Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välittäjät odottavat asuntokaupan kasvua – pääkaupunkiseudulla nousu alkoi jo

Osakehuoneistojen kauppa on vähentynyt jo kolmena vuotena peräkkäin. Erityisesti yksiöiden ja kak­sioiden kysynnän uskotaan kasvavan.

Talous
 
Anni Koponen
Kiinteistönvälittäjä Charlotta Ahlström kauppasi asuntoa Helsingin Fleminginkadulla tammikuussa 2015.
Kiinteistönvälittäjä Charlotta Ahlström kauppasi asuntoa Helsingin Fleminginkadulla tammikuussa 2015. Kuva: Anni Koponen

Välittäjien odotukset asuntokaupan kehityksestä ovat varovaisen myönteiset.

Kiinteistömaailman tiistaina julkistaman barometrin mukaan välittäjien odotukset tulevasta ovat selvästi valoisammat kuin viime vuoden keväällä tai syksyllä. Kysely tehtiin hieman alle 500:lle välittäjälle.

Erityisesti yksiöiden ja kaksioiden kysynnän uskotaan kasvavan.

Uskoa on myös omakotitalokaupan kasvuun. Viime kevään ja syksyn barometreissa selvästi yli puolet välittäjistä odotti omakotitalojen hintojen laskevan, mutta nyt heidän osuutensa on enää vajaa kolmannes.

Kiinteistömaailman toimitusjohtajan Erkki Heikkisen mielestä heikosta talouskasvusta huolimatta suomalaisten usko tulevaisuuteen on kohentunut, ja se näkyy asuntokaupassa.

”Talouskasvu ei ole se keskeisin veturi vaan ihmisten tulevaisuudenusko”, Heikkinen sanoo.

SKV-välitysketjun toimitusjohtaja Timo Kaisla on hieman pessimistisempi kuin Heikkinen. Kaisla uskoo sekä kauppojen lukumäärän että hintojen pysyvän tänä vuonna viime vuoden lukemissa.

Asuntokauppa on sujunut Suomessa viime vuodet varsin nihkeästi. Osakehuoneistojen kauppa on vähentynyt jo kolmena vuotena peräkkäin.

Hinnat eivät ole kuitenkaan juuri laskeneet lähinnä alhaisten korkojen takia.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa liki uuteen ennätykseen. Muualla maassa asunnot ovat edelleen keskimäärin halvempia kuin huippuvuosina 2012–2013.

Kun kuluttajahintojen muuttuminen otetaan huomioon, pääkaupunkiseudulla asuntojen reaaliset hinnat ovat pysyneet kutakuinkin ennallaan vuodesta 2010 lähtien. Muualla maassa asunnot ovat tällä mittarilla halventuneet samassa ajassa noin seitsemän prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla kerros- ja rivitalokauppojen lukumäärä kääntyi viime vuonna nousuun.

Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Antti Asteljoki sanoo, että pääkaupunkiseudun asuntokauppa on pitänyt viime vuodet Suomen markkinoita yllä.

Alkuvuoden aikana on näyttänyt Asteljoen mukaan siltä, että sekä maakuntien keskusten että suurempien perheasuntojen kauppa alkanut sujua paremmin kuin aiemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat