Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin taksialan sääntely toimii

Talous
 
Helsingin Sanomat
Ajaminen vaatii kokeen läpäisyn

Taksin rattiin ei voi hypätä kuka vain. Ajamista varten kuljettajan pitää osallistua koulutukseen ja läpäistä ammattipätevyys- sekä paikallistuntemuskoe. Ajolupa on voimassa viisi vuotta kerrallaan.

Jos kuljettajasta haluaa edetä taksiyrittäjäksi, henkilön pitää käydä yrittäjäkurssi ja läpäistä yrittäjäkoe.

Sekä kuljettajan että yrittäjäksi haluavan taustat tarkistetaan. Yrittäjän pitää olla lain mukaan ”hyvämaineinen”, eli hänellä ei esimerkiksi saa olla tuoretta tuomiota rattijuopumuksesta.

Liikennöinti vaatii luvan ely-keskukselta

Taksia ei saa liikenteeseen ilman taksilupaa, jonka myöntää ely-keskus.

Ely-keskus laskee kerran vuodessa, kuinka monta taksilupaa kussakin kunnassa saa enintään olla. Laskutoimitukseen vaikuttavat esimerkiksi kunnan työpaikkaomavaraisuus, väestön tulotaso, julkisen liikenteen määrä ja anniskelulupien määrä.

Lähtökohta on, että taksi ottaa asiakkaita kyytiin oman kunnan alueella. Jos asiakkaan kuljettaa muualle, matkan jälkeen pitää palata omalle asemapaikalleen.

Autoilijoita velvoitetaan järjestämään liikenne siten, että kyytejä on aina tarjolla. Autoilijat laativat muutaman kuukauden mittaisia päivystyslistoja, jotka ely-keskukset hyväksyvät. Listat kertovat, kuinka paljon autoja pitää vähintään olla liikkeellä.

Hinnat päätetään maan hallituksessa

Taksiyrittäjä ei itse päätä matkojen hintoja, vaan enimmäistaksat päättää maan hallitus asetuksella kerran vuodessa. Taksoja halvemmalla taksit eivät käytännössä liiku.

Hallitus on esimerkiksi päättänyt, että kotieläinten kuljettamisesta saa periä enintään 2,80 euron suuruisen maksun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat