Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtiovarainministeri Stubb: Suomen taloudessa on tapahtumassa hidas käänne

Panaman tietovuoto kaataa poliitikkoja ja yrityksiä, arvioi valtiovarain­ministeri Alexander Stubb HS:lle Washingtonissa.

Talous
 
Dermot Tatlow
Valtiovarainministeri Alexander Stubb osallistuu Washingtonissa Maailmanpankin ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vuosikokoukseen.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb osallistuu Washingtonissa Maailmanpankin ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vuosikokoukseen. Kuva: Dermot Tatlow

Washington. ”Meillä on pitkästä aikaa taloudessa myönteistä värinää. On tapahtumassa käänne, mutta se tulee olemaan hidas.”

Näin kommentoi valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) tuoreeltaan ministeriönsä uutta talousennustetta Washingtonissa, jossa hän osallistuu Maailmanpankin ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vuosikokoukseen.

Vaikka ministeriö alensi tämän vuoden kasvuennustetta, Stubb huomauttaa, että Suomi on sentään plussan puolella miinusmerkkisten vuosien jälkeen.

Toisaalta Suomen velka on kasvanut yli 60 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen, mikä on EU:ssa kipuraja.

”Lähetin heti kirjeen EU-komissiolle, jossa kerroin meidän tekevän kaikkemme sen suhteen, että velkaantuminen taittuu 2019 mennessä”, Stubb sanoo. Kirjeessä hän korosti Suomen isoja rakenteellisia uudistuksia.

”Suomen taloudenpidon brändin kannalta on tärkeää, että teemme sen, mistä on sovittu.”

Stubbilla on Washingtonissa minuuttiaikataulu. IMF:n vuosikokouksessa puhutaan talouden lisäksi veronkierrosta ja pakolaiskriisistä. Stubbin mukaan Panaman tietovuoto veronkierrosta ”tulee purkamaan sellaisen vyyhdin, jonka loppupäätä ei vielä tiedetä”.

”Se [tietovuoto] tulee kaatamaan yrityksiä ja poliittisia uria, mutta johtaa muutokseen kohti parempaa.”

Stubbin mukaan veronkierto voidaan estää vain kansainvälistä verotietojen vaihtoa parantamalla, mikä vaatii lakien päivitystä. Vaikka verotus on kansallisen itsemääräämisoikeuden ydintä, siitä ytimestä pitää luopua veronkierron estämiseksi, hän sanoo.

Euroopan pakolaiskriisissä taas ollaan siirrytty vaiheeseen, jossa tulijoita pitää auttaa kouluttautumaan ja työllistymään, Stubb sanoo. Turkissa vähemmistö syyrialaislapsista saa koulupaikan.

Yhdysvalloissa pakolaisia tuetaan puoli vuotta, minkä jälkeen näiden odotetaan elättävän itse itsensä. Stubb ei toisi Yhdysvaltain mallia EU:hun, vaikka myöntääkin, että samaan suuntaan ollaan menossa.

”Turvapaikanhakijoita ei voi ottaa Eurooppaan oleskelemaan vaan elämään ja tekemään töitä.”

Stubb tapaa Washingtonissa amerikkalaisvaikuttajia, jotta Suomi pysyisi mielessä – myös turvallisuuspoliittisista syistä.

”On tärkeää osoittaa, että olemme länsimainen maa, jolla on läheiset suhteet Yhdysvaltoihin.”

Stubb: USA:n etelässä olin sosialisti

Ulkoministeri Timo Soini (ps) määritteli itsensä ensimmäisellä Yhdysvaltain-vierailullaan republikaaniksi. Perussuomalaisilla on puolueena paljon yhteistä juuri trumpilaisten kanssa, jotka ovat kiinnostuneempia pienituloisista kuin republikaanien valtavirta.

Kokoomus on republikaanien sisarpuolue. Mihin Yhdysvalloissa opiskellut Alexander Stubb sijoittaa itsensä maan poliittisella kartalla?

”Etelä-Carolinassa minua pidettiin sosialistina, koska uskoin siihen, että markkinatalous rakentaa pohjan hyvinvointivaltiolle”, Stubb naureskelee.

Etelässä monet oikeistolaiset pitävät pohjoismaista hyvinvointivaltiota sosialismin synonyymina.

Republikaanipuolueessa Stubb laskisi itsensä maltilliseen valtavirtaan, jonka ehdokkaat eivät tänä vuonna pärjänneet esivaaleissa.

”Täytyy myöntää, että Ted Cruz ja Donald Trump eivät oikein istu maailmankuvaani, eivät kansainvälisen politiikan, arvojensa eivätkä vapaakauppa-ajattelunsa suhteen", Stubb sanoo.

Stubb ei halua sanoa suoraan, ketä hän kannattaa Yhdysvaltain presidentiksi, mutta sitä ei ole vaikea päätellä.

”Sanotaan nyt näin, että tunnen Hillary Clintonin hyvin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat