Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrafame uskoo kaivoksensa tulevan kannattavaksi

Yhtiön mukaan nikkeliä tuotettiin kaivoksella tammi–maaliskuussa 1 542 tonnia ja sinkkiä 3 497 tonnia.

Talous
 
Markku Ulander
Lauri Ratia
Lauri Ratia Kuva: Markku Ulander
Fakta

Vedenpaisumuksesta valtion omistukseen

 Kaivoksen lukuisat ongelmat kärjistyivät vedenpaisumukseen vuodenvaihteessa 2012–2013.

 Tuotanto kaivoksella piti keskeyttää, mikä aiheutti vakavia taloudellisia vaikeuksia. Samalla nikkeli halpeni voimakkaasti.

 Marraskuussa 2014 kaivostoiminnasta vastannut Talvivaara Sotkamo asetettiin konkurssiin.

 Konkurssin jälkeen valtio on käyttänyt kaivoksen toimintaan tähän mennessä noin 300 miljoonaa euroa.

 Valtion sijoitusyhtiö Solidium on sijoittanut pörssiyhtiö Talvivaaraan 150 miljoonaa euroa.

Talvivaaran entisen kaivoksen Sotkamossa omistava Terrafame ilmoitti torstaina, että kaivoksen tuotanto on edennyt hyvin. Nikkelin ja sinkin tuotantomäärät ovat jopa ylittäneet yhtiön odotukset.

Tammi–maaliskuussa kaivos tuotti nikkeliä 1 542 tonnia ja sinkkiä 3 497 tonnia. Tuotetut määrät ylittivät yhtiön tammi–maaliskuulle budjetoidut määrät nikkelin osalta 312 tonnilla ja sinkin osalta 852 tonnilla.

”Tuotanto on edennyt suunnitelmien mukaisesti ja bioliuotusprosessi on toiminut jopa odotuksia paremmin”, sanoi Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia lehdistötilaisuudessa.

Terrafame osti kaivoksen viime elokuussa Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä.

Nikkeli

Terrafamen mukaan liiketoiminnan kulut katetaan, jos nikkelin hinta kohoaa 11 000 dollariin tonnilta. Investoinnit mukaan luettuna liiketoiminta olisi kannattavaa, jos nikkeli maksaisi 12 700 dollaria tonnilta.

Finanssiyhtiö Citigroupin ennusteen mukaan nikkelin hinta asettuu vuoden loppuun mennessä 9 000 dollariin tonnilta ja ensi vuoden loppuun mennessä 11 900 dollarin tonnilta.

Jos ennuste pitää paikkansa, kaivoksen liiketoiminta voisi parhaimmassa tapauksessa olla vuonna 2018 niukasti kannattavaa. Tosin se edellyttäisi, että tuotantomäärä kehittyisi suunnitelmien mukaan.

Yhtiö tavoitteena on tuottaa nikkeliä tänä vuonna 11 500 tonnia, ensi vuonna 25 000 tonnia ja vuodesta 2018 alkaen 30 000 tonnia. Entisen omistajan tavoitteena oli tuottaa nikkeliä 50 000 tonnia vuodessa.

Rahoitus

Eduskunta joutuu todennäköisesti touko–kesäkuun vaihteessa tekemään vaikea päätöksen. Terrafame tarvitsee uutta rahoitusta 200 miljoonaa euroa, sillä yhtiön varat ehtyvät.

Jos eduskunta ei myönnä rahoitusta kaivostoiminnan jatkamiseen, vaiheittaisen lakkauttamisen kustannukset olisivat ainakin 300 miljoonaa euroa.

Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen kertoi torstaina, että rahoitusneuvotteluja käydään useiden mahdollisten rahoittajien kanssa.

Hietasen mukaan neuvotteluissa on mukana kansainvälisiä, pohjoismaisia ja kotimaisia sijoittajia ja kaivosalan yhtiöitä. Jos neuvottelut onnistuvat, se ei poista sitä tosiseikkaa, että Terrafame tarvitsee joka tapauksessa 200 miljoonaa euron rahoituksen valtiolta.

Vesi

Terrafame mukaan kaivosalueella vettä yhteensä 9,9 miljoona kuutiometriä. Vesistä kolmannes on yhtiön mukaan puhdistettua. Uusi keskusvedenpuhdistamo valmistuu kuluvan vuoden aikana.

Vaasan hallinto-oikeuden pitäisi kevään aikana päättää, kuinka paljon kaivos saa juoksuttaa puhdistettua vettä läheiseen Nuasjärveen. Hallinto-oikeuden ratkaisulla on keskeinen merkitys rahoitusneuvotteluiden onnistumiseen.

Kukaan tuskin haluaa sijoittaa kaivokseen, joka ei pysty ratkaisemaan vesiongelmaansa ja jonka lupa-asiat ovat kesken.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat