Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuleeko Suomeen huijaritakseja, jos sääntely vapautetaan? Asiantuntijat vastaavat

Talous
 
Berner haluaa taksien ottavan asiakkaita lennosta
Berner haluaa taksien ottavan asiakkaita lennosta
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) lupaa, että hallituksen suunnitelmat helpottaisivat kuluttajien arkea. Esimerkiksi taksin saamisen lennosta pitäisi olla helpompaa. Autoiljan puolestaan pitäisi itse saada päättää omista kuljetuksistaan.
Tästä on kyse

LVM esittää höllennystä

 Liikenne- ja viestintäministeriön lakiluonnos esittää taksiliikenteen sääntelyn höllentämistä.

 Ehdotuksen mukaan taksit saisivat itse määritellä hintansa.

 Taksien lupakiintiöistä luovuttaisiin, samoin asemapaikkavelvoitteesta: taksi saisi ottaa paluukyytiläisen toiseltakin paikkakunnalta.

 Jatkossakin vaadittaisiin taksiliikennelupa, mutta se myönnettäisiin yritykselle, ei kuljettajalle.

 Kuljettajalta vaadittaisiin ajo-oikeus, puhdas rikosrekisteri ja kyky avustaa avun tarpeessa olevaa matkustajaa.

 Paikallistuntemusta tai kielitaitoa taksinkuljettajilta ei enää vaadittaisi.

 Ehdotuksesta on noussut kiista hallituksen sisällä, sillä perussuomalaiset vastustavat jyrkästi sääntelyn höllentämistä.

Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) lakiluonnos esittää, että taksit saisivat määritellä hintansa vapaasti. Myös taksilupien määrän sääntelystä luovuttaisiin.

Jos ehdotus toteutuisi, Suomen taksit toimisivat samaan tapaan kuin Ruotsissa ja Virossa. Molemmissa taksit saavat ottaa palvelustaan minkä hinnan tahtovat. Tämä on johtanut siihen, että vaikkapa suomalaisturisti esimerkiksi Tukholman satamassa ovat saattaneet hintaa tarkastamatta hypätä kalliin taksin kyytiin ja joutua maksamaan matkastaan yllättävän paljon.

Seuraisiko vapauttamisesta villi tilanne, jossa tietämättömiä tai vähemmän tarkkaavaisia on mahdollista höynäyttää?

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) mukaan Ruotsissa esiin tulleet ongelmat ovat yksittäistapauksia.

”Markkinatietojen valossa Ruotsi näyttäisi pikemminkin olevan hyvä esimerkki siitä, mitä sääntelyn purkamisella voidaan saavuttaa”, kirjoitti KKV:n tutkimuspäällikkö Henrikki Oravainen viime syksynä.

”Pitää ajatella isoa kuvaa”, sanoo KKV:n apulaisjohtaja Valtteri Virtanen.

Iso kuva on, että hintasääntely ei kuulu vapaaseen markkinatalouteen.

”Sen purkaminen mahdollistaisi uusien toimijoiden ja liiketoimintamallien tulon alalle”, Virtanen arvioi. Joillakin hinta- ja palvelutaso voisi olla korkea, toisilla taas riisutumpi.

”Korkeammat hinnat kannustaisivat kehittämään erilaisia palveluita. Tilannetta voi verrata lentoliikenteeseen, jossa on syntynyt eri hintaluokkia”, Oravainen sanoo.

Oravaisen mukaan Ruotsissa taksiasiakkaat pitävät hintatasoa kohtuullisena ja ovat tyytyväisiä palvelun tasoon. Ruotsin kuljetushallitus teetti 2014 tutkimuksen, jonka mukaan vain kaksi prosenttia taksiasiakkaista piti matkan hintaa niin korkeana, että he tunsivat itsensä huijatuiksi. 74 prosenttia piti hintaa kohtuullisena.

Sääntelyn purkamisen jälkeen Ruotsissa taksien määrä on lisääntynyt ja asiakkaiden odotusajat ovat lyhentyneet, Oravainen toteaa. Hintataso on hänen mukaansa Ruotsissa suurin piirtein sama kuin Suomessa.

Taksihintojen täydellistä vapauttamista KKV ei kuitenkaan ole valmis suosittelemaan Suomeen. Viraston on tasapainoteltava kuluttaja- ja kilpailunäkökulmien välillä. Oravaisen mukaan kuluttajansuojan näkökulmasta ja ylilyöntien välttämiseksi olisi hyvä harkita hinnoille ylärajaa, joka voisi kuitenkin olla huomattavasti korkeampi kuin nykyinen.

Virtasen mukaan lisäksi on tärkeää, että jos taksit saavat vapaammin määritellä hintansa, ne ilmoitetaan selkeästi asiakkaalle. Virossa hintatiedot ovat taksin takaikkunassa, Ruotsissa ovissa.

Ruotsikin on hinnoittelussa ottanut jälleen askelia kohti sääntelyä lähes täyden vapauden jälkeen. Viime vuonna voimaan tuli laki, jonka mukaan kuljettajan tulee vahvistaa matkan hinta etukäteen, jos kokonaishinta ylittää 500 kruunua (noin 55 euroa).

KKV ei 2014 julkaisemassaan aloitteessa ottanut kantaa hintasääntelyn vapauttamiseen.

Sen sijaan taksilupien määrän rajoittamisesta olisi sen mukaan luovuttava. Tätä myös LVM esittää.

”Se parantaisi hintakilpailua, koska alalle tulisi uusia toimijoita ja nykyiset voisivat laajentaa toimintaansa”, Oravainen perustelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat