Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiayhtiö Vattenfall myy kiistellyt ruskohiilitoimintonsa Saksassa – taustalla halu vähentää yhtiön ilmastotaakkaa

Talous
 
Reuters
Vattenfallin pääkonttori Tukholmassa.
Vattenfallin pääkonttori Tukholmassa. Kuva: Reuters

Tukholma. Ruotsin valtion energiayhtiö Vattenfall myy ruskohiilitoimintonsa Saksassa. Ostajana on tšekkiläinen energiayhtiö EPH sekä sen rahoituskumppani PPF Investsments.

Kaupan taustalla on muun muassa Ruotsissa kasvanut kritiikki ruskohiilen ilmastopäästöistä. Jo viime syksynä Vattenfall ilmoitti, että se pyrkii myymään omistuksensa.

”Tahtimme kohti kestävää tuotantoa kasvaa. Kauppa tarkoittaa, että yli 75 prosenttia koko tuotannostamme on ilmastoneutraalia verrattuna noin 50 prosenttiin tällä hetkellä”, sanoi Vattenfallin toimitusjohtaja Magnus Hall tiedotteessa.

Ruotsissa on pidetty ongelmallisena, että valtion energiayhtiö tuottaa vuosittain noin 80 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä, mikä on enemmän kuin koko Ruotsin vuotuiset päästöt. Suurin osa päästöistä on tullut juuri ruskohiilestä. Nyt päästöt pienenevät noin 25 miljoonaan tonniin Vattenfall laskee.

Siitä, mikä on ympäristön suhteen vastuullista, on silti käyty kovaa kiistaa.

Esimerkiksi hallituksessa istuva ympäristöpuolue on vastustanut kauppaa. Sen edustajat kuten myös useat ympäristöjärjestöt ovat katsoneet, että voimalat tulisi mieluummin pitää ja ajaa alas kuin myydä. Ajatuksena on ollut, että myymällä toiminnot Ruotsi ei voi vaikuttaa saastuttavan hiilivoiman tulevaisuuteen. Teema oli ympäristöpuolueelle tärkeä muun muassa vuoden 2014 vaaleja edeltävissä keskusteluissa.

Kauppa kattaa kattaa Vattenfallin Jänschwalden, Boxbergin ja Schwarze Pumpen voimalat sekä osuuden Lippendorfin voimalasta. Lisäksi kaivostoiminnot viidellä alueella myydään. EPH-yhtiö ottaa kontolleen niin kaikki ruskohiilitoimintojen omaisuuserät kuin velat ja vastuut.

Kauppasumma ei julkistettu. EPH on aiemmin kertonut uutistoimisto TT:lle, että summa on positiivinen, toisin sanoen yhtiö ei ole vaatinut Vattenfallilta rahaa, jotta se ottaisi ruskohiilitoiminnot hoitaakseen.

Kauppa kirjataan vuoden 2016 toisen neljänneksen tulokseen. Vattenfall laskee, että kaupalla on 22–27 miljardin kruunun (2,4–2,9 mrd. euron) negatiivinen vaikutus tulokseen. Yhtiön mukaan markkinakehityksen ja yhtiön odotukset huomioon ottaen kielteiset vaikutukset olisivat vielä suuremmat, jos omistukset pidettäisiin.

”Tämä on se hinta, jonka saa maksaa, jos haluaa eroon näistä toiminnoista”, arvioi Swedbankin Vattenfall-analyytikko Ingvar Mattson TT:lle.

Hänen arvionsa on, että kauppahinta on nollan luokkaa kaikki tekijät huomioiden.

Kauppa vaatii vielä Ruotsin hallituksen ja viranomaisten siunauksen. Tarvittavat luvat odotetaan saatavan parin kuukauden kuluessa.

EPH on Tšekin toiseksi suurin sähköntuottaja, ja sillä on jo ennestään ruskohiilitoimintoja Saksassa. Se oli yksi kolmesta tarjouksen jättäneestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat