Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan omaisuuden valtava huuto­kauppa otti kierroksia – Pireuksen satama kiinalaisille, surffaajatkin pelkäävät menettävänsä rantansa

Talous
 
Kreikan konkurssihuutokauppa
Kreikan konkurssihuutokauppa
Kreikassa kiistellään massiivisesta yksityistämisohjelmasta. Toimittaja Paavo Teittinen, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Pireus

Täällä ei noudateta Euroopan unionin työpaikkasääntelyä.

Toimistossa leijuu tupakankatku. Flanellipaitaan pukeutunut kaljuuntuva mies nojaa pöytään, jolla lepää neljä tuhkakuppia.

Nikos Georgios on 52-vuotias ammattiliittojyrä, joka edustaa Pireuksen sataman työntekijöitä. Hän istuu työpisteelleen ja klikkaa ruudulta auki merikartan. Pienet pisteet liikkuvat tutkassa sataman lähistöllä.

”Ongelmia tuulen kanssa”, Georgios mutisee ja tuijottaa laivojen liikeratoja.

Kun HS vieraili paikalla alkuvuonna, sade ja tuuli hakkasivat kolkon toimistorakennuksen seiniä. Mereltä, jättimäisen Pireuksen sataman takaa, oli nousemassa myrsky.

Pireus on yksi maailman vilkkaimmista matkustaja- sekä rahtisatamista. Sen kautta kulkee joka vuosi noin kaksikymmentä miljoonaa ihmistä ja kaksikymmentätuhatta laivaa. Satama on ollut Kreikan merkittävimpiä Antiikin ajoista asti.

Ja nyt sitä johtavat kiinalaiset.

Nikos Georgios tarkkailee laivojen liikeratoja merikartalta.
Nikos Georgios tarkkailee laivojen liikeratoja merikartalta.

Kreikan elokuussa sinetöity 86 miljardin euron hätälainaohjelma on ajautunut taas vakaviin ongelmiin, kun pääministeri Alexis Tsipras ottaa velkojien kanssa yhteen talouspolitiikasta.

Kriisimaan toisesta suuresta hankkeesta, lainaohjelman yhteydessä sovitusta 50 miljardin euron yksityistämisohjelmasta taas kuului viime viikolla hyviä uutisia. Kiinalainen varustamoyhtiö Cosco sinetöi kuukausien odotuksen jälkeen sopimuksen, jossa se ostaa 67 prosentin osuuden Pireuksen satamasta.

Cosco maksaa osakkeista 368 miljoonaa euroa ja sovittuine investointeineen sekä muine maksuineen sopimuksen arvo tulee olemaan noin 1,5 miljardia euroa. Kyseessä on toistaiseksi merkittävin kauppa Kreikan yksityistämisohjelmassa.

Se on myös ensimmäinen vuodenvaihteen jälkeen. Joulukuussa Kreikka vuokrasi neljätoista lentokenttää saksalaisille.

Mutta palataan hetkeksi Pireuksen sataman liepeillä sijaitsevaan harmaaseen betonirakennukseen, noin puolen tunnin ajomatkan päähän Ateenasta.

Alkuvuonna, kun HS vieraili paikalla, Pireuksen sataman kohtalo oli jo selvillä.

Cosco oli juuri tehnyt siitä ainoan sitovan tarjouksen. Tuolloin satamatyöntekijöiden etua valvova Nikos Georgios vain odotti giljotiinin tippumista.

”Pelkään, että se muuttaa kaiken. Vakaat työsuhteet katoavat ja palkkoja leikataan”, hän sanoo toimistossaan.

”Rahat sataman myymisestä eivät mene Kreikalle vaan velkamaksuihin. Lainataakan hoitamiseen täytyy olla toinen keino, emme voi myydä kansallisaarteitamme ja kuormittaa työntekijöitämme.”

Kiinalaisyhtiö on Georgiokselle tuttu. Vuonna 2010 Cosco vuokrasi puolet Pireuksen satamasta yli 40 vuodeksi puolella miljardilla eurolla.

Kreikan valtion jähmeä liiketoiminta koki valtavan tehokkuusloikan. Samalla Cosco sai kuulla syytöksiä työntekijöiden oikeuksien polkemisesta.

Kun pääministeri Tsipras sinetöi kaupan viime viikolla, lakkoilevat satamatyöntekijät osoittivat Georgioksen johdolla mieltään Ateenan keskustassa.

Coscon mukaan se noudattaa kaikkia kansallisia lakeja.

”Julkinen mielipide on puolellamme. Ihmiset odottavat investointimme luovan lisää työpaikkoja”, yhtiön edustaja sanoo sähköpostitse.

Kalle Koponen
Pireuksen satama on yksi maailman suurimpia. Sitä pyörittää nyt kiinalainen varustamo Cosco.
Pireuksen satama on yksi maailman suurimpia. Sitä pyörittää nyt kiinalainen varustamo Cosco.

Sataman myynti on symbolisesti merkittävää, koska Tsiprasin vasemmistolainen Syriza-puolue jäädytti hankkeen noustessaan valtaan viime vuoden alussa ja on vastustanut sitä pitkään.

Kauppa ehkä luo myös Kreikan velkojiin uskoa, että epärealistisen suurena pidetty yksityistämisohjelma ei tällä kertaa lässähdä. Kreikka sopi jo ensimmäisen hätälainansa yhteydessä vuonna 2010, että se myisi omaisuuttaan 50 miljardin euron arvosta viiden vuoden aikana.

Tuloja on kertynyt toistaiseksi vain 3,5 miljardia euroa.

Nyt tarkoitus on kerätä 6 miljardia euroa vuosina 2016–2018 ja 50 miljardia euroa vuoteen 2045 mennessä. Rahoista puolet on jyvitetty pankkien pääomittamiseen ja neljännekset investointeihin sekä velkamaksuihin.

Kreikan yksityistämisrahaston johtaja Stergios Pitsiorlas kertoo sähköpostin välityksellä olevansa innoissaan Pireuksen sataman myynnistä.

”Siitä tulee Kaukoidän portti Eurooppaan”, hän sanoo.

Ohjelman onnistuminen on pitkälti Pitsiorlasin vastuulla. Tällä kertaa tavoite on realistinen ja hyvällä suunnittelulla siinä pysytään, mies vannoo.

Työsarkaa riittää, koska Kreikan konkurssihuutokauppa on valtava, maailman suurin. Se kattaa kaiken satamista, lentokentistä, kiinteistöistä, rannoista sekä rauta- ja moottoriteistä aina teleliikenteeseen, postiin, veteen, kaasuun, öljyyn ja sähköön. Valtio ei kaikissa tapauksissa ole myymässä koko omistustaan tai luopumassa enemmistöosuudestaan.

Pitsiorlasin mukaan saatujen tulojen määrä ei ole oleellisinta.

”Tärkeintä on luoda Kreikkaan uusi ilmapiiri, joka kannustaa sijoittamaan tänne. Erityisen tärkeää on vapauttaa taloutta kilpailulle.”

Yksityistämisohjelma on herättänyt laajasti vastustusta. Pitsiorlas kertoo pitävänsä vahvaa kritiikkiä perusteettomana.

”Toki on myös aitoja ongelmia. Yleisesti ottaen reaktio kertoo kuitenkin syvälle juurtuneesta valtiojohtoisuudesta, jota vastaan meidän täytyy kamppailla.”

Kalle Koponen
Astir Vouliagmenisin niemi on suosittu surffauspaikka. Se on toistaiseksi säästynyt yksityistämiseltä.
Astir Vouliagmenisin niemi on suosittu surffauspaikka. Se on toistaiseksi säästynyt yksityistämiseltä.

Kaikkien kreikkalaisten kritiikki ei kuitenkaan kumpua vahvan valtion kaipuusta tai pelosta, että työelämän pelisäännöt muuttuvat radikaalisti.

Jotkut vain pelkäävät menettävänsä hyviä aaltoja.

Tunnin ajomatkan päässä Ateenasta sijaitsee Astir Vougliamenisin niemi, joka on yksi Suur-Ateenan parhaista surffauspaikoista.

Kun HS vieraili alueella alkuvuodesta, meressä kellui viitisenkymmentä harrastajaa.

Kreikka on myymässä koko niemen suuren hotellikompleksin käyttöön. Vain surffareiden käyttämä pieni, parin sadan metrin rantakaistale on jäämässä julkiseen käyttöön.

”Jos tämäkin ranta yksityistetään, kansa tulee kapinoimaan. Ei meillä ole varaa maksaa joka päivä viittä tai kymmentä euroa päästäksemme surffaamaan”, sanoo märkäpukuun sonnustautunut Maretis Fotis, 33.

Valtionhallinnossa työskentelevä Fotis ei vastusta yksityistämistä sinänsä. Hän kuitenkin pelkää, että Kreikka myy kallisarvoista omaisuuttaan pilkkahintaan ja että näistäkin rahoista vain pieni osa jää maahan.

Jos ranta yksityistetään, Fotisilla on jo suunnitelma valmiina.

”Aion kiivetä aidan yli ja surffata ilmaiseksi, ja uskon monien seuraavan perässä. Ranta ja meri kuuluvat kaikille.”

Lähettyvillä värjöttelevä kemisti Marina Stavnini, 27, on juuri noussut aalloista. Hän on varma, että rannalla aiotaan tehdä rahaa.

”Täällä käy niin paljon ihmisiä surffaamassa, totta kai sitä tullaan hyödyntämään. Yksityistäminen voisi olla hyväkin asia, mutta pelkään, ettei kreikkalaisilla ole enää varaa tulla tänne.”

Toisin kuin Fotis, Stavnini suunnittelee vaihtavansa maisemaa, jos ranta lähtee alta.

”Tuossa kukkulan pohjalla on toinen paikka. Mutta aallot eivät ole siellä niin hyviä.”

 

Kreikka yksityistää laidasta laitaan

Lentokentät

Joulukuussa 14 lentokenttää vuokrattiin saksalaisille sijoittajille yli 40 vuodeksi yli 1,2 miljardilla eurolla. Ateenan kansainvälisen lentokentän myyntiä edistetään.

 

Hyödykkeet

Kreikan suurimman öljynjalostamon, teleoperaattorin, postin ja maakaasuyhtiön myyntiä selvitetään. Kreikan suurimmasta sähkönjakeluyhtiöstä sekä Ateenan ja Thessalonikin vesiyhtiöistä myydään merkittävät osuudet.

 

Maa-alueet ja kiinteistöt

Maa-alueita ja rakennuksia myydään muun muassa Kefalonián ja Ródoksen saarilla sekä useilla muilla alueilla. Ellinikonin entisen lentokentän yli 6 miljoonan neliömetrin ranta-alue myydään. Ostaja saa 30 prosenttia alueesta ja oikeuden kehittää ja hallinnoida sitä seuraavat 99 vuotta. Miljardin euron kauppa on tarkoitus sinetöidä marraskuussa.

 

Moottoritie ja rautatiet

648 kilometriä pitkän Via Egnatie -moottoritien vuokraamista 35 vuodeksi selvitetään. Rautatieyhtiö Trainose sekä huoltopalveluyhtiö Eessty myydään kokonaan. Ulkomaisilta sijoittajilta on jo saatu alustavia tarjouksia.

 

Satamat

Kreikan valtio myi valtaosan Pireuksen sataman omistuksestaan kiinalaisvarustamo Coscolle. Kreikka myy valtaosan omistuksestaan myös toiseksi suurimmasta satamasta, Thessalonikista. Prosessi on jo pitkällä.

Kalle Koponen
Pireuksen sataman myynti on Kreikan kituliaasti edenneen yksityistämisohjelman toistaiseksi merkittävin.
Pireuksen sataman myynti on Kreikan kituliaasti edenneen yksityistämisohjelman toistaiseksi merkittävin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat