Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Velkaongelmat kärjistyivät alkuvuonna – hakemukset velkajärjestelyyn kasvoivat selvästi

Konkurssien ja yrityssaneerausten määrä laski hieman viime vuodesta.

Talous
 
Helsingin Sanomat
Pekka Sakki / Lehtikuva
Moni on joutunut panemaan hanskat naulaan: Tilastokeskuksen mukaan yksityishenkilöt jättivät vuoden alussa käräjäoikeuksiin yhteensä 1062 velkajärjestelyhakemusta.
Moni on joutunut panemaan hanskat naulaan: Tilastokeskuksen mukaan yksityishenkilöt jättivät vuoden alussa käräjäoikeuksiin yhteensä 1062 velkajärjestelyhakemusta. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

Tilastokeskuksen mukaan yksityishenkilöt jättivät vuoden alussa käräjäoikeuksiin yhteensä 1 062 velkajärjestelyhakemusta.

Hakemuksia jätettiin melkein 12 prosenttia enemmän kuin alkuvuonna. Tammi–maaliskuun määrä on korkein kymmeneen vuoteen.

Vuonna 1993 voimaan tulleen lain mukaan vakaviin velkaongelmiin joutuneelle yksityishenkilölle voidaan myöntää käräjäoikeudessa velkajärjestely. Ennen sitä velallisen täytyy selvittää, voisiko hän päästä veloista sovintoon velkojiensa kanssa.

Ellei sovinnosta päästä ratkaisuun, velallinen voi hakea velkajärjestelyä. Jos se nähdään tuomioistuimessa mahdolliseksi, velalliselle vahvistetaan maksuohjelma. Kun se päättyy, velallinen vapautuu lopuista veloistaan.

Keskiviikkona julkaistujen tilastojen mukaan yrityksillä meni aavistuksen paremmin kuin yksityishenkilöillä, sillä konkurssien määrä väheni alkuvuodesta. Tammi–maaliskuussa pantiin vireille 691 konkurssia, mikä on kaksi prosenttia vähennän kuin vuosi sitten.

Eniten konkursseja laitettiin vireille kaupan toimialalla. Tilaston kärjessä ovat myös kuljetus, varastointi sekä hotellit ja ravintolat. Teollisuudessa konkurssit vähenivät.

Vireille pantu konkurssi ei aina tarkoita, että lopputuloksena olisi yrityksen konkurssi. Prosessi voi jäädä myös kesken käsittelyn aikana.

Myös yrityssaneerausten määrä väheni alkuvuodesta, kertoo Tilastokeskus.

Tammi–maaliskuussa niitä laitettiin vireille 106 yrityksessä, mikä oli lähes 10 prosenttia vähemmän kuin alkuvuonna vuosi sitten.

Saneerausmenettely on vaihtoehto konkurssille, ja sen tavoitteena on turvata elinkelpoisen yrityksen toiminnan jatkuminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat