Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaiset pakotetaan lyhentämään asuntolainojaan

Lyhennyspakko tulee kesäkuussa, mutta se on edelleen melko vaatimaton.

Talous
 
Pekka Pääkkö
Kerrostalo Vällingbyssä Tukholmassa.
Kerrostalo Vällingbyssä Tukholmassa. Kuva: Pekka Pääkkö

Ruotsalaiset pakotetaan vihdoin lyhentämään asuntolainojaan. Ruotsin pankkivalvoja Finansinspektionen (FI) julkisti esityksen kesäkuun alussa voimaan tulevasta lyhennyspakosta keskiviikkoaamuna.

Ruotsissa on tavallista, että asuntolainasta maksetaan vain korkoa, eikä pääomaa lyhennetä ennen kuin asunto joskus myydään. Ruotsin keskuspankki on vaatinut lyhennyspakon säätämistä jo vuosia.

Nekin, jotka ovat lyhentäneet, ovat tehneet sitä hyvin vähän verrattuna tavanomaiseen suomalaisten asuntolainojen lyhennystahtiin.

Lyhennyspakon tullessa kesäkuussa vaaditut lyhennykset ovat edelleen pieniä. Asuntolainaa pitää lyhentää kaksi prosenttia alkuperäisen lainapääoman määrästä, jos lainaa on yli 70 prosenttia suhteessa vakuutena olevan asunnon arvoon.

Sen jälkeen pääomaa pitää lyhentää vain prosentilla vuodessa kunnes lainaa on jäljellä enintään 50 prosenttia suhteessa asunnon arvoon. Esimerkiksi alun perin 200 000 euron lainassa tämä tarkoittaisi vain 167 euron kuukausilyhennystä.

Kun lainaa on jäljellä puolet asunnon arvosta, lyhennykset voi lopettaa ja maksaa vain korkoa. Asuntolainat ovat Ruotsissa siis edelleen lähes ikuisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat