Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP vaatinee valtioilta lisätoimia euroalueen talouden vauhdittamiseksi – neuvosto koolla torstaina

Euroalueella vaarana on pitkä hitaan talouskasvun ajanjakso. Pääjohtaja Mario Draghin mukaan EKP ei voi yksin ratkaista kriisiä.

Talous
 
KAI PFAFFENBACH / REUTERS
Euroopan keskupankin johtaja Mario Draghi.
Euroopan keskupankin johtaja Mario Draghi. Kuva: KAI PFAFFENBACH / REUTERS

Euroopan keskuspankin neuvosto tuskin päättää torstaina uusista poikkeustoimista euroalueen talouskasvun vauhdittamiseksi. Sen sijaan pääjohtaja Mario Draghi voi entistä voimakkaammin patistaa eurovaltioita jouduttamaan talouskasvua.

Pääjohtaja Draghi on jo pitkään painottanut, että EKP ei voi yksin ratkaista euroalueen pitkittynyttä kriisiä. Keskuspankin vuosi sitten aloittaman rahapoliittisen elvytyksen tuloksia voi pitää ainakin toistaiseksi vaatimattomina. Siksi EKP päätti maaliskuussa uusista poikkeustoimista talouskasvun jouduttamiseksi.

Uudet poikkeustoimet johtuivat myös siitä, että maailmantalouden näkymät on synkistyneet vuoden kuluessa ja epävakaus arvopaperimarkkinoilla on lisääntynyt. Suuri kysymys on se, miksi yritykset eivät ole valmiita tekemään uusia investointeja, vaikka rahoitusolot ovat hyvin suotuisat.

Euroalueella vaarana on pitkä hitaan talouskasvun ajanjakso. Alkuvuonna ennusteita euroalueen talouskasvusta on huononnettu laaja-alaisesti. Sama vaara on koko maailmantaloudessa ja sen yksi keskeinen syy on puute uusista investoinneista. EKP:n ponnisteluista huolimatta pankkien lainananto on kasvanut hitaasti.

Talouskasvu euroalueella ja maailmantaloudessa perustuu pääosin kulutuksen lisääntymiseen.

Torstaina EKP:n viesti on todennäköisesti samansuuntainen kuin Kansainvälisen valuuttarahaston IMF suositukset viime viikolla. Tarvitaan yhteisiä poliittisia päätöksiä talouskasvun vahvistamiseksi. Niitä ovat talouden rakenneuudistukset ja elvytys valtioissa, joissa julkisen talouden tasapaino sen sallii.

EKP on huolena on myös inflaatiovauhti, joka on yhä kaukana sen tavoitteesta. EKP:n ensisijaisena tehtävänä on huolehtia hintavakaudesta, joka tarkoittaa hieman alle kahden prosentin inflaatiovauhtia keskipitkällä aikavälillä.

Euroalueella inflaatiovauhti on ollut alle prosentin lokakuusta 2013. Euroopan tilastokeskuksen mukaan inflaatiovauhti oli maaliskuussa tasan nolla.

Maaliskuussa ilmoitetuista poikkeustoimista kenties tärkeimmät aloitetaan vasta kesäkuun alussa, mikä puoltaisi uusista toimista pidättäytymistä torstaina.

Kesäkuun alussa EKP alkaa tarjota liikepankeille lainaa poikkeuksellisen edullisilla ehdoilla neljäksi vuodeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat