Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansallis­oopperan säätiön hallituksen jättävä Sirkka Hämäläinen: ”Ooppera oli kriisilaitos”

Kesäkuun jälkeen Hämäläiselle jää vielä kahden säätiön hallituspaikat. Ei muuta. ”Minulla on viisi lastenlasta. Haluan viettää myös yksityistä elämää.”

Talous
 
Sirkka Hämäläisen viimeinen näytös
Sirkka Hämäläisen viimeinen näytös
Suomen elinkeinoelämän mahtinainen, Sirkka Hämäläinen-Lindfors luopuu Kansallisoopperan säätiön hallituksen puheenjohtajuudesta huhtikuun 18. päivänä. Viimeisen merkittävän tehtävänsä, EU:n pankkivalvontaneuvoston jäsenyyden Hämäläinen jättää kesäkuussa. Videohaastattelussa Sirkka Hämäläinen-Lindfors kertoo syyn, miksi.

Talousvaikuttaja Sirkka Hämäläinen jättää Kansallisoopperan säätiön hallituksen puheenjohtajan tehtävät yhdeksän vuoden jälkeen tänään maanantaina. Toukokuussa hän täyttää 77 vuotta ja kesäkuussa hän luopuu EU:n pankkivalvontaneuvoston jäsenyydestä.

Verho elinkeinoelämän ehkä kansainvälisesti nimekkäimmän suomalaisnaisen elämänkaaressa sulkeutuu. Hämäläinen aikoo keskittyä yksityiselämäänsä.

”Kun aloitin oopperassa, säätiön säännöt muutettiin omasta aloitteestani heti niin, että hallituksessa voi istua korkeintaan kolme kolmivuotiskautta. Onneksi pidin sääntömuutoksesta huolen. Muutoin en lähtisi täältä kulumallakaan”, Hämäläinen selittää.

”Näinhän se pitäisi olla kaikissa organisaatioissa, pörssiyhtiöissäkin. Pitkän kauden jälkeen ei ole enää riippumaton. Tällainen kolme kertaa kolme voisi olla muuallakin hyvä jakso.”

Haastattelun alkuun Hämäläinen valittelee kipeytyneitä jalkojaan. Hän joutui juoksemaan päivää aiemmin EKP:n tornitalon 34. kerroksesta portaita pitkin kadulle. Syy oli palohälytys.

Hämäläisellä on vielä toimisto Frankfurtissa. Hän on viimeiset pari vuotta toiminut Euroopan pankkivalvontaneuvoston jäsenenä. ”Kausi kestäisi kolme vuotta, mutta ilmoitin pääjohtaja Mario Draghille, että jätän tehtävän kymmenen kuukautta etuajassa. Tehtävä on raskas ja työläämpi kuin alunperin oletin.”

Kesäkuun jälkeen Hämäläiselle jää vielä kahden säätiön hallituspaikat. Ei muuta. ”Minulla on viisi lastenlasta. Haluan viettää myös yksityistä elämää.”

Kutsu oopperaan kävi vuonna 2007, kun Tanja Karpela (kesk) kulttuuriministerinä pyysi johtamaan oopperan saneerausta.

”Ooppera oli kriisilaitos. Se kärsi johtajuus- ja talouskriisistä. Henkilöstö oli pakkolomalla, sisäisiä ristiriitoja oli paljon”, Hämäläinen kuvailee.

Ensin vaihtui johto ja johtamisjärjestelmä uusittiin: Ooppera sai pääjohtajan, ooppera ja baletti omat taiteelliset johtajansa. ”Ja sitten kirjoitettiin selvä johtosääntö, että kuka vastaa mistäkin. Kaikki asiantuntijat ansaitsevat tulla hyvin johdetuiksi. Työyhteisön ilmapiirin pitää olla avoin ja keskusteleva.”

”Joka talossa on sisäisiä jännitteitä ja niin pitääkin olla. Kriisit täytyy nostaa pöydälle ja puhua asiat läpi. Yleisenä periaatteena on sisäinen kriittisyys ja ulkoinen lojaalisuus.”

Oopperan talous on Hämäläisen mukaan kuntoutunut, henkilöstöä leikattu kymmenen prosenttia ja yleisö innostunut.

”Samat johtamisperiaatteet pätevät kaikkialla. Edesmenneen Ere Kokkosen mukaan hyvän johtajan täytyy olla ensin täysdemokraatti eli kuunnella kaikkien näkemykset. Sen jälkeen hän on täysdiktaattori, joka tekee yhden päätöksen ja perustelee sen.”

Henkilöstöpolitiikka on herättänyt napinaa. Ooppera pestaa kertakäyttösolisteja, vakituinen henkilöstö kutistuu. ”Ihan tietoinen linjaus. Kyse on resurssien tehokkaasta käytöstä ja korkean taiteellisen tason ylläpidosta.”

”Tuotannot tehdään säännöllisesti 4–5 vuotta etuajassa. Kuukausipalkkalaisille ei löydy aina sopivia rooleja, tai jotkut solistit eivät ole välttämättä enää ihan terässä. Jos halutaan ylläpitää korkea taso, kuukausipalkkalaisten kanssa se on hankalampaa.”

Julkinen tuki oopperalle on iso, lähes 80 prosenttia vajaan 60 miljoonan euron kokonaiskuluista. Yksityisrahoitusta pitää lisätä. Ooppera sai vuodenvaihteessa jo vakituisen varainhankkijan.

Hämäläinen puolustaa julkista tukea voimakkaasti.

”Suomen korkealla veroasteella tuotetaan myös tasa-arvoa taidelaitoksiin. Suomi on varakkaampi kuin koskaan”, Hämäläinen sanoo. ”Olisi surullista, jos meillä ei olisi varaa ylläpitää oopperaa, jolla on yli satavuotinen historia takana.”

Käyttöaste oopperassa on noussut lähes 90 prosenttiin. Oopperan Kummitus on ollut huikea vetonaula, Indigolla tavoitellaan nuorempia katsojia.

Kaikkia ei tyylimuutos puhuttele. Oopperaa kritisoidaan populismista. Hämäläistä selvästi ärsyttää puheet viihteellistymisestä. ”Kuka näin sanoo? Kuinka moni? En ymmärrä keskustelua viihteellistymisestä, kun teemme uudenlaista oopperaa ja kasvatamme uusia yleisöjä. Ooppera oli sitä paitsi jo aikansa pop-musiikkia.”

Oopperalaulaja Karita Mattila ryyditti keskustelua oopperamaailman seksuaalisesta häirinnästä. Oopperassa ei häirintää ole nykyjohdon aikana todettu.

”Minua vähän pännii tämä keskustelu. On hyvä, että asiasta puhutaan, mutta joka paikassahan seksuaalista häirintää on ollut. Itselläni ei ole koskaan ollut vaikeuksia hoitaa tilanteet”, Hämäläinen kuittaa.

Ooppera ja raha ovat sen sijaan erottamattomia.

”Maailmalla talouselämän vaikuttajat ovat usein myös merkittäviä kulttuurin harrastajia. Laaja-alaisuus on selkeästi osa kasvua vaikutusvaltaisiin asemiin.”

”Musiikilla on sitä paitsi tieteellisesti todistettuja terveysvaikutuksia. Musiikki tukee älykkyyttä ja klassinen musiikki erityisesti matemaattista lahjakkuutta. Musiikki on myös tehokas stressintorjuja.”

SirkkaHämäläisen viimeinennäytös. HS.fi/hstv
Markus Jokela / HS
”Jos hallituksen strateginen tavoite eli korkea taiteellinen taso ja uudet yleisöt eivät toteudu, johto vaihtuu”, linjaa oopperan hallituksen puheenjohtajuuden jättävä Sirkka Hämäläinen.
”Jos hallituksen strateginen tavoite eli korkea taiteellinen taso ja uudet yleisöt eivät toteudu, johto vaihtuu”, linjaa oopperan hallituksen puheenjohtajuuden jättävä Sirkka Hämäläinen.
Markus Jokela / HS
Sirkka Hämäläinen Kansallisoopperan maalaamossa.
Sirkka Hämäläinen Kansallisoopperan maalaamossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat