Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olkiluodon kolmosreaktori rakentuu kiistojen keskellä

Työmaalla menee nyt hyvin, mutta taustalla riidellään korvauksista.

Talous
 
Juha Sinisalo / Lehtikuva
Uusin tavoite on saada Olkiluodon kolmosreaktori sähköverkkoon vuonna 2018. Rakennustyömaata esiteltiin Eurajoella 7. huhtikuuta.
Uusin tavoite on saada Olkiluodon kolmosreaktori sähköverkkoon vuonna 2018. Rakennustyömaata esiteltiin Eurajoella 7. huhtikuuta. Kuva: Juha Sinisalo / Lehtikuva

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori valmistuu kaupalliseen käyttöön runsaan kahden ja puolen vuoden kuluttua, mikäli laitoksen tilaajan Teollisuuden Voiman ja laitoksen toimittajan Arevan tavoite toteutuu.

Torstaina projektijohtajat Jouni Silvennoinen TVO:sta ja Jean-Pierre Mouroux Arevasta vakuuttivat yhteisessä tiedotustilaisuudessa, että Olkiluodon työmaalla kaikki sujuu nyt hyvin ja on kaikki syyt uskoa, että vuoden 2018 tavoite saavutetaan.

Taustalla on menossa yhtiöiden välinen useiden miljardien korvauskiista, jota setvitään kansainvälisessä välimiesoikeudessa.

Jos OL3 valmistuu vuonna 2018, se on alkuperäisestä aikataulusta myöhässä melkein kymmenen vuotta. Yksikön piti valmistua vappuna 2009. Arevan Jean-Pierre Mouroux vakuutti, että yhtiöiden väliset korvauslistat eivät ulotu työmaalle asti.

TVO kertoi torstaina myös jättäneensä käyttölupahakemuksen työ- ja elinkeinoministeriöön, joka tutkii sen yhdessä säteilyturvakeskuksen kanssa. TVO toivoo saavansa luvan käyttöönottoon ensi vuoden lopulla.

Näin Arevalle ja TVO:lle jäisi vuosi aikaa laitoksen koekäyttöön. Polttoaineen lataaminen alkaisi kesällä 2018.

Ydinvoimalan rakentamisen viranomaisluvitus on Suomessa kolmiportainen: ensin tarvitaan periaatelupa, sen jälkeen rakentamislupa ja viimeisenä käyttöönottolupa, jota TVO nyt tavoittelee.

Hakemus ei ole muodollisuus, vaan sen käsittelyssä viranomaiset tarkistavat turvallisuusasiat, tekniset asiat ja laitoksen omistajan taloudelliset edellytykset ydinvoimalan hoitamiseen.

TVO:n OL3-projektista vastaava Jouni Silvennoinen sanoo, että hakemusaineistoa on valmisteltu vuosia.

Säteilyturvakeskukselle toimitettava käyttölupa-aineisto on laajuudeltaan noin 130 000 sivua. Hakemuksen käsittelyyn käytetään noin puolitoista vuotta. Käyttöluvan myöntää valtioneuvosto TEM:n esityksen pohjalta.

Hakemuksen käsittelyn aikana työt työmaalla jatkuvat täysillä. Työmaan vahvuus on nyt noin 2 400 henkeä.

Tammikuussa aloitettiin automaatiojärjestelmän testaus ja viime viikolla ensimmäisen prosessijärjestelmän, merivesijäähdytysjärjestelmän, testaus. Sähkömekaaniset asennukset ja putkistotyöt valmistuvat pääosin tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.

Lienee selvää, että kumpikin osapuoli haluaa epäonnen laitoksen viimein valmiiksi. Ranskalle se on jopa kansallisen arvovallan kysymys.

Helmikuussa Olkiluodon osapuolet vahvistivat, että yhtiöt ovat ryhtyneet neuvottelemaan sopuratkaisusta myöhästymiseen liittyvään korvauskiistaan, jossa Areva vaatii TVO:lta 3,5 miljardia euroa ja TVO Arevalta 2,3 miljardia.

Myös Arevan jatko on vaakalaudalla. Raskaasti tappiollista yhtiötä ollaan liittämässä osaksi Ranskan ydinvoimalat omistavaa EDF:ää. Fuusio toteutunee, jos EDF saa takuut, että Olkiluoto-tappiot eivät kaadu sen niskaan.

Torstaina Olkiluodon projektijohtajat vakuuttivat, että he eivät tiedä neuvottelujen kulusta mitään eikä se kuulu heille. Heidän tehtävänään on saada työmaa toimimaan ja laitos valmiiksi. Projektinjohto ei tiennyt myöskään Arevan ja EDF:n fuusion etenemisvaiheista.

Toistaiseksi korvauskiista on siis sopimatta ja välimiesoikeus jatkaa pohdintaansa.

Arevalla on kuitenkin taloudelliset edellytykset saattaa Olkiluoto kolmonen päätökseen, koska sille järjestyi Ranskan valtion avustuksella miljardiluokan rahoituspaketti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat