Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin Vattenfall myy ruskohiilensä Saksassa

Saastuttavat voimalat ovat olleet kiistakapula Ruotsissa

Talous
 

Tukholma. Ruotsin valtion energiayhtiö Vattenfall myy ruskohiilitoimintonsa Saksassa. Ostajana on tšekkiläinen energiayhtiö EPH sekä sen rahoituskumppani PPF Investsments.

Kaupan taustalla on muun muassa Ruotsissa kasvanut kritiikki ruskohiilen ilmastopäästöistä. ”Tahtimme kohti kestävää tuotantoa kasvaa. Kauppa tarkoittaa, että yli 75 prosenttia tuotannostamme on ilmastoneutraalia verrattuna noin 50 prosenttiin tällä hetkellä”, sanoi Vattenfallin toimitusjohtaja Magnus Hall tiedotteessa.

Ruotsissa on pidetty ongelmallisena, että valtion energiayhtiö tuottaa vuosittain noin 80 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä, mikä on enemmän kuin koko Ruotsin vuotuiset päästöt. Nyt päästöt pienenevät noin 25 miljoonaan tonniin Vattenfall laskee.

Esimerkiksi hallituksessa istuva ympäristöpuolue on silti vastustanut kauppaa. Sen edustajat kuten myös useat ympäristöjärjestöt ovat katsoneet, että voimalat tulisi mieluummin pitää ja ajaa alas kuin myydä.

Ajatuksena on ollut, että myymällä toiminnot Ruotsi ei voi vaikuttaa saastuttavan hiilivoiman tulevaisuuteen.

Kauppa kattaa kolme voimalaa, osuuden neljännestä sekä kaivostoimintoja. Kauppahintaa ei julkistettu. Vattenfall laskee, että kaupalla on 22–27 miljardin kruunun (2,4–2,9 mrd. euron) negatiivinen vaikutus yhtiön toisen neljänneksen tulokseen. Yhtiön mukaan markkinakehityksen ja yhtiön odotukset huomioon ottaen kielteiset vaikutukset olisivat vielä suuremmat, jos omistukset pidettäisiin.

Kauppa vaatii vielä Ruotsin hallituksen ja viranomaisten siunauksen. Tarvittavat luvat odotetaan saatavan parin kuukauden kuluessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat