Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalaisyhtiö ostaa pääministeri Sipilän aiemmin johtaman Jot Automationin

Yhtiön tarina on pala suomalaisen teknologiateollisuuden historiaa.

Talous
 
Markku Bärman
Jot Automationin toimistorakennus Oulunsalossa.
Jot Automationin toimistorakennus Oulunsalossa. Kuva: Markku Bärman
Kuka?

Veikko Lesonen

 Monimiljonääri, sijoittaja ja suomalaisen automatisaation pioneeri on syntynyt 1957 Kemissä.

 Kolmikymppinen Lesonen perusti Jot Automationin 1988.

 Hän rikastui myymällä valtaosan Jotin osakkeista juuri ennen it-kuplan puhkeamista vuonna 2000.

 Lesonen kertoi viime syksynä julkaistussa kirjassaan, että hänellä diagnosoitiin Parkinsonin tauti keskellä Jotin huiminta menestystä 1998. Hänelle tehtiin taudin vuoksi viime vuonna leikkaus, joka onnistui.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) taannoin johtama Jot Automation myydään kiinalaiselle pörssiyhtiölle Wuxi Lead Intelligent Equipmentille, yhtiö tiedotti keskiviikkona. Kaupan on tarkoitus toteutua tämän vuoden aikana.

Tuotantoautomaatioon ja elektroniikkateollisuuden testausratkaisuihin erikoistuneen Jotin tarina on pala suomalaisen teknologiateollisuuden historiaa. Veikko Lesosen perustama yhtiö kasvoi Nokian imussa myymällä automaatiolinjoja kännykkätehtaisiin.

Lesonen myi yhtiönsä nyt jo toiseen kertaan.

Jot listattiin pörssiin keskellä it-huumaa 1998. Kun Lesonen myi yrityksensä ensimmäisen kerran vuonna 2000, hänen verotettavat pääomatulonsa olivat yli sata miljoonaa euroa.

Sitten puhkesi it-kupla. Myös Jotista pihisivät nopeasti ilmat pihalle. Jouduttuaan tappiokierteeseen se yhdistyi Elektrobitin kanssa. Juha Sipilä toimi Elektrobitin toimitusjohtajana vuosina 2002–2005.

Lesonen osti Jotin takaisin vuonna 2011 saksalaiselta Rohwedderin konkurssipesältä, jolle se oli päätynyt 2007.

Nyt Lesosen sijoitusyhtiö Head Invest myy Jotin kiinalaisille, jotka ovat viime vuosina lähteneet innokkaasti yrityskaupoille Eurooppaan ja muuallekin maailmaan. Kiina investoi ulkomaille maailman maista kolmanneksi eniten.

Viimeksi huhtikuun alussa kiinalainen puolijohdeyhtiö National Silicon Industry Group kertoi haluavansa ostaa suomalaisen piikiekkovalmistajan Okmeticin koko osakekannan.

Lesosen mukaan Wuxi Leadin ostaessa Jotin yhdistyvät kiinalaisen massatuotannon hintakilpailukyky ja suomalainen tuotekehitysosaaminen.

”Globaalissa hintakilpailussa massatuotannon tekeminen on Kiinassa halvempaa”, Lesonen perustelee.

”Jot tuo heille aidosti lisäarvoa, tuotekehityksen osaamista, joka heiltä puuttuu.”

Kauppasummaa ei julkistettu.

Wuxi Lead valmistaa ja myy muun muassa litiumpattereiden valmistuslaitteita sekä mobiililaitteiden akkuja, aurinkokennojen valmistuslaitteita ja moduulilaitoksiin tarkoitettuja tuotantolinjojen automaatioratkaisuja.

Wuxi Leadin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Yanqing Wang kertoi olevansa ”hyvin vaikuttunut Jotin menestyksekkäästä historiasta, teknologisesta osaamisesta ja erityisesti Jotin henkilökunnasta”.

”Tämä yrityskauppa on merkittävä askel Jotin kansainvälistymiselle ja auttaa Jotia vahvistamaan asemiaan johtavana globaalina automaatioratkaisujen toimittajana”, hän arvioi tiedotteen mukaan.

Yanqing Wang korosti, että kyse on pitkäaikaisesta ja strategisesta investoinnista.

Lesosen mukaan yrityskaupan edellytys oli, että Jotin toiminta jatkuu Oulussa. Hän sanoi, että saattaa tarvittaessa ostaa Jotin takaisin vaikka toisenkin kerran. ”Haluan, että se yritys, jonka olen kerran pannut pystyyn, voi hyvin.”

Rosemarie Särkkä
Veikko Lesonen
Veikko Lesonen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat