Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käyttäjät kehittämään palveluja: Avoin lähdekoodi säästäisi miljoonia, sanoo asiantuntija

Avoin lähdekoodi vauhdittaisi julkisia digipalveluja.

Talous
 

Kuvittele, että olet ostanut laatikollisen Lego-palikoita. Olisitko tyytyväinen, jos saisit koota niistä vain rakennelmia, joihin valmistaja antaa luvan?

Eikö ole parempi, että voit rakennella niistä mitä itse haluat?

Samalla tavalla sähköisten palvelujen käyttäjät pääsevät kehittämään palveluja, jos niiden tietojärjestelmät perustuvat avoimeen lähdekoodiin.

Julkiset palvelut voisivat muuttua sähköisiksi nykyistä nopeammin ja halvemmalla, jos niissä otettaisiin käyttöön avoin lähdekoodi, sanoo julkishallinnosta vastaava johtaja Timo Honko digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijayritys Solitasta.

”Jos neljännes palveluista siirtyisi avoimeen lähdekoodiin, se säästäisi 140 miljoonaa euroa kymmenessä vuodessa”, Honko sanoo.

Suurin osa julkisista digipalveluista on kuitenkin edelleen rakennettu suljettujen lisenssien tietojärjestelmiin. Järjestelmän toimittaja on lukinnut oikeudet sovellusten kehittämiseen itselleen.

Honko arvioi, että valtionhallinto maksaa it-lisensseistä noin 70 miljoonaa euroa vuosittain, kun it-ostot ovat noin 560 miljoonaa euroa vuodessa.

”Pahimmillaan it-hankkeiden kilpailuttamiseen menee enemmän rahaa kuin itse hankkeeseen. Kilpailuttamisen vaatima byrokratia vie paljon aikaa sovellusten kehittämiseltä, joka olisi hyödyllistä työtä”, Honko sanoo.

Tämän on iso ongelma erityisesti kunnissa.

”Kunnat ostavat ihan samoja asioita, joita naapurikunnat ovat jo tehneet. Samoja asioita tehdään moneen kertaan, vaikka ne voisivat hyödyntää samaa pohjaa ja saada palvelut halvemmalla”, Timo Honko sanoo.

Ensimmäisiä avoimen lähdekoodin palveluja on Lupapiste.fi, jossa voi hakea rakentamisen lupia. Suuri osa kunnista on jo siinä mukana.

”Yhdellä palvelulla pystytään tarjoamaan palvelu kaikille kunnille. Silti kaikki kunnat ovat edelleen velvollisia kilpailuttamaan palvelun, mikä on käytännössä turhaa”, Timo Honko sanoo.

Avoin lähdekoodi voi edetä harppauksin, kun valtiovarainministeriö laatii ensi syksynä uuden hallinnon kehittämisen strategian.

”Tavoitteena on saada hyvät käytännöt leviämään, mutta se vaatii ison kulttuurin ja toimintatapojen muutoksen. Kyse on siitä, uskalletaanko se hyppy tehdä”, erityisasiantuntija Aleksi Kopponen valtiovarainministeriöstä sanoo.

Valtiolla on kaksitoista hallinnonalaa, joilla on omat tietohallintobudjettinsa ja halu hallita itse omia palvelujaan.

”Digipalveluja pitää lähteä kehittämään asiakkaan tarpeista. Silloin yhden viraston kehittämät ratkaisut pitäisi olla kaikkien virastojen käytössä”, Kopponen sanoo.

Avoin lähdekoodi avaa tähän mahdollisuudet.

”Jos palvelut perustuvat avoimeen lähdekoodiin, muut virastot voivat hyödyntää niitä paremmin. Esimerkiksi Trafin tekemistä avoimen lähdekoodin sovelluksissa voi olla opittavaa muille”, Kopponen sanoo.

Samalla palvelujen kehittämiseen pääsevät mukaan myös pienet yritykset, mikä taas voi poikia töitä suomalaisille.

Käytössä olevia avoimen lähdekoodin ratkaisuja on osoitteessa www.avoinkoodi.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat