Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmantalous heittelee suomalaisia yhtiöitä

Talous
 
Helsingin Sanomat
Eniten liikevoittoaan lisänneet, miljoonaa euroa
Antti Aimo-Koivisto
+101,2
+101,2
Nokia

Liikevaihto ja liikevoitto kasvavat, koska ranskalaisen kilpailijan Alcatel-Lucentin tulos raportoidaan osana Nokian tulosta. Yrityskaupan takia Nokia nousee Ericssonin rinnalle kilpailemaan maailman suurimman verkkolaiteyhtiön asemasta.

Yhtiö ilmoitti tammikuussa alkuvuoden näyttävän haastavalta. Teleoperaattorit harkitsevat uudestaan investointejaan, sillä maailmantalouden epävarmuus on lisääntynyt. Nordean ennusteen mukaan yhtiön liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä kasvaisi 100 miljoonaa euroa 364 miljoonaan euroon.

Juha Sorri
+41,7
+41,7
UPM

Metsäyhtiön tulos perustuu pitkälti paperin ja selluloosan valmistukseen, energian myyntiin ja vähäisemmässä määrin tarrojen valmistukseen. UPM on onnistunut vähentämään riippuvuuttaan paperista, jonka kysyntä maailmassa on supistunut pitkään.

UPM on muiden metsäyhtiöiden tavoin hyötynyt euron heikkenemisestä suhteessa dollariin. EU on UPM:n tärkein markkina-alue. Ennusteen mukaan yhtiön liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä olisi kasvanut 41,7 miljoonaa euroa 229,7 miljoonaan euroon.

Markku Ulander
+23,0
+23,0
Outokumpu

Teräsyhtiö on yhä suurissa vaikeuksissa mutta onnistunut vähentämään velkaantumistaan ja karsimaan kustannuksiaan.

Maailmantalouden huonontunut suhdanne vaikuttaa Outokumpuun, koska sen tuotteiden kysyntä riippuu suhdanneherkästä rakennusteollisuudesta. Yhtiön liiketoimintaa vaikeuttaa myös raaka-aineiden, etenkin nikkelin, poikkeuksellisen halpa hinta. Yhtiö ilmoitti huhtikuun alussa sadan miljoonan euron kustannusten karsimisesta.

Ennusteen mukaan Outokummun liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä on kasvanut 23 miljoonaa euroa 25 miljoonaan euroon.

Timo Jaakonaho
+22,1
+22,1
Stora Enso

Metsäyhtiön tulos perustuu pakkausmateriaalien, paperin ja sellun valmistukseen. Pakkausmateriaaleissa Stora Ensolla on vahva markkina-asema etenkin nestepakkauksissa.

UPM:n tavoin Stora Enso on hyötynyt euron heikkenemisestä dollariin nähden. Ennusteen mukaan liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä olisi kasvanut 22 miljoonaa euroa 242 miljoonaan euroon.

Kimmo Taskinen HS
+22,1
+22,1
Finnair

Lentoyhtiö on ollut vuosikausia talousvaikeuksissa. Lentokoneiden polttoaineena käytettävän kerosiinin hinta on poikkeuksellisen halpaa raakaöljyn halpenemisen takia. Maailmantalouden kasvuvauhdin hidastuminen vaikuttaa Finnairiin, jos matkustaminen vähenee. Finnairin rasitteena on yhä raskas kulurakenne.

Ennusteen mukaan liiketulos ilman kertaluonteisia eriä paranee 22 miljoonalla eurolla, mutta on yhä kuusi miljoonaa euroa tappiollinen.

Eniten liikevoittoaan vähentäneet, miljoonaa euroa
Harri Nurminen
–93,2
–93,2
SSAB

Euroopassa teräksen tuotannossa on ylikapasiteettia kysyntään nähden. Maailmantalouden kasvunäkymien heikkeneminen vaikuttaa teräksen kysyntää varsinkin, jos hitaan talouskasvun ajanjakso pitkittyy. Ruotsalainen SSAB osti vuonna Rautaruukin vuonna 2014, mutta uuden yhtiön liiketoiminta ei ole sujunut odotusten mukaisesti.

Ennusteen mukaan yhtiön liiketulos ilman kertaluonteisia eriä supistuu 93,2 miljoonaa euroa ja on 32 miljoonaa euroa tappiollinen.

Matti Björkman
–70,3
–70,3
Fortum

Halvan öljyn takia myös sähkö on halpaa, mikä rasittaa energiayhtiö Fortumin kannattavuutta. Maailmantalouden kehittyminen vaikuttaa laaja-alaisesti raaka-aineiden hintoihin, joten kasvunäkymien huonontuminen voi vaikuttaa välillisesti Fortumiin.

Ennusteen mukaan Fortumin liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä olisi supistunut 70 miljoonaa euroa 273 miljoonaan euroon. Liikevoiton supistumisesta huolimatta Fortum on hyvin kannattava yhtiö.

Mikko Stig
–10,3
–10,3
Outotec

Raaka-aineiden halpenemisen takia kaivosteollisuus on vaikeuksissa kaikkialla maailmassa, ja juuri kaivosyhtiöt ovat Outotecin tärkeimpiä asiakkaita. Kaivosteollisuus tuskin aloittaa merkittäviä uusia investointeja ennen kuin raaka-aineet alkavat selvästi kallistua. Yhtiön osake on heikentynyt vuodessa yli 40 prosenttia.

Ennusteen mukaan liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä olisi supistunut runsaat kymmenen miljoonaa euroa. Liiketulos olisi näin ollen 4,9 miljoonaa euroa tappiollinen.

Martti Kainulainen
–9,7
–9,7
Orion

Ihmiset tarvitsevat lääkkeitä suhdanteesta riippumatta. Maailmantalouden kehittyminen vaikuttaa siis verraten vähän Orionin liiketoimintaan. Sen sijaan valuuttojen kehittymisellä on Orionille merkitystä.

Yhtiön suurin valuuttariski kohdistuu eurooppalaisiin valuuttoihin, kuten Ruotsin kruunuun.

Ennusteen mukaan Orionin liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä olisi supistunut 9,7 miljoonaa euroa 73,4 miljoonaan euroon. Supistumiseen vaikuttaa se, että viime vuoden alussa tulos oli poikkeuksellisen vahva ja se sisälsi kertaluonteisia tuloeriä.

Pertti Jenytin
–8,1
–8,1
Metsä Board

Yhtiö on keskittynyt taivekartonkiin ja selluun. Alkuvuonna tulosta heikentää Ruotsissa Husumissa sijaitsevan hienopaperitehtaan muuttaminen kartonkitehtaaksi, mikä aiheuttaa yhtiölle kustannuksia.

Tuloksen heikkeneminen on todennäköisesti tilapäistä siihen saakka, koska tehtaan käyttöaste ei ole vielä saavuttanut tavoitettaan. Metsä Boardille Pohjois-Amerikka on tärkeä markkina-alue, ja siellä talous kasvaa voimakkaammin kuin Euroopassa.

Ennusteen mukaan liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä pienenee 8,1 miljoonalla eurolla 35,1 miljoonaan euroon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat