Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanissa on Suomi-muotoilun buumi – ”suomalaisten mielikuvitus pääsee lentoon pitkillä lomilla”

Pienetkin muotoilufirmat löytävät nurkkia jättimarkkinoilta. Suomen vienti Japaniin on noin miljardin euroa.

Talous
 
Markus Jokela / HS
Gollan toimitusjohtaja Petri Kähkönen esittelee yrityksen laukkuja Itochu-yhtiön Koichi Kawatalle (vas.), Tomokuni Nishiguchille (kesk.) ja Naoto Kusakalle.
Gollan toimitusjohtaja Petri Kähkönen esittelee yrityksen laukkuja Itochu-yhtiön Koichi Kawatalle (vas.), Tomokuni Nishiguchille (kesk.) ja Naoto Kusakalle. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Kännykäntaskuista laukkuihin

 Golla on perustettu 1995.

 Se aloitti puhelinten ja kannettavien tietokoneiden suojataskujen valmistajana, mutta haluaa nyt siirtyä kohti laukkujen ja muiden asusteiden valmistusta.

 Yksi harvoista suomalaisfirmoista, jonka tuotteita on myyty Applen myymälöissä. Nyt tarkoituksena on siirtyä elektroniikkakaupoista lähemmäs kuluttajaa muotiliikkeisiin.

 Japani on Gollalle tuttu markkina, jossa sen kännykkä- ja läppärituotteita on myyty jo pitkään. Itochu-sopimuksen on määrä auttaa sitä muutoksessa kohti asustebisnestä.

 Tuotteet suunnitellaan Suomessa mutta valmistetaan Kiinassa.

 Liikevaihto on supistunut viime vuosina ja on nyt noin 5 miljoonaa euroa.

Miksi Suomessa syntyy muotoilua, joka tuntuu japanilaisista raikkaalta ja kiinnostavalta? Japanilaisen Itochu-kauppahuoneen varapääjohtajalla Tomokuni Nishiguchilla on teoria.

”Suomessa ihmisillä on riittävästi vapaa-aikaa ja tarpeeksi pitkät lomat, että heidän mielikuvituksensa pääsee lentoon. Elämäntapa Japanissa on hyvin erilainen. Meillä on vain yksi viikko kesälomaa”, Nishiguchi sanoi maanantaina.

Hän oli kollegoineen juuri allekirjoittanut jakelusopimuksen suomalaisen laukkuvalmistajan Gollan kanssa. Jos Itochun suunnitelmat toteutuvat, Gollan laukkuja myydään sadassa muotiliikkeessä Japanissa kolmen vuoden sisällä.

Marimekon suosio Japanissa on vanha juttu, mutta myös Gollan kaltaiset pienemmät suomalaisfirmat etsivät nyt jalansijaa Japanin kuluttajatuotemarkkinoilla. Kysyntää suomalaistuotteille löytyy, vakuuttaa päällikkö Marko Salonen Finpron Tokion-toimistosta.

”Meneillään on Suomi-buumi, jossa monet asiat Suomesta kiinnostavat”, hän sanoo.

Suomen vienti Japaniin on pysynyt vuosia suunnilleen miljardin euron kokoluokassa, eikä siinä ole juuri tapahtunut muutosta. Kiinnostus Pohjoismaita ja Suomea kohtaan näkyy enemmän mikrotasolla, Salonen arvioi.

Esimerkiksi kahviloille ja design-liikkeille on annettu suomalaisia nimiä. ”Ehkä Söpö” -niminen kauppa on myynyt naisten vaatteita Tokiossa jo jonkin aikaa. Mediassa kerrotaan mielellään Pohjoismaista ja Suomesta. Tokion lähelle on määrä avata ensi vuonna Muumi-teemapuisto.

Finlayson aloitti pari vuotta sitten tuotteidensa valmistuksen lisenssillä Japanissa. Lisensointi tarkoittaa, että japanilaiset yritykset saavat käyttää Finlaysonin kuoseja omissa tuotteissaan. Lisenssisopimuksia on nyt 18 ja liikevaihto Japanissa on kaksinkertaistunut viime vuosina, kertoo Finlaysonin kansainvälisestä liiketoiminnasta vastaava johtaja Risto Voutilainen.

”Japanissa potentiaali on valtava”, hän sanoo.

Kokemukset Japanista ovat niin rohkaisevia, että Finlayson on parhaillaan aloittamassa lisensointia myös muissa maissa.

Kuluttajatuotteiden valmistuksessa ja myynnissä Suomea taitavampi Ruotsi menee Japanissakin Suomen ohi Ikeoineen ja H&M:ineen. Japani on kuitenkin lähes 130 miljoonan ihmisen vauras maa. Sieltä pienikin yritys voi löytää oman nurkkansa, Finpron Salonen muistuttaa.

”Japani on valtava markkina, jolla volyymiyrityksenkin pitäisi olla erikoistunut.”

Markkinaraon Japanista on löytänyt myös pikkuruinen suomalainen tekstiiliyritys Kauniste, jonka vajaan puolen miljoonan liikevaihdosta jo valtaosa tulee Japanista. Se avasi Japanissa toimiston viime vuonna.

Puhtaus, eksoottisuus ja luonto ovat asioita, joita japanilaiset liittävät Suomeen. Ne myös siivittävät etenkin muotoiluun liittyvien tuotteiden myyntiä.

Suomi-mielikuvissa on myös yhteiskunnallinen ulottuvuus. Hierarkkisessa ja sukupuolirooleiltaan jäykässä Japanissa monista suomalainen tasa-arvo ja hyvinvointivaltio kiinnostavat, Salonen sanoo.

Kaunisten perustaja, yrittäjä Milla Koukkunen on huomannut, että heidän tuotteistaan kiinnostuneilla japanilaisilla on vahva mielikuva Suomen yhteiskunnasta. Hän tukee Nishiguchin teoriaa.

”Tokiossa elämäntyyli on hektinen, kaupunki on vähän harmaa. Japanilaiset ajattelevat, että Suomessa on paljon vapaa-aikaa, paljon värejä”, hän kuvaa.

”Se on fantasia Suomesta, mitä me myymme.”

Markus Jokela / HS
Japani on Gollalle tuttu markkina. Itochu-sopimuksen on määrä auttaa sitä muutoksessa kohti asustebisnestä. -Kuvassa ovat Gollan toimitusjohtaja Petri Kähkönen sekä Itochu-yhtiön Tomokuni Nishiguchi (kesk.) ja Naoto Kusaka.
Japani on Gollalle tuttu markkina. Itochu-sopimuksen on määrä auttaa sitä muutoksessa kohti asustebisnestä. -Kuvassa ovat Gollan toimitusjohtaja Petri Kähkönen sekä Itochu-yhtiön Tomokuni Nishiguchi (kesk.) ja Naoto Kusaka.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat