Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalien alla harva poliitikko kannatti taksiliikenteen vapauttamista – nyt alan muutoksesta tulossa ehdotus

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriltä odotetaan esitystä taksialan uudistamisesta.

Talous
 
Aku Häyrynen
Kansanedustajat eivät vapauttaisi taksiliikennettä kilpailulle.
Kansanedustajat eivät vapauttaisi taksiliikennettä kilpailulle. Kuva: Aku Häyrynen

Helsingin Sanomien Vaalikoneesta 2015 selviää, että valtaosa valituista kansanedustajista ei vapauttaisi taksiliikennettä kilpailulle. Yhteensä 73 prosenttia kansanedustajista vastusti kysyttäessä taksien vapaata kilpailua.

Vaalikoneen väittämä kuului näin:

15. Taksien pitäisi antaa kilpailla vapaasti asiakkaista ilman että valtio säätää hinnat tai rajoittaa taksilupien määriä.

Vaalikoneeseen vastasi 186 valittua edustajaa. Heistä vain alle neljännes oli samaa mieltä väittämän kanssa.

Aihe nousi uutisiin perjantaina, kun MTV kirjoitti, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) esittää taksilupien ja -hintojen vapauttamista.

Kilpailun avaaminen olisi osa liikennekaarena tunnettua uudistusta. Hallitusohjelman mukaisesti liikenne- ja viestintäministeriö on alkanut koota liikennepalvelujen säädöksiä yhteen lakiin, eli liikennekaareen.

Tavoitteena on markkinoille pääsyn helpottaminen ja kysynnän pohjalta tuotettujen palvelujen tukeminen.

Hallituspuolueista keskustan kansanedustajat suhtautuivat kaikkein kielteisimmin sääntelyn vapauttamiseen. 84 prosenttia keskustan kansanedustajista oli kilpailun vapauttamista vastaan, 12 prosenttia sen puolella.

Muista hallituspuolueista perussuomalaisten edustajista 71 prosenttia vastusti kilpailun vapauttamista, kokoomuksen kansanedustajista 57 prosenttia.

Ministeri Anne Berner oli jokseenkin samaa mieltä vaalikoneen väittämän kanssa jääden näin puolueessaan vähemmistöön.

”Uusia liiketoimintamalleja pitää mahdollistaa kaikille toimialoille”, Berner kirjoitti.

Jokseenkin samaa mieltä olivat myös valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok). Muut vastanneet ministerit vastustivat kilpailun avaamista.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) oli täysin eri mieltä väittämän kanssa.

”Meillä on hyvä järjestelmä, jota voidaan kehittää – ei romuttaa”, Soini vastasi vaalikoneessa.

Alexander Stubbin mukaan lupajärjestelmän perusteluita ovat perinteisesti olleet palvelun laadun, turvallisuuden ja saatavuuden takaaminen.

”Kannattaisi ennakkoluulottomasti tutkia, olisiko näiden varmistamiseen olemassa muitakin tapoja kuin nykyinen tiukka sääntely.”

Vaalikoneeseen eivät vastanneet pääministeri Juha Sipilä (kesk), sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) ja kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk).

Vasemmistossa kilpailun vapautumista vastustettiin lähes yhdessä rintamassa. Vasemmistoliitosta kaikki olivat eri mieltä väittämän kanssa, Sdp:n valituista edustajista 90 prosenttia.

Myönteisimmin kilpailun vapauttamiseen suhtautuvat kristillisdemokraattien kansanedustajat. Kristillisdemokraateista 60 prosenttia vastasi vapauttamisen puolesta.

Yhteensä viisi kansanedustajaa oli täysin sen kannalla, että taksiluvat ja -hinnat on vapautettava. Täysin vastakkaista mieltä oli 45 edustajaa, melkein neljännes vastanneista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat