Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP vaatinee valtioilta lisätoimia euroalueen talouden vauhdittamiseksi – neuvosto koolla torstaina

Euroalueella vaarana on pitkä hitaan talouskasvun ajanjakso. Pääjohtaja Draghin mukaan EKP ei voi yksin ratkaista kriisiä.

Talous
 
KAI PFAFFENBACH / REUTERS
Euroopan keskupankin johtaja Mario Draghi.
Euroopan keskupankin johtaja Mario Draghi. Kuva: KAI PFAFFENBACH / REUTERS

Euroopan keskuspankin neuvosto tuskin päättää torstaina uusista poikkeustoimista euroalueen talouskasvun vauhdittamiseksi. Sen sijaan pääjohtaja Mario Draghi voi entistä voimakkaammin patistaa eurovaltioita jouduttamaan talouskasvua.

Pääjohtaja Draghi on jo pitkään painottanut, että EKP ei voi yksin ratkaista euroalueen pitkittynyttä kriisiä. Keskuspankin vuosi sitten aloittaman rahapoliittisen elvytyksen tuloksia voi pitää ainakin toistaiseksi vaatimattomina. Siksi EKP päätti maaliskuussa uusista poikkeustoimista talouskasvun jouduttamiseksi.

Uudet poikkeustoimet johtuivat myös siitä, että maailmantalouden näkymät on synkistyneet vuoden kuluessa ja epävakaus arvopaperimarkkinoilla on lisääntynyt. Suuri kysymys on se, miksi yritykset eivät ole valmiita tekemään uusia investointeja, vaikka rahoitusolot ovat hyvin suotuisat.

Euroalueella vaarana on pitkä hitaan talouskasvun ajanjakso. Alkuvuonna ennusteita euroalueen talouskasvusta on huononnettu laaja-alaisesti. Sama vaara on koko maailmantaloudessa, ja sen yksi keskeinen syy on puute uusista investoinneista. EKP:n ponnisteluista huolimatta pankkien lainananto on kasvanut hitaasti.

Talouskasvu euroalueella ja maailmantaloudessa perustuu pääosin kulutuksen lisääntymiseen.

Torstaina EKP:n viesti on todennäköisesti samansuuntainen kuin Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n suositukset viime viikolla. Tarvitaan yhteisiä poliittisia päätöksiä talouskasvun vahvistamiseksi. Niitä ovat talouden rakenneuudistukset ja elvytys valtioissa, joissa julkisen talouden tasapaino sen sallii.

EKP on huolena on myös inflaatiovauhti, joka on yhä kaukana sen tavoitteesta. EKP:n ensisijaisena tehtävänä on huolehtia hintavakaudesta, joka tarkoittaa hieman alle kahden prosentin inflaatiovauhtia keskipitkällä aikavälillä.

Euroalueella inflaatiovauhti on ollut alle prosentin lokakuusta 2013. Euroopan tilastokeskuksen mukaan inflaatiovauhti oli maaliskuussa tasan nolla.

Maaliskuussa ilmoitetuista poikkeustoimista kenties tärkeimmät aloitetaan vasta kesäkuun alussa, mikä puoltaisi uusista toimista pidättäytymistä torstaina.

EKP ilmoitti kuusi viikkoa sitten, että kuukausittain ostettavien arvopapereiden määrää kasvatetaan 60 miljardista eurosta 80 miljardiin euroon.

Ohjauskorko laskettiin 0,00 prosenttiin 0,05 prosentista. Ohjauskorko määrittää sen, millä korolla liikepankit saavat edullisimmillaan lainaa keskuspankista.

Liikepankkien talletuskorko laskettiin -0,40 prosenttiin -0,30 prosentista. Negatiivisella talletuskorolla EKP pyrkii siihen, että keskuspankkitalletusten asemesta liikepankit antaisivat lainaa yrityksille ja kotitalouksille.

Maksuvalmiuslainan korko laskettiin 0,25 prosenttiin 0,30 prosentista. Maksuvalmiuslaina tarkoittaa lainaa, jota liikepankit voivat saada kansallisesta keskuspankista yön yli vakuutta vastaan.

Lisäksi EKP alkaa ostaa vakavaraisten euroalueen yritysten joukkolainoja markkinoilta.

Kesäkuun alussa EKP aloittaa ensimmäisen neljästä rahoitusoperaatiosta, jolla se tarjoaa liikepankeille neljäksi vuodeksi lainaa poikkeuksellisen edullisilla ehdoilla.

Jos pankit lisäävät riittävästi lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille, rahoitusoperaatioiden korko voi olla sama kuin talletuskoro eli -0,40 prosenttia. Siinä tapauksessa keskuspankki maksaisi liikepankille lainanotosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat