Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nollavero vetää yhä useampia Portugaliin – lehti: suomalaiset muuttajien kärkiryhmässä

Tulijoita on lähes sadasta maasta. Joukossa on Negócios-lehden mukaan kreikkalaisia laivanvarustajia, vauraita jalkapalloilijoita ja euroalueen suurimman finanssikonsernin, espanjalaisen Santanderin entisiä johtajia.

Talous
 
Teemu Salonen
Rantaelämää Albufeirassa Algarvessa.
Rantaelämää Albufeirassa Algarvessa. Kuva: Teemu Salonen

Porto

Portugalin maine veroparatiisina on houkutellut yhä useamman muuttamaan kirjat Atlantin rannan auringon alle, portugalilaismedia kertoo.

Ulkomaalaisten verohelpotuksiin pureutuneet lehdet kirjoittavat, miten varsinkin suomalaiseläkeläiset ovat joutuneet kotimaassaan ankaran kritiikin kohteeksi. Suomen lisäksi myös Hollanti ja Espanja ovat kimmastuneet Portugalin veroalesta. Ruotsi ”on kuulolla”, Jornal de Negócios -lehti kirjoittaa.

Lähes kahdeksan tuhatta henkeä ympäri maailmaa oli hakenut epätavanomaisen asukkaan statusta maaliskuuhun mennessä vuodesta 2009 lähtien, Diário de Notícias -lehti kertoo. Status suo jopa verovapauden.

Tulijoita on lähes sadasta maasta. Joukossa on Negócios-lehden mukaan kreikkalaisia laivanvarustajia, vauraita jalkapalloilijoita ja euroalueen suurimman finanssikonsernin, espanjalaisen Santanderin entisiä johtajia.

Portugalin hallitus sorvasi erityyppisille muuttajille suunnatun veroetupaketin seitsemän vuotta sitten, mutta alkuun hakijoita oli vain muutama sata vuodessa.

Käännekohta oli vuosi 2013. Tuolloin statusta haki tuhatkunta henkeä. Viime vuoden määrä pomppasi 3 474 muuttohaluiseen. Verohallinnon kansainvälinen osasto on ruuhkautunut ja hakemuksien käsittelyä luvataan nopeuttaa uudella verkkopalvelulla.

Suomalaiset ovat olleet Portugaliin kotiutuneiden kärkiryhmässä, sillä 257 hengelle myönnettiin epätavanomaisen asukkaan status 2009–2014, Jornal de Negócios selvittää.

Heistä enemmistö on nollaveroa nauttivia eläkeläisiä, lehti kertoo. Ranskalaiset ovat muuttaneet hanakimmin ja ruotsalaiset ovat kakkosina.

Eläkeläiset voivat nostaa eläkkeensä verotta, kun heille myönnetään epätavanomaisen asukkaan status ja verotus siirretään Portugaliin. Sama koskee pääomatuloilla eleleviä muuttajia. Tiettyjen ammattiryhmien edustajilta peritään 20 prosentin tasavero. Anojat eivät ole saaneet asua Portugalissa viitenä edellisenä vuotena.

Algarveen muuttaneet suomalaiset totesivat äskettäin Expresso-lehdelle jäävänsä, vaikka Suomi saisi tahtonsa läpi verokiistassa. Kansainvälisen yhtiön johtopaikalta eläköitynyt mies kertoo muuttaneensa ensin Espanjaan ja sitten nollaveron perässä Portugaliin. ”En ole yhtään vähemmän isänmaallinen, vaikka Algarvessa asunkin”, mies vakuuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat