Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauramyllyt tuplaavat tuotantokapasiteettiaan – suomalainen kaura viedään nyt käsistä

”On vaikea tietää, milloin katto kysynnässä tulee vastaan. Vielä sitä ei ole nähty”, sanoo Helsingin myllyn toimitusjohtaja Miska Kuusela. Myllyn kauratehtaan laajennus valmistui juuri.

Talous
 
Esko Siekkinen
Kaurapellon puintia Äänekoskella.
Kaurapellon puintia Äänekoskella. Kuva: Esko Siekkinen

Suomalainen kaura kiinnostaa maailmalla nyt siihen malliin, että myllyt eivät tahdo pysyä kysynnän perässä.

Helsingin mylly sai juuri valmiiksi kaurahiutaletuotannon laajennuksen Vaasan tehtaalla, mutta sekin on osoittautumassa riittämättömäksi.

”Olemme juosseet kiinni kysyntää monta vuotta. On vaikea tietää, milloin katto tulee vastaan. Vielä sitä ei ole nähty”, kertoo toimitusjohtaja Miska Kuusela.

”Näyttää siltä että tämäkään investointi ei riittänyt, olemme joutuneet myymään eioota.”

Myös Fazer on juuri aloittanut Lahden kauramyllynsä laajennustyöt. Kapasiteetin kaksinkertaistavan laajennuksen on määrä valmistua vuoden kuluttua keväällä. Pelkkää kauraa jauhava mylly avattiin 2013.

”Maailman kaurabuumi vetää nyt niin, että koko laajennuksen myötä lisääntyvä tuotanto aiotaan myydä maailmalle”, sanoo Fazer myllyn toimitusjohtaja Pekka Mäki-Reinikka.

Viime vuonna Fazer rakensi myllyyn tuotantolinjan, joka pystyy jalostamaan kauraa. Se erottelee beetaglukaania, kauraproteiinia ja kauraöljyä.

Myös Helsingin myllyn lisääntyvä tuotanto menee vientiin, erityisesti Aasiaan. Kaikkiaan sen kauratuotteista vientiin menee yli puolet. Liikevaihdosta kaura tuo kolmasosan.

”Suomen ainoa vientikelpoinen vilja on kaura. Siinä meillä on annettavaa maailmalle”, sanoo Helsingin myllyn Kuusela.

Helsingin mylly teki Vaasan tehtaalleen viime vuonna viisi miljoonaa euroa maksaneen investoinnin. Koko yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 36 miljoonaa euroa.

Uusi kauramylly avattiin torstaina. Sen myötä kauratuotteiden tuotanto voidaan kaksinkertaistaa 40 miljoonaan kiloon. Yritys harkitsee nyt konekapasitettin lisäämistä vielä tästäkin, Kuusela kertoo.

”Juuri suomalaiset perheyritykset ovat niitä, jotka ovat nähneet kauran nousevan kysynnän maailmanmarkkinoilla ja osanneet tarttua siihen”, sanoi tehtaan avajaisissa puhunut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) tiedotteen mukaan.

”Näitä kuten myös maatalousyrittäjiä pitää kannustaa investoimaan, jotta sen mukana tuleva työllistävä vaikutus säilyisi nousevana trendinä.”

Kuuselan mukaan nyt 27 ihmistä työllistävälle Vaasan tehtaalle laajennus saattaa tuoda muutamia työpaikkoja lisää.

”Me ollaan pieni pk-yritys, tämäkin investointi on ollut meille hurjan rohkea askel”, Kuusela sanoo.

Syyksi kauran kiinnostavuuteen ulkomailla Kuusela ja Mäki-Reinikka arvelevat sen, että tieto kauran terveellisyydestä on levinnyt ympäri maailmaa. Samalla se on esimerkiksi Aasiassa helpommin lähestyttävä vilja kuin ruis.

Kauran sisältämällä beetaglukaanilla on todettu olevan kolesterolia alentava ja verensokerin vaihteluja tasaava vaikutus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat