Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudistuneen Telian pako Euraasiasta jatkuu – alkuvuoden tulos odotettua parempi

”Telian alkuvuoden tulos oli positiivinen yllätys”, arvioi osakeanalyytikko Petri Aho analyysiyhtiö Inderesistä.

Talous
 

Uudistunut Telia jatkaa vetäytymistään Euraasiasta, käy ilmi ruotsalaisen teleoperaattorin osavuosikatsauksesta, jossa alue mainitaan ”lopetettuina toimintoina”. Tosin vetäytyminen on vasta alkuvaiheessa.

Telia-Sonera kertoi jo viime vuoden syyskuussa, että se aikoo luopua liiketoiminnoista Euraasian alueelta ja keskittyä Pohjoismaihin, Baltiaan ja Eurooppaan.

Uusi strategia alkoi toteutua loppuvuodesta, kun yhtiö ilmoitti myyvänsä 60,4 prosentin osuutensa nepalilaisesta operaattorista Ncellistä aasialaiselle televiestintäkonserni Axiatalle.

Vielä 2000-luvun alussa teleyhtiön kasvustrategia perustui voimakkaaseen laajenemiseen nimenomaan Euraasian, Venäjän ja Turkin kasvavilla markkinoilla.

Tässä kuussa nimensä Telia-Sonerasta Telia Companyksi muuttanut yhtiö kasvatti tulostaan alkuvuonna. Operaattorin tammi–maaliskuun liiketulos ilman kertaeriä nousi noin 4,2 miljardiin kruunuun eli 457 miljoonaan euroon. Kasvua oli lähes 20 prosenttia. Tulos ennen veroja nousi 383 miljoonaan euroon, kun se vuosi sitten oli vain 265 miljoonaa euroa.

Käyttökate ilman kertaluonteisia eriä kasvoi kymmenkunta prosenttia, mutta liikevaihto sen sijaan laski noin prosentin.

”Telian alkuvuoden tulos oli positiivinen yllätys”, arvioi osakeanalyytikko Petri Aho analyysiyhtiö Inderesistä. Ahon mukaan Telian kannattavuus tulee lähinnä kuluttajapuolelta eli mobiilidatan kysynnästä Ruotsissa, Suomessa ja Norjassa. Sen sijaan yhtiöpuoli ja kiinteät verkot ovat haasteellisempia.

Ahon mukaan Telian irtaantumisessa Euraasian markkinoilta on kyseessä vasta ensimmäinen vaihe.

”Neuvotteluja varmasti jatketaan ja kauppoja on vireillä. Hankaluuksia lisää se, että useissa maissa omistusjärjestelyjen tekeminen on usein vaikeaa. Niin on esimerkiksi Uzbekistanissa, josta ulkomaisen omistajan on lähes mahdotonta kotiuttaa voittoja. Kiinnostuneita ostajaehdokkaita eli sijoittajia varmasti kuitenkin löytyy”, Aho uskoo.

Ahon mukaan Telia on nyt vahvasti keskittymässä yhtä enemmän Pohjois-Eurooppaan ja Itämeren alueelle, eli esimerkiksi myös Espanjan-omistuksista ollaan irtautumassa.

”Jatkamme valmistautumista tulevaisuuteen keskittymällä vahvasti yhtiömme ydintoimintoihin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Telia-brändi on nyt otettu käyttöön neljällä markkina-alueella seitsemästä”, toimitusjohtaja Johan Dennelindin toteaa tiedotteessa.

Kannattavuus parani Dennelindin mukaan etenkin Ruotsin toiminnoissa paremman myynnin rakenteen ja pienempien kulujen ansiosta.

Kuituratkaisujen vakaan kysynnän ja tv-liittymien hyvän kehityksen lisäksi kasvua tuki mobiiliasiakkaiden siirtyminen entistä suurempien datapakettien käyttöön.

Suomessa matkaviestinnän laskutusliikevaihto kasvoi neljä prosenttia, mutta toisaalta oli verkkohäiriöitä, jotka toivat lisähaasteita ja vaativat ”asiakaskokemuksen varmistamista”.

Baltian alueella palvelujen liikevaihto kasvoi mobiilidatapalvelujen vahvan kysynnän myötä. Liettuassa Teon ja Omnitelin yhdistyminen paransi edelleen kannattavuutta.

”Huhtikuun puolivälissä saimme Nepalissa päätökseen Ncellin myynnin Axiatalle. Olemme tyytyväisiä, että saimme luovutettua Ncellin toiminnot alan vakiintuneelle toimijalle. Jatkamme Euraasian markkinoilta poistumista ja tiedotamme prosessin etenemisestä. Toimintaympäristö on edelleen vaativa monilla Euraasian alueilla. Kilpailu on kovaa ja valuuttoihin kohdistuu paineita makrotaloudellisten haasteiden vuoksi”, toimitusjohtaja sanoo tiedotteessa.

Maaliskuussa pidettiin Turkcellin yhtiökokois, mutta päätöstä osinkojen jakamisesta ei tehty. Pääomistajat eivät päässeet yksimielisyyteen osingonjaosta.

Ruotsissa Telia aikoo nopeuttaa kuituverkon laajentamista ja kasvattaa 4G-kapasiteettia.

Hyvästä alkuvuodesta huolimatta Telia uskoo, että kasvu hidastuu tulevilla neljänneksillä edellisvuoden vastaaviin jaksoihin verrattuna.

”Nostamme kuitenkin hieman koko vuotta koskevia odotuksiamme ja odotamme vertailukelpoisen käyttökatteeen jatkuvissa toiminnoissa olevan vuoden 2015 tasolla tai hieman sen yli”, Dennellindin saoo yhtiön tiedotteessa.

Telia työllistää noin 21 000 henkilöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat