Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nesteen tulos koheni, Fortumin heikkeni – johdon tulos­palkkiot nousivat molemmissa yhtiössä

HS vertaili valtionyhtiöiden Nesteen ja Fortumin tulospalkkioraportointia.

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fortumin hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf (oik.) ja hallituksen jäsen Christian Ramm-Schmid kuvattiin Fortumin voimalaitoksen avajaisissa Njaganissa 24. syyskuuta 2013.
Fortumin hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf (oik.) ja hallituksen jäsen Christian Ramm-Schmid kuvattiin Fortumin voimalaitoksen avajaisissa Njaganissa 24. syyskuuta 2013. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Valtion pörssissä noteerattujen energiayhtiöiden johdolla menee hyvin.

Jos yhtiön tulos paranee, tulospalkkiot nousevat. Näin on käynyt öljynjalostaja Nesteessä.

Artikkeliin liittyvät

Jos tulos heikkenee, tulospalkkiot nousevat silti. Näin näyttää käyneen valtion sähkön- ja lämmöntuotannon yhtiössä Fortumissa.

Suuret pörssiyhtiöt, etenkin valtion enemmistöomistuksessa olevat, joutuvat nykyään julkistamaan palkka- ja palkkiojärjestelmänsä vuosikertomustensa osana.

HS vertaili Fortumin ja Nesteen palkkioraportoinnin tasoa ja palkkioiden maksua viime vuoden kertomuksissa.

Yleishavainnoksi jäi, että raportoinnin taso on sidoksissa yhtiön menestykseen. Mitä paremmin menee, sitä avoimempaa on kerronta. Informaation taso heikkenee yhtä aikaa tuloksen kanssa.

Palkkioiden määrittelyssä yhtiöiden hallituksilla on iso liikkumavara, huolimatta siitä, että valtio-omistaja on asettanut tietyt perusraamit. Halutessaan hallitus voi palkita johtoa hyvin, vaikka tuloksen suunta ei sitä edellyttäisi.

Fortumin tulossuunta on ollut jo useita vuosia peräkkäin laskeva. Vuonna 2012 konsernin vertailukelpoinen liikevoitto oli 1,75 miljardia euroa. Viime vuonna se oli enää 922 miljoonaa euroa. Liiketulos on neljässä vuodessa puolittunut.

Tulospalkkioissa heikennys ei näy. Viime vuonna toimitusjohtajan tehtävästä sairauden takia lähtenyt Tapio Kuula ansaitsi vuoden aikana jopa hieman enemmän kuin mitä valtioneuvoston ohjeistus ja hänen johtajasopimuksensa sallivat.

Sari Gustafsson / Lehtikuva
Fortumin entinen toimitusjohtaja Tapio Kuula
Fortumin entinen toimitusjohtaja Tapio Kuula

Myös muun johtoryhmän tulospalkkiot ja osakepalkkiot kasvoivat.

Kuulalle maksettiin raportin mukaan viime vuonna lyhyen ja pitkän aikavälin tulospalkkioita yhteensä 1,3 miljoonaa euroa. Palkkioita maksettiin peruspalkkaa enemmän: noin 130 prosenttia peruspalkkaan nähden. Kuulan työsopimuksen ja valtioneuvoston ohjeiden mukaan vuosittaiset palkkiot saavat ylittää peruspalkan vain 120 prosentilla.

Fortum sanoo tiedotusosaston lähettämässä sähköpostiviestissä, että menettely oli poikkeuksellinen ja johtuu siitä, että Kuulalle maksettiin etukäteen erä osakepalkkioita.

Myöhemmin niitä ei olisi voinut maksaa, koska eläköitynyt Kuula valittiin Fortumin hallitukseen, eivätkä hallituksen jäsenet voi osallistua palkkio-ohjelmiin.

Myös Fortumin johtoryhmän 11 jäsenen palkkiot nousivat tuntuvasti.

Osakkeenomistaja tai muuten asiasta kiinnostunut jää arvailemaan, mitkä ovat ne perusteet, joilla palkkiot kasvavat tuloksen heikentyessä.

Vuosiraportista ei saa siihen vastausta. Raportissa sanotaan vain, että viime vuoden tulospalkkiot perustuvat konsernin kannattavuuteen ja kassavirtaan, divisioonakohtaisiin ja henkilökohtaisiin tavoitteisiin.

Kannattavuutta voi mitata monin mittarein. Raportti ei myöskään kerro, mikä on kunkin kriteerin paino palkkioita määrättäessä.

Palkitsemisen liikkumavaraa lisää se, että yhtiön hallitus määrittää lyhyen palkitsemisen perusteet vuosittain. Kun yhtiön ja markkinoiden suunta on yleensä tiedossa vuosi eteenpäin, painotuksia voi muuttaa joustavasti tarpeen mukaan.

Fortumin hallitusta johtaa Nokia-taustainen Sari Baldauf.

Nesteen raportti on Fortumia seikkaperäisempi. Tämä johtunee muutaman viime vuoden hyvästä tuloskehityksestä. Kriteereitä ei tarvitse piilottaa, kun mittarit ovat ääriasennossa ja kaikkien nähtävissä.

Nesteen hallituksen puheenjohtaja Jorma Eloranta toteaakin raportissa, että tänä vuonna yhtiö maksaa lyhyen aikavälin kannustepalkkioita enemmän kuin koskaan viime vuoden ennätyksellisen tuloksen perusteella.

”Avainhenkilöitä palkitaan 2016 maksimipalkkioilla ohjelman ehtojen puitteissa”, Eloranta kirjoittaa.

Sirpa Räihä / HS
Nesteen hallituksen puheen johtaja Jorma Eloranta
Nesteen hallituksen puheen johtaja Jorma Eloranta

Säännöt ovat samat kuin Fortumissa. Vuodessa jaettavat lyhyet ja pitkät palkkiot voivat olla enintään 120 prosenttia peruspalkasta. Jos raja ylittyy, loppuosa leikkaantuu.

Jo vuoden 2014 tulokset toivat hyvän tuoton Nesteen johdolle. Toimitusjohtaja Matti Lievonen ansaitsi bonuspalkkioita 932 000 euroa 668 000 peruspalkan lisäksi. Kun mukaan otetaan lisäeläkemaksut, Lievonen ansaitsi yhteensä 2,4 miljoonaa euroa.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen
Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen

Lisäeläkemaksua ei oteta huomioon, kun maksimipalkkioita lasketaan.

Eloranta kehaisee vuosikertomuksessa hallituksen saaneen myönteistä palautetta vuonna 2014 käyttöön otetusta palkkioiden raportointitavasta. ”Otamme mielellämme vastaan kommentteja, jotta voimme parantaa entisestään”, Eloranta kirjoittaa.

Palkkiojärjestelmän suunnittelussa Neste kertoo käyttäneensä kolmea konsulttia, Alexander Corporate Financea, PCA:ta ja Merceriä. Fortumia on neuvonut vain yksi, PCA.

Oikaisu 18.4 kello 8.25: Uutisesta poistettu virheellisiä lukuja koskien Fortumin johtoryhmän palkkioita. Fortumin johdon tulospalkkioista kertoneessa jutussa oli lukuvirhe. Vuodesta 2014 vuoteen 2015 yhtiön johtoryhmän yhteenlaskettu lyhyen aikavälin tulospalkkio ei noussut 453 miljoonasta eurosta 638 miljoonaan vaan 453000 eurosta 638000 euroon. Johtoryhmässä on toimitusjohtajan lisäksi 11 jäsentä. Keskimäärin kukin jäsen toimitusjohtaja poisluettuna sai viime vuonna lyhyttä tulospalkkiota 58000 euroa ja pitkän aikavälin osakepalkkiota noin 139000 seuroa. Juttuun liittyneessä kuvassa ei ollut Venäjän-divisioonan johtaja Alexander Chuvaev vaan hallituksen jäsen Christian Ramm-Schmid.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat