Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaiset pakotetaan vihdoin lyhentämään asuntolainojaan – lainat ovat silti yhä ikuisia

Lainapääomaa pitää lyhentää prosentti vuodessa, kunnes lainaa on enintään 50 prosenttia asunnon arvosta. Vaatimus tarkoittaa esimerkiksi 200 000 euron lainassa vain 167 euron kuukausilyhennystä.

Talous
 
Pekka Pääkkö
Kerrostalo Vällingbyssä Tukholmassa.
Kerrostalo Vällingbyssä Tukholmassa. Kuva: Pekka Pääkkö

Ruotsalaiset pakotetaan vihdoin lyhentämään asuntolainojaan. Ruotsin pankkivalvoja Finansinspektionen (FI) julkisti esityksen kesäkuun alussa voimaan tulevasta lyhennyspakosta keskiviikkoaamuna.

Ruotsissa on ollut tavallista, että asuntolainasta maksetaan vain korkoa, eikä pääomaa lyhennetä ennen kuin asunto joskus myydään. Ruotsin keskuspankki on vaatinut lyhennyspakon säätämistä jo vuosia. Vuonna 2011 vain noin 40 prosenttia asuntolainan ottaneista lyhensi lainaansa ollenkaan. Viime vuonna osuus oli yli 60 prosenttia.

Lyhennysten koko on ollut näissäkin lainoissa hyvin vaatimaton verrattuna tavanomaiseen suomalaisten asuntolainojen lyhennystahtiin.

Lyhennyspakonkin mukaan vaaditut lyhennykset ovat verraten pieniä. Asuntolainaa pitää lyhentää kaksi prosenttia alkuperäisen lainapääoman määrästä, jos lainaa on yli 70 prosenttia suhteessa vakuutena olevan asunnon arvoon.

Sen jälkeen pääomaa pitää lyhentää vain prosentilla vuodessa kunnes lainaa on jäljellä enintään 50 prosenttia suhteessa asunnon arvoon. Esimerkiksi alun perin 200 000 euron lainassa tämä tarkoittaisi vain 167 euron kuukausilyhennystä.

Kun lainaa on jäljellä puolet asunnon arvosta, lyhennykset voi lopettaa ja maksaa vain korkoa. Asuntolainat ovat Ruotsissa siis edelleen lähes ikuisia.

Esitys koskee uusia asuntolainoja. Asunnon käypä arvo määritetään FI:n esityksen mukaan tästedes viiden vuoden välein.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat