Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläinen johtaja maksaa enemmän

Talous
 

Energiayhtiö Fortumin vuosikertomuksen palkkioraportti kertoo, että pörssiyhtiö joutuu maksamaan ulkomaiselle johtajalle kotimaista enemmän, esimerkiksi silloin kun johtaja tulee Venäjältä.

Kyse on Alexander Chuvaevista, joka kuuluu Fortumin johtoryhmään ja johtaa Fortumin Russia-yksikköä eli yhtiön liiketoimintaa Venäjällä.

Fortum ei kerro johtoryhmän peruspalkkoja, mutta palkka- ja palkkiotasosta saa osviittaa listasta, jossa kerrotaan johtoryhmän jäsenille bonuspalkkioina luovutetuista Fortumin osakkeista.

Viime vuonna Chuvaev vastaanotti 21 781 kappaletta osakkeita. Muutettuna rahaksi Fortumin viime torstain osakekurssilla, se tarkoittaisi noin 261 000 euron lisätienestiä peruspalkan ja lyhyen aikavälin tulospalkkion lisäksi. Tästä summasta on verot jo maksettu.

Toimitusjohtajaa lukuunottamatta Chuvaevin saama osakemäärä on selvästi suurempi kuin muilla johtoryhmäläisillä, seuraavan verrattuna jopa kolminkertainen.

Eron selittää osin mutta ei kokonaan venäläinen verotus, joka on suomalaista kevyempi. Fortumin mukaan Chuvaev maksaa palkkiosta Venäjällä 13 prosentin veron, kun suomalainen marginaaliverotus rokottaa 50 prosenttia.

Osakepalkkiot maksetaan melko mutkikkaalla menetelmällä. Ansaittujen osakeoikeuksien bruttoarvosta vähennetään ensin verot ja nettomäärä maksetaan henkilölle osakkeina. Seuraa kolmen vuoden rajoitusaika, jolloin osakkeita ei saa myydä eikä siirtää, minkä tarkoituksena on sitouttaa henkilö yhtiöön.

Chuvaev on uuden sukupolven venäläisiä lännessä koulutettuja johtajia, jonka työpanos epäilemättä kalpaisi myös venäläisille suuyrityksille.

Fortum lähti laajentamaan liiketoimiaan Venäjällä vuonna 2008 ostettuaan vanhoja voimalaitoksia Uralin takaa Länsi-Siperiasta. Yhtiö on investoinut noin neljä miljardia euroa niiden uudistuksiin.

Fortumin alkuperäinen tavoite oli saada Venäjältä vuonna 2015 liikevoittoa 500 miljoonaa euroa. Tavoitteesta on jääty selkeästi jälkeen, kun länsipakotteet ja öljyn hinnan putoaminen romahduttivat ruplan valuuttakurssin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat