Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustelurobotit tulevat – pian internetin käyttäjällä voi olla oma digitaalinen sihteeri

Verkon jättiyritysten mielestä internetin tulevaisuus on toisilleen puhuvissa roboteissa.

Talous
 
BECK DIEFENBACH / REUTERS
Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella esitteli yrityksen visiota tiedotustilaisuudessa San Fransiscossa maaliskuun lopussa.
Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella esitteli yrityksen visiota tiedotustilaisuudessa San Fransiscossa maaliskuun lopussa. Kuva: BECK DIEFENBACH / REUTERS

Esimerkki lähitulevaisuudesta: Suunnittelet kaverin kanssa lomamatkaa Brasiliaan ja vaihdatte aiheesta viestejä esimerkiksi Skypessä tai Facebookin Messengerissä. Sitten mieleen tulee, että lennot voisi varata saman tien. Toinen teistä liittää keskusteluun kolmannen osapuolen, joka ei olekaan ihminen vaan mainostoimiston keskustelurobotti.

”Milloin pääsisimme kesäkuussa lentämään Rioon”, kysytte chatissa robotilta.

”Lentoja olisi esimerkiksi 12. kesäkuuta, jolloin kalentereissanne on tilaa. Varataanko”, robotti vastaa.

Jos verkon jättifirmoja on uskominen, käytämme internetiä näin jo lähivuosina.

Facebook
Facebook esitteli viime viikolla esimerkiksi ostosten teossa auttavan keskustelualustan.
Facebook esitteli viime viikolla esimerkiksi ostosten teossa auttavan keskustelualustan.

”Botit ovat sitä, mitä sovellukset olivat hetki sitten”, sanoi Microsoftin toimitusjohaja Satya Nadella pari viikkoa sitten yhtiön tiedotustilaisuudessa.

Nadella viittasi yhtiön esittelemään uuteen teknologia-alustaan, jonka tarkoitus on luoda maailma, jossa nettisivujen ja sovellusten selailu korvautuu keskusteluilla ja viestittelyillä – kuten alun esimerkissä.

Microsoftin visiossa kullakin ihmisellä on oma ”digitaalinen avustaja” tai sihteeri, jota voi pyytää hoitamaan yksinkertaisia tehtäviä. Microsoftin oma Cortana-niminen avustaja pyörii jo nyt Windowsissa. Sitä voi pyytää kirjoittamalla tai puhumalla esimerkiksi tilaamaan ruokaa, hoitamaan teatterilippujen varauksia tai nettikaupan ostoksia. Toisessa päässä avustajan keskustelukumppanina on esimerkiksi kaupan robotti, jonka kanssa käyttäjän apuri asiat hoitaa.

”Tällainen maailma tulee olemaan tulevina vuosina”, Nadella sanoi.

Microsoft ei ole visioineen yksin. Viime viikolla Facebook esitteli suositun Messenger-viestiohjelmansa laajennuksen, joka toimii pitkälti samalla tavoin kuin Microsoftin visio.

Facebookin Messengerissä voi nyt käydä keskusteluja esimerkiksi uutissivujen kuten CNN:n robottien kanssa tai Yhdysvalloissa kutsua Uber-auton. Kaikki tämä tehdään vain lähettämällä muutaman sanan mittainen viestin ”keskustelukumppanille”, joka onkin yritys. Ideana on, että käyttäjän ei tarvitse poistua tutuista soveluksistaan saadakseen asiakaspalvelua, vaan automatisoitu asiakaspalvelu tuodaan suoraan asiakkaan luo.

Myös Facebook kehittää samanlaista henkilökohtaista avustajaa kokonaisuuden hallintaan kuin Microsoft. Samalla apajalla on myös esimerkiksi verkkokaupan jätti Amazon, joka toi viime vuonna markkinoille jatkuvasti kodissa kuulolla olevan laitteen, jolle voi huikkailla ääneen esimerkiksi Google-hakuja tai tilauksia Amazonin verkkokauppaan. Apple taas on kehitellyt jo vuosia omaa Siri-avustajaansa, mutta nyt muut yhtiöt aikovat viedä ideat vielä pidemmälle. Kik-chattisovellus taas esitteli oman robottialustansa aiemmin huhtikuussa.

Tällaiset keskustelupohjaiset käyttöliittymät eivät ole internetin mitassa uusi ilmiö. Erilaisia tekstipohjaisia automaatteja on nähty verkon alkuajoista lähtien, ja erityisen tuttuja ne ovat esimerkiksi takavuosien Irc-keskustelujen käyttäjille.

Nettiyhtiöiden haaveissa tällaisista boteista tulee kuitenkin pian huomattavasti älykkäämpiä. Esimerkiksi Facebook kertoi jälleen viime viikolla tekoälyn olevan sen tulevien vuosien keskeisiä kehityskohteita. Tekoälyn yhtenä keskeisenä kehitysalueena nähdään juuri nyt verkkosivujen ja sovellusten kautta tapahtuvan asiakaspalvelun automatisointi.

Kuluttajan painajainen voisi olla, että tällaiset yli-innokkaat tekoälyt alkavat kaupata tavaraa jo valmiiksi ruuhkaisessa netissä pyytämättä myös chatin kautta. Matka Nadellan kuvaamaan tulevaisuuteen voi myös olla yhtiöiden visiota pidempi: verkon ensimmäisissä arvioissa esimerkiksi Facebookin alustan robotteja moitittiin kankeiksi.

Ehkä tämän vuoksi Facebook korosti julkistustilaisuudessaan panevansa ”asiakkaan kokemuksen” kaiken edelle, ja pyrkivänsä estämään kaikenlaista pyytämättä tapahtuvaa suoramyyntiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat