. Sen sijaan valuuttojen kehittymisellä on Orionille merkitystä.

Yhtiön suurin valuuttariski kohdistuu eurooppalaisiin valuuttoihin, kuten Ruotsin kruunuun.

Ennusteen mukaan Orionin liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä olisi supistunut 9,7 miljoonaa euroa 73,4 miljoonaan euroon. Supistumiseen vaikuttaa se, että viime vuoden alussa tulos oli poikkeuksellisen vahva ja se sisälsi kertaluonteisia tuloeriä.

Pertti Jenytin
–8.1
–8.1
Metsä Board

Yhtiö on keskittynyt taivekartonkiin ja selluun. Alkuvuonna tulosta heikentää Ruotsissa Husumissa sijaitsevan hienopaperitehtaan muuttaminen kartonkitehtaaksi, mikä aiheuttaa yhtiölle kustannuksia.

Tuloksen heikkeneminen on todennäköisesti tilapäistä siihen saakka, koska tehtaan käyttöaste ei ole vielä saavuttanut tavoitettaan. Metsä Boardille Pohjois-Amerikka on tärkeä markkina-alue, ja siellä talous kasvaa voimakkaammin kuin Euroopassa.

Ennusteen mukaan liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä pienenee 8,1 miljoonalla eurolla 35,1 miljoonaan euroon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat