Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilkka Herlinin lannoiteyhtiö välittää mädätettä – ”Olemme ravinteiden Tinder”

Startup-yhtiö myy Gasumin biokaasun jätettä pelloille täsmälannoitteena.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Soilfoodin toimitusjohtaja Saara Kankaanrinta (vas.) ja hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin mainostivat Gasum-yhteistyötä Viikin pelloilla perjantaina.
Soilfoodin toimitusjohtaja Saara Kankaanrinta (vas.) ja hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin mainostivat Gasum-yhteistyötä Viikin pelloilla perjantaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Hiilen kierto tarvitsee ravinteita

 Bio- ja kiertotaloudessa luonnosta peräisin olevia uusiutuvia raaka-aineita kierrätetään mahdollisimman pitkään, jotta ravinteet eivät väärissä paikoissa saastuttaisi.

 Biokaasun avulla pyritään vähentämään hiilidioksidipäästöjä, jotta ilmaston lämpeneminen hidastuisi.

 Kasvit sitovat hiilidioksidia fotosynteesissä eli yhteytyksessä, kun hiili sitoutuu yhdessä auringonvalon ja veden kanssa kasveihin ja elävään ainekseen.

Kaasuyhtiö Gasum ja Soilfood-yhtiö kertoivat perjantaina aloittavansa yhteistyön. Menetelmässä biokaasun mädätysjäännökseen lisätään ravinteita, joilla lietteestä saadaan oikean vahvuista lannoitetta pelloille.

Soilfoodin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin kehui perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että uusi ravinteiden kierrätykseen perustuva täsmälannoite on viljelijöille säkkitavarana myytävää apulantaa halvempaa. Samalla maarakenteen paraneminen tuo viljelijälle lisää tuloja.

”On jotenkin sykähdyttävää, että tämä tapahtuu ympäristötyönä”, Herlin sanoi.

”Olemme ravinteiden Tinder”, Soilfoodin toimitusjohtaja Saara Kankaanrinta tiivisti startup-yhtiön liikeidean.

Tinder on deittipalvelu, jossa käyttäjät valikoivat kännykän näytöltä palvelun käyttäjistä itselleen mieluisia seurustelukumppaneita.

Vastaavasti Ilkka Herlinin, Juha Tilkkasen ja ja Saara Kankaanrinnan yritys kartoittaa biokaasulaitosten lähistöllä olevat viljelijät, analysoi heidän peltonsa ja tasapainottaa biokaasun yhteydessä syntyvää mädätettä kullekin pellolle sopivilla ravinnelisäyksillä.

”Nekin ovat usein kierrätettyjä ja tulevat teollisuuden sivuvirtoina”, Kankaanrinta kertoi.

Sama metodi onnistuu myös lannoille ja puuteollisuuden sivuvirroille. Käytännössä täsmälannoitus toteutetaan niin, että mädäte toimitetaan viljelijöille, ja urakoitsija tai viljelijä itse lisää lietteeseen Soilfoodin täydentävät ravinneaineet.

Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lammisen mukaan biokaasun merkitys kasvaa kaasuyhtiössä koko ajan.

Gasum tuottaa biokaasua kesäkuussa jo kymmenessä biokaasulaitoksessa. Sivutuotteena syntyvää mädätysjäännöstä yhtiö myy lannoitteena jo nyt.

”Ekosysteemissä on monia toimijoita, ja on löydettävä kumppaneita”, Lamminen perusteli Soilfood-yhteistyötä.

Ilkka Herlin on lastinkäsittely-yhtiö Cargotecin pääomistaja. Herlin oli perustamassa Itämeren suojeluun keskittynyttä Baltic Sea Action Group -säätiötä (BSAG) yhdessä Saara Kankaanrinnan kanssa vuonna 2007. Kankaanrinta johti säätiön toimintaa alkuaikoina.

Vuonna 2010 Itämeren maiden huippukokouksessa päämiehet sitoutuivat Itämeren suojeluun.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) lupasi tuolloin, että Suomesta tulee ravinteiden kierrättämisen mallimaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat