Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nikkelin hinta kallistuu ennustettua hitaammin

Poikkeuksellisen halpa nikkeli haittaa suomalaisista yrityksistä etenkin Outokumpua ja Terrafamea.

Talous
 
Yusuf Ahmad / Reuters
Kaivostyöntekijän esittelemää hienoksi jauhettua nikkelimalmia Sulawesissa Indonesiassa tammikuussa 2014.
Kaivostyöntekijän esittelemää hienoksi jauhettua nikkelimalmia Sulawesissa Indonesiassa tammikuussa 2014. Kuva: Yusuf Ahmad / Reuters
Fakta

Nikkeliä tarvitaan ruostumattomaan teräkseen

 Nikkeli hinta vaikuttaa Suomessa pääasiassa kolmeen yhtiöön: Outokumpuun, Talvivaaran entiseen kaivokseen ja Kevitsan kaivokseen.

 Nikkeli on keskeinen metalli ruostumattoman teräksen valmistuksessa. Nikkeli lisää teräksen lujuutta ja estää ruostumisen.

 Kotitalouksissa ruostumatonta terästä on näkyvillä esimerkiksi kodinkoneissa, aterimissa ja putkissa.

Yhdysvaltalainen finanssiyhtiö Citigroup heikensi maanantaina selvästi arviotaan nikkelin hintakehityksestä.

Uuden ennusteen mukaan nikkelin hinta on 10 500 dollaria tonnilta vuonna 2018. Se olisi 29 prosenttia vähemmän kuin alkuvuoden arvio hintakehityksestä.

”Lateriittisen nikkelin tuotantokustannukset ovat halventuneet paljon, eikä näkyvissä ole sellaista nikkelituotannon supistumista kuin markkinat edellyttäisivät. Arviomme mukaan markkinoilla on yli miljoona tonnia nikkeliä varastoissa, mikä on seurausta vuosia jatkuneesta ylituotannosta”, Citigroupin analyytikko David Wilson sanoo.

Lateriittiset nikkelimineraalit sisältävät nikkelioksidia. Sulfidinen nikkeli on sitoutunut sulfidimineraaleihin eli malmissa on rikkiä ja nikkeliä. Suomessa Kevitsan kaivos Sodankylässä ja Terrafamen kaivos Sotkamossa tuottavat sulfidista nikkeliä.

Viime vuonna nikkeliä tuotettiin 1,99 miljoonaa tonnia. Siitä 61 prosenttia eli 1,22 miljoonaa tonnia oli lateriittista ja 39 prosenttia eli 0,77 miljoonaa tonnia nikkelisulfidia. Lateriittisen nikkelin tuotanto on kalliimpaa, koska se kuluttaa runsaasti energiaa.

”Nikkelintuottajat eivät ole sopeuttaneet tuotantoaan halpoihin hintoihin. Kiinassa nikkelintuotanto ei ole vähennyt niin paljon kuin olemme ennustaneet, vaikka ruostumattoman teräksen tuotanto on kehittynyt verkkaisesti”, Wilson sanoo.

Ylituotantoa on etenkin Amerikan mantereella ja Euroopassa. Wilsonin mukaan ruostumattoman teräksen teollista kysyntää ovat supistaneet liuskeöljyinvestointien väheneminen ja pienentyneet investoinnit nesteytetyn maakaasun kuljetuskalustoon ja säilytykseen.

”Kuluttaja ostavat edelleen pesukoneita, kattiloita ja pannuja, mutta se ei suuressa mittakaavassa riitä pitämään kysyntää riittävän suurena tuotantoon verrattuna.”

Suomalaisista yrityksistä nikkeli on tärkeä raaka-aine myös ruostumatonta terästä valmistavalle Outokummulle.

Suurin osa maailman nikkelistä käytetään ruostumattoman teräksen valmistukseen. Nikkeli lisää teräksen lujuutta ja estää sen ruostumista. Kotitalouksissa sitä käytetään yleensä eniten keittiössä ja kylpyhuoneessa: aterimissa, ruoanvalmistusvälineissä ja kodinkoneissa.

Kun nikkeli on halpaa, ruostumatonta terästä ostavat vähentävät tilauksiaan ja tyhjentävät varastojaan. He uskovat, että terästä saisi halvan nikkelin takia myöhemmin vielä edullisemmin.

Nikkelin poikkeuksellisen halpa hinta on yksi syy siihen, miksi Outokumpu on ollut pitkään talousvaikeuksissa. Sen lisäksi liiketoimintaa haittaa ylituotanto ja kiinalaisten kilpailijoiden polkumyynti.

Talvivaaran entisen kaivoksen omistava Terrafame arvioi liiketoiminnan olevan investoinnit mukaan lukien kannattavaa vuodesta 2018, jos nikkelituotanto kasvaa 30 000 tonniin vuodessa ja nikkelin hinta on noin 12 700 dollaria tonnilta.

Citigroupin ennusteen mukaan hinta olisi 10 500 dollaria tonnilta vuonna 2018 ja 14 625 dollaria vuonna 2019. Pitkän ajan ennuste nikkelin hinnasta on 21 000 dollaria tonnilta.

Nikkelin hintaan vaikuttaa myös maailmantalouden kehittyminen. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi viime viikolla, että maailmantalouden kasvuvauhti hidastuu 3,2 prosenttiin tänä vuonna. Tammikuussa IMF arvioi maailmantalouden kasvavan 3,4 prosenttia kuluvana vuonna.

Kaikkien raaka-aineiden hintaan vaikuttaa enemmin tai myöhemmin öljy.

Raakaöljy on ollut pitkään poikkeuksellisen halpaa, mutta alkuvuonna se kallistui. Sunnuntaina suuret öljyntuottajavaltiot eivät saaneet aikaan sopimusta öljyntuotannon rajoittamisesta tammikuun tasolle. Siksi raakaöljy halpeni maanantaina neljä prosenttia.

Pohjanmeren Brent-viitelaadun öljy maksoi maanantaina runsaat 41 dollaria barrelilta. Öljynviejävaltioiden yhteistyöjärjestö Opec on sallinut öljyn voimakkaan halpenemisen yrittäessään estää liuskeöljyn markkinaosuuden kasvamisen.

Hinta kallistuisi verraten nopeasti, jos tuotantoa rajoitettaisiin selvästi. Talouspakotteista vapautunut Iran ei siihen suostu, vaan haluaa hankkia takaisin pakotteiden takia menettämänsä markkinaosuuden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat