Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jatkuvista palvelu­katkoksista kärsivä Nordea peruskorjaa koko it-järjestelmänsä – ”Projekti on valtava”

Nordealla on ollut vuoden alusta palvelukatkoksia keskimäärin kerran kuukaudessa. Asiakkaiden mielestä pankin tiedottaminen on ollut häiriötapauksissa riittämätöntä.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Nordean logo Hakaniemen konttorin seinässä Helsingissä tammikuussa.
Nordean logo Hakaniemen konttorin seinässä Helsingissä tammikuussa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Nordean verkko- ja mobiilipankkipalvelut ovat erityisesti kuluvan vuoden aikana kärsineet useista häiriöistä. Osassa tapauksista häiriöt ovat koskeneet myös korttimaksamista.

Vuoden alusta palvelukatkoksia on ollut keskimäärin kerran kuukaudessa. Tietoliikenteen häiriöiden syyksi pankki on yleensä maininnut ”tekniset ongelmat”, mikä ei ole pankin asiakasta paljonkaan valistanut.

Nordean asiakkaat ovat arvostelleet myös pankin tiedottamista, joka häiriötapauksissa on ollut heidän mielestään riittämätöntä.

Sekä teknisiin että tiedottamisen ongelmiin on Nordean varatoimitusjohtajan Jussi Mekkosen mukaan tulossa parannus kevään kuluessa.

”Teemme sunnuntaina 22. toukokuuta suuren uudistuksen tietotekniikassa. Yksi keskustietokoneistamme vaihdetaan uuteen, ja tietoliikenteen komponentteja uudistetaan. Järjestelmän tehoa nostetaan. Kapasiteettimme nousee merkittävästi”, hän kertoo.

Uudistuksen takia pankkipalveluihin tulee puoli vuorokautta kestävä käyttökatkos.

”Tiedotamme siitä hyvissä ajoin laajalti. Muutoinkin parannamme tiedossa olevista käyttökatkoksista tiedottamista”, Mekkonen lupaa.

Syyt Nordean verkko- ja mobiilipalvelujen viimeaikaisiin häiriöihin ovat Mekkosen mukaan moninaiset. Ongelmien taustalla on hänen mukaansa ollut aina eri syy. Ulkopuolisista palvelunestohyökkäyksistä ei kuitenkaan ole ollut kysymys.

Mekkonen vertaa Nordean käytössä olevaa tietoliikennejärjestelmää vanhaan taloon.

”Jos ikääntynyttä taloa ei kokonaan peruskorjata, sitä uusitaan yleensä yksi osa kerrallaan. Näin on ollut myös useiden pankkifuusioiden seurauksena syntyneen Nordean tietoliikennejärjestelmien laita. Järjestelmistä osa on ollut perua entisistä pankeista.”

Mekkonen jatkaa vertaustaan toteamalla, että vanhan talon asukkaat voivat muuttaa tilojen korjausten ajaksi pois kotoa, mutta tietoliikennejärjestelmän käyttäjiä ei voi sulkea pitemmäksi aikaa palvelujen ulkopuolelle ”osaremonttien” ajaksi.

”Tämä on erittäin hankala asia. Osa ongelmistamme on siis johtunut vanhan järjestelmän vioista ja osa järjestelmän uusimisista.”

”Lopulta vanhan talon osien uusiminen ei enää riitä, vaan edessä on peruskorjaus. Näin Nordeakin on päättänyt tehdä. Peruskorjaamme koko it-järjestelmämme. Projekti on valtava, ja se kestää useita vuosia. Intensiivisin vaihe Suomessa on tänä ja ensi vuonna.”

Mekkosen mukaan uuden tekniikan käyttöönotto tapahtuu useissa eri vaiheissa.

”Samaan aikaan lanseeraamme asiakkaille useita uusia digitaalisia palveluja, esimerkiksi mobiilimaksamisen nyt huhtikuun lopussa.”

Suuren uudistuksen tarpeeseen johti Mekkosen mukaan merkittävästi se, että ripeästi edennyt digitalisaatio on lisännyt pankkipalvelujen tapahtumamääriä odotettua nopeammin.

Tietoliikennejärjestelmän suuri muutos toukokuussa on ajoitettu Mekkosen mukaan ”mahdollisimman tavalliselle viikonlopulle”.

”Silloin ei ole vappu, äitienpäivä eikä koulujen lopettajaisia. Se on niin sanotusti vähiten huonoin ajankohta. Sunnuntaina 22. toukokuuta on verkkopalvelujen käyttökatkosten lisäksi myös korttikäytön katkoksia, mutta niistä tiedotamme tarkemmin lähempänä ajankohtaa.”

Aiempien häiriöiden ajoittumista kuukauden keskivaiheille Mekkonen pitää sattumana.

”Huoltotöissä pyrimme aina välttämään kuukaudenvaihdetta, jolloin on paljon maksuliikennettä.”

Teknisiin uudistuksiin liittyy aina riski siitä, että kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan.

”Mekin olemme varautuneet riskeihin testaamalla muutoksia ennalta. Operaatioita on harjoiteltu talven mittaan”, Mekkonen kertoo.

Muutostöiden yhteydessä tietoliikenteen kapasiteetti kasvaa, minkä Mekkosen mukaan pitäisi näkyä digitaalisten palvelujen nopeutumisena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat