Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osallistumiselle hintaa jopa noin sata euroa –mikä maratonissa maksaa?

Suuret juoksutapahtumat ovat kalliita. Ilmoittautumalla kuukausia ennakkoon säästää, mutta rahojaan ei saa takaisin, vaikka sairastuisi

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Juoksijoita Helsinki City Run -juoksun puolimaratonilla viime vuoden toukokuussa.
Juoksijoita Helsinki City Run -juoksun puolimaratonilla viime vuoden toukokuussa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Maratonjuoksu on ollut trendilaji koko 2000-luvun. Halpa harrastus 42,2 kilometrin juoksu ei ole. HS vertasi yhdeksän suositun juoksutapahtuman hintoja. Kalleimmat niistä ovat 105 euroa maksava Tukholman maraton sekä Helsinki City Marathon (HCM), johon ilmoittautuminen maksaa kalleimmillaan 90 euroa.

Tukholman maraton otettiin mukaan HS:n vertailuun, koska se kuuluu suomalaisjuoksijoiden suosikkikilpailuihin. Vuonna 2015 siihen ilmoittautui yli 2 700 suomalaista. Suomen suosituimmalle maratonille HCM:lle osallistuu vuosittain noin 5 000 juoksijaa.

Osallistujamäärältään pienemmät maratonit ovat halvempia. Jos ilmoittautuu juoksuun kuukautta etukäteen, halvimmaksi tulee 60 euroa maksava Vantaan maraton. Jos päättää osallistumisestaan jo puoli vuotta ennakkoon, halvin on Finlandia Marathon Jyväskylässä: 45 euroa.

Lyhyemmät matkat ovat hieman halvempia. HS:n vertailemat puolimaratonit maksavat 40–76 euroa. HS otti vertailuun lisäksi kaksi suosittua kymmenen kilometrin kilpailua: Naisten Kympin ja Midnight Runin Helsingissä. Niistä 46–52 euroa maksava Naisten Kymppi on kalliimpi.

Täsmälliseen kalleusjärjestykseen tapahtumia on hankala panna, sillä useimmissa kilpailuissa on enemmän kuin kaksi hintaluokkaa, sen perusteella milloin ilmoittautuu.

Jos elokuussa järjestettävään Helsinki City Marathoniin ilmoittautui vähintään kahdeksan kuukautta etukäteen, maksu oli 59 euroa. Turussa järjestettävän Paavo Nurmi Marathoniin ilmoittautuminen alkoi jo viime kesänä. Tuolloin hinta oli 38 euroa.

Monesta tapahtumasta voi myös saada hieman alennusta opiskelija- tai Juoksija-kortilla.

Useimpiin isoihin juoksutapahtumiin vaaditaan ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittautumisaika päättyy tyypillisesti sitä aikaisemmin mitä isommasta tapahtumasta on kyse. Kesäkuun alussa järjestettävän Tukholman maratonin ilmoittautuminen päättyi jo 1. huhtikuuta.

Helsinki City Marathonin kilpailujohtaja Markku Haverinen perustelee hinnoittelua ison kilpailun vaatimalla isolla organisaatiolla.

”Kilpailupäivänä meillä on töissä tuhat ihmistä. Lähes kaikki ovat vapaehtoisia urheiluseuroista, mutta maksamme heidän työstään korvauksen seuroille”, Haverinen sanoo.

HCM:n omistaa kolme helsinkiläistä urheiluseuraa ja Suomen Urheiluliitto (SUL), joka ilmoittaa käyttävänsä juoksusta saamansa tuotot pääosin lasten ja nuorten harrastusliikuntaan.

Myös kaikkien muiden HS:n vertailun kilpailuiden järjestäjänä on yksi tai useampi urheiluseura tai niiden yhteenliittymä.

Poikkeus on Naisten Kymppi, jonka SUL järjestää Ilometri Oy:n kanssa. SUL kertoo HS:lle Ilometrin saavan kilpailun tuloista osuuden, joka vastaa vain kahden tapahtumaa järjestävän työntekijän palkkakuluja.

Tyypillisesti maratonin hinta sisältää harjoittelupaidan ja maaliin päässeille mitalin. 105 euroa maksavan Tukholman maratonin t-paita maksaa kuitenkin erikseen: 31 euroa. Jos ilmoittautui tämän vuoden juoksuun jo viime vuoden kilpailussa, paidan sai ilmaiseksi. Varsinainen ilmoittautumismaksu oli silloinkin sama.

Tukholman maratonin markkinoinnista Suomessa vastaavaan Reino Kärkkäisen mielestä tapahtuman hinta on kohdallaan: siitä todistaa kilpailun täyttyminen hyvissä ajoin ennakkoon. Kärkkäinen kertoo, että vuoden 2017 juoksuun tulee kolmen hinnan porrastus.

Yksikään HS:n vertailemista juoksutapahtumista ei palauta ilmoittautumismaksua, jos osallistumisen joutuu perumaan loukkaantumisen tai sairastumisen takia.

Useimmat kilpailuista myyvät kuitenkin erilistä ”peruutusturvaa”. Todellisuudessa kyse on osallistumisen siirtomahdollisuudesta. Siinäkin ehdot ovat tiukat. Osallistumisen voi siirtää vain, jos toimittaa lääkärintodistuksen. Siirto tulee tehdä seuraavan vuoden tapahtumaan.

5–13 euroa maksava peruutusturva pitää yleensä ostaa ilmoittautumisen yhteydessä.

Helsinki City Marathonin kilpailujohtaja Haverinen perustelee ehtoja ”kansainvälisellä käytännöllä”.

”Meille syntyy kuluja jo siinä vaiheessa, kun juoksija ilmoittautuu. Esimerkiksi paidat ja mitalit pitää tilata puoli vuotta etukäteen.”

Pääkaupunkiseudun pienemmillä maratoneilla osallistumisen siirto onnistuu lääkärintodistuksella ilman peruutusturvan ostamista. Vantaan maratonilla siirto on maksuton, Espoon Rantamaraton perii siitä kymmenen euron maksun.

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Huolto maksaa maratonien järjestäjille.
Huolto maksaa maratonien järjestäjille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat