Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi näyttö luo lumemaailmaa

Suomalaisyritykset tekevät teknologiaa virtuaalimaailmoihin. Espoolainen Dispelix keksi uudenlaisen läpinäkyvän näytön.

Talous
 
Sami Kero / HS
Dispelixin toimitusjohtaja Antti Sunnari esittelee lisätyn todellisuuden näytön prototyyppiä. Tekniikka voitaisiin Sunnarin mukaan pakata huomattavasti pienempään tilaan.
Dispelixin toimitusjohtaja Antti Sunnari esittelee lisätyn todellisuuden näytön prototyyppiä. Tekniikka voitaisiin Sunnarin mukaan pakata huomattavasti pienempään tilaan. Kuva: Sami Kero / HS

Virtuaaliset maailmat kehittyvät harppauksin myös suomalaisen osaamisen avulla.

Sekä keinotodellisuus että lisätty todellisuus ovat viimein muuttumassa tieteiskirjallisuudesta jokapäiväisiksi laitteiksi. Lukuisat suomalaiset yritykset kehittävät laitteita tai ohjelmistoja, joita käytetään keinotekoisten maailmojen luomisessa.

Artikkeliin liittyvät

Keinotodellisuus, virtual reality eli VR, tarkoittaa ympäristöä, jossa ympäröivä todellisuus suljetaan kokonaan pois. Lisätty todellisuus, augmented reality eli AR, tarkoittaa tietokonegrafiikoiden lisäämistä ympäröivään maisemaan läpinäkyvien silmälasien tai näytön avulla.

Espoolaisen Dispelixin toimitusjohtaja Antti Sunnari kertoo, että keinotekoiset todellisuudet ovat kehittyneet läpimurron partaalle. Näytöt, liikkeentunnistimet, akut ynnä muut tarpeelliset teknologiat ovat edistyneet viime vuosina paljon.

”Nyt alkavat palikat olla kohdallaan”, Sunnari sanoo.

Dispelix sai alkunsa Teknologian tutkimuskeskuksessa VTT:llä, jossa Sunnari vahingossa keksi keinon päästä eroon läpinäkyviä näyttöjä häiritsevästä sateenkaari-ilmiöstä.

Yhtiö pystyy valmistamaan edullisesti jopa vain millimetrin paksuisia läpinäkyviä muovinäyttöjä, joihin voi heijastaa tarkkoja kuvia.

Dispelix kertoo saaneensa 1,7 miljoonan euron rahoituksen liiketoiminnan kasvattamiseen. Varat tulevat kotimaisilta pääomasijoittajilta Lifeline Venturesilta ja VTT Venturesilta.

Sunnari kertoo Dispelixin tekevän yhteistyötä kansainvälisten asiakkaiden kanssa tuotteiden tuomiseksi markkinoille ehkä vielä tämän vuoden puolella.

Sunnari ei vielä paljasta tuotteita, mutta mahdollisia käyttötarkoituksia on paljon. Kiinteistönhoitajat voivat saada talojen pohjapiirrokset nähtäväksi virtuaalilaseilla, moottoripyöräkypärien visiiriin voi heijastaa navigointiohjeita, ja pyöräilylaseihin voi heijastaa sykkeen sekä muuta tietoa suorituksesta.

”Yksi mielenkiintoinen alue on uiminen. Siinä on muuten vaikea tuoda näkyviin informaatiota”, Sunnari sanoo.

Keinotodellisuuden teknologia on pidemmällä kuin lisätty todellisuus, mutta jälkimmäinen saattaa kasvaa suuremmaksi ilmiöksi.

”Sen käyttökohteet ovat niin loputtomat”, Sunnari sanoo.

Virtuaalimaailmoja luovat laitteet alkavat vihdoin olla myös kuluttajien ulottuvilla.

Facebookin omistaman Oculus-yhtiön virtuaalilasit ovat tulossa Suomessa myyntiin noin 750 euron hintaan. Microsoftin lisätyn todellisuuden Hololens-lasien myynti ei ole vielä alkanut, mutta laitetta toimitetaan jo ulkopuolisille ohjelmistonkehittäjille.

Ohjelmistoyhtiö Umbra Softwaren toimitusjohtaja Otso Mäkinen sanoo, että myös kännykän nostaminen sovittimen avulla silmien eteen luo yllättävän vahvan vaikutelman toisesta todellisuudesta.

Umbra kehittää muille yrityksille työkaluja kolmiulotteisten maailmojen luomiseen. Mäkinen sanoo, että Suomessa keinotodellisuudessa vahvaa on erityisesti ohjelmisto-osaaminen.

Toiminta on vielä melko pientä, mutta yritysten määrä on nopeassa kasvussa. Alan yhdistys Virtual Reality Finlandin mukaan Suomessa on ainakin 30 alalla toimivaa yhtiötä.

Lisätyn todellisuuden tuotteet eivät ole väistämättä menestyksiä. Googlen Glass-älylasit tuottivat pettymyksen, kun kuluttajat eivät pitäneetkään kömpelön näköisistä laseista.

”Kun tuote tuodaan kasvoille, designin on oltava hyvä, jotta se voisi menestyä”, Sunnari sanoo.

Umbran Mäkinen uskoo tekniikan kehittyvän siten, että jo muutaman vuoden päästä ihmiset voisivat käyttää arjessa virtuaalilaseja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat