Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OP-Ryhmän pääjohtaja Karhinen Ylelle: Tunnen aitoa häpeää Suomen puolesta

Pankinjohtaja toivoo, että nuorempi, uudistushaluinen sukupolvi päästettäisiin valtaan.

Talous
 
Martti Kainulainen
OP-Ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen.
OP-Ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen. Kuva: Martti Kainulainen

OP-Ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen myöntää Ylen Ykkösaamussa, että häntä hävettää kulkea ulkomailla, kun Suomen asioita hoidetaan niin huonosti.

Karhinen totesi näin jo viime vuonna OP:n hallintoneuvoston kokouksen yhteydessä.

”Se on ihan oikeaa [häpeää]. Tämä on hieno maa, jolla on valtavat vahvuudet. Kun tapaan kollegoja kansainvälisissä kokouksissa, niin kyllä he ihmettelevät mitä Suomelle on tapahtunut”, pankinjohtaja kertoo Ylelle.

”Vuosikymmeniä on puhuttu menestystarinasta. Nyt yhtäkkiä olemme hännänhuippuna.”

Karhinen sanoo, että jos Suomi olisi yritys, ei hän pankkiirina antaisi sille lainaa.

OP-Ryhmän pääjohtajan mukaan Suomi on kuin hyvin menestynyt perheyritys, jonka tuotantokoneisto on ajautunut rapakuntoon ja jossa valtaa pitää vanha, varovainen sukupolvi.

”Suomalainen yhteiskunta on sellainen, että vanhempi sukupolvi on valmis vain tuuma tuumalta antamaan uudistuksille tilaa. Kannan todella suurta huolta siitä uudistuskyvyttömyydestä, joka tätä maata vaivaa.”

Karhisen mielestä nuoret ovat valmiita ryhtymään töihin maan pelastamiseksi, kunhan heille vain annettaisiin valtaa. Hän nosti esille kasvuyritysten Slush-tapahtuman esimerkkinä Suomen kaipaamasta hengestä.

”Tarvitsemme lisää intohimoa ja luottamusta kasvuun sekä investointeihin. Se vaatii nuorempaa sukupolvea. Tämä Slushin yleisö, kun ne nuoret pääsevät Suomessa enemmistöön niin alkaa tapahtumaan. Mutta odottavan aika voi käydä pitkäksi.”

Karhinen kommentoi myös Panaman tietovuotoja. Hänen mukaansa ei ole mahdollista, että tiedoista löytyisi mitään OP-Ryhmän kannalta raskauttavaa.

”Ei voi löytyä, tai silloin on toimittu todella ohjeidemme vastaisesti.”

OP-Ryhmä omistaa suuren osuuden veroparatiiseissa toimivasta belgialaisesta pääomarahastosta Access Capital Partnersista. Karhisen mukaan tässä ei kuitenkaan ole mitään moitittavaa.

”Rahaston kautta asiakkaat voivat sijoittaa ja se helpottaa meille pääoman keräämistä. Kyseisellä yhtiöllä ei ole mitään tekemistä verosuunnittelun tai veronkierron kanssa”, pankinjohtaja sanoo.

”Sen toiminta on todella avointa ja läpinäkyvää. Toki se pyrkii välttämään kaksinkertaisen verotuksen.”

Karhinen kiittelee tietovuotoja, jotka tekevät muun muassa veronkierrosta entistä epävarmempaa. OP-Ryhmän pääjohtaja sanoo myös toivovansa, että Euroopan komission esitys yritysten aggressiiviseen verosuunnitteluun puuttumisesta etenee.

”Ihmettelen, miten Euroopan unionin sisällä voidaan sallia erilaista verokohtelua. Minkä ihmeen takia näitä ei harmonisoida, miksei sitä tahtoa löydy, siihen minulla ei ole harmainta aavistusta”, Karhinen sanoo.

”Puhumme ahneudesta finanssialalla, mutta tämä on maakohtaista ahneutta. Halutaan pitää säännöksiä jotka imevät rahaa tai kansalaisia. Komission esitys on erinomainen asia, se varmasti kannustaa myös poliittisia päättäjiä toimimaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat