Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taksiala on ”kuin Neuvostoliitosta”, jyrisee alan yrittäjä – ja lupaa uudistuksilla puolet halvempia kyytejä

Taksialan uudistuksista virisi kiivas keskustelu perjantaina. Sääntelyn purku voisi alentaa hintoja, sanoo taksiyrityksen toimitusjohtaja Jari Kujala.

Talous
 
Sara Aaltio / HS
Isoa taksiyritystä pyörittävä Jari Kujala uskoo kyytipalvelu Uberin suosion kertovan siitä, että suomalaiset haluavat taksialan uudistuvan.
Isoa taksiyritystä pyörittävä Jari Kujala uskoo kyytipalvelu Uberin suosion kertovan siitä, että suomalaiset haluavat taksialan uudistuvan. Kuva: Sara Aaltio / HS

Taksiliikenne on järjestetty Suomessa ”kuin Neuvostoliitossa”, sanoo alan yhden suurimman yrityksen Kajonin toimitusjohtaja Jari Kujala. Taksiliikenteen sääntelyä pitäisi taksi- ja pikkubussifirmaa johtavan Kujalan mielestä höllentää.

Liikenne on hänen mielestään niin tiukasti poliitikkojen ja virkamiesten otteessa, että tilanne muistuttaa itänaapurin viisivuotissuunnitelmia.

”Vuosikymmenten kuluessa alalle on muodostunut viidakko asioita, joita ei saa tehdä”, Kujala sanoo.

Taksialan uudistuksista virisi kiivas keskustelu perjantai-iltana, kun MTV uutisoi, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) esittää taksilupien ja -hintojen vapauttamista.

MTV:n mukaan ministerin esitystä odotetaan ensi viikon alussa. Kilpailun avaus on osa ministerin uutta liikennekaareksi kutsuttua uudistusta, MTV kertoo.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) kommentoi STT:lle, että asiaa ei ole käsitelty hallituksessa. Perussuomalaiset ei Soinin mukaan hyväksy taksiliikenteen avaamista kilpailulle.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen sanoo HS:lle, että asiasta ei ole tehty päätöksiä. Kokoomuksen eduskuntaryhmässä asiaa ei ole käsitelty. Uutinen tuli Satoselle yllätyksenä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen painotti HS:lle, että liikennekaaren valmistelu on yhä kesken.

”En tiedä, onko asiasta vielä hallituksen sisälläkään sovittu.”

Henkilöliikenne kuuluu apteekkitoiminnan kanssa toimialoihin, joita säännellään edelleen hyvin tiukasti.

Selvimmät rajat vetää lupajärjestelmä: ely-keskusten viranomaiset päättävät vuosittain taksilupien enimmäismäärästä. Lupien kiintiöistä pitäisi Kujalan mielestä päästä eroon.

Muitakin rajoituksia on. Kujala kertoo esimerkkinä, että jos yhtiön taksi tuo Kirkkonummelta asiakkaan Helsinki-Vantaan lentoasemalle, sen on käytännössä palattava tyhjänä takaisin. Taksit saavat lähtökohtaisesti toimia vain oman kuntansa alueella.

Autojen alhainen käyttöaste nostaa hintoja. Jos sääntelyä purettaisiin, Kujalan mukaan Helsingin keskustasta lentoasemalle voisi päästä edullisimmillaan alle 20 eurolla. Tätä nykyä matka maksaa noin 40 euroa.

Toisaalta esimerkiksi uudenvuodenaattona ja muina kiireisinä aikoina matkustaminen olisi nykyistä kalliimpaa.

Taksialaa on sekoittanut yhdysvaltalainen Uber, joka välittää selvästi edullisempia kyytejä kuin varsinaiset taksikeskukset. Uberin toiminta ei Suomessa ilmeisesti riko lakia, mutta ilman taksilupaa toimivia Uber-kuljettajia on tuomittu sakkoihin ja ansionmenetyksiin.

Kujalan mukaan kiinnostus Uberia kohtaan kertoo siitä, että suomalaiset haluaisivat taksialan uudistuvan.

Valtiolle ja kunnille saattaisi syntyä merkittäviä säästöjä, jos sääntelyä purettaisiin. Koululaiskyyteihin, sairaiden taksimatkoihin ja muihin kyyteihin käytetään vuosittain satoja miljoonia euroja.

Valtio on pyrkinyt tehostamaan kuljetusten ostamista, mutta edistys on ollut vähäistä.

Kujala sanoo, että jos palvelujen ostoja järkevöitettäisiin, hänen yrityksensä pystyisi tarjoamaan Kelan kustantamia sairaskuljetuksia ehkä 20 prosenttia halvemmalla kuin nykyisin.

Kaikki eivät taksialalla jaa Kujalan näkemyksiä. Helsingin Taksipalvelun toimitusjohtaja Tuomo Halminen sanoo, että sääntelyn vapauttaminen voisi nostaa hintoja ja lisätä harmaata taloutta.

”Sanoisin, että pääosa taksiyrityksistä näkee nykytoiminnan hyvät puolet ja toisaalta muutoksen riskit”, Halminen sanoo.

Järjestäytyneitä taksinkuljettajia edustava AKT on huolissaan kuljettajien ansioista, jos sääntely puretaan.

Kujalan mielestä pelko on turha, koska provisiopalkalla työskentelevät kuljettajat hyötyisivät käyttöasteen kasvusta ja ajojen lisääntymisestä.

”Jos ajoja yhdistetään, työpaikkojen määrä vähenee”, sanoo taksialaa seuraava palkkasihteeri Juha Ollas AKT:stä.

Taksiyrityksiä edustava Taksiliitto näkee sääntelyssä kaksi vaihtoehtoa: joko hiotaan järjestelmää nykyisenkaltaisen sääntelyn pohjalta tai puretaan sääntely kokonaan.

Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen sanoo, että taksien vapauttaminen toisi mukanaan uusia palveluja ja uudenlaista hinnoittelua.

Sääntelyn purkaminen tarkoittaisi toisaalta melko varmasti myös sitä, että samalla katoaisi velvoite tarjota kyytejä ympäri vuorokauden. Koskinen vertaa tilannetta Ruotsiin, jossa taksimarkkinat on vapautettu.

”Ruotsissa on asukaslukuun nähden vähemmän takseja kuin meillä, heidän hintansa ovat korkeammat kuin meillä ja erityisesti maaseudulla taksipalvelujen saatavuus on huomattavasti heikompi”, Koskinen sanoo.

Kajonin Kujalan mukaan maaseudulla olisi paljon kuljetuksia, jotka voisi antaa taksien hoidettavaksi: kirjeet, paketit, ruokalähetykset ja niin edelleen. Kuljettajille voisi löytää ajoja sen sijaan, että autot odottavat kyytejä tyhjillään.

”Se on suurinta hölmöläisten hommaa”, Kujala sanoo.

Sara Aaltio / HS
Taksiyrittäjä Jari Kujala.
Taksiyrittäjä Jari Kujala.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat