Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP piti odotetusti korot ennallaan – Draghi uskoo talouden tervehtymisen jatkuvan

Päätös oli odotettu siksi, että EKP ilmoitti maaliskuussa lukuisista poikkeustoimista euroalueen hauraan talouden vahvistamiseksi.

Talous
 
RALPH ORLOWSKI / Reuters
EU-liput heijastuvat Euroopan keskuspankin rakennuksen ikkunoista Frankfurtissa.
EU-liput heijastuvat Euroopan keskuspankin rakennuksen ikkunoista Frankfurtissa. Kuva: RALPH ORLOWSKI / Reuters

Euroopan keskuspankin (EKP) neuvosto päätti odotetusti pitää korot ennallaan.

Päätös oli odotettu siksi, että EKP ilmoitti maaliskuussa lukuisista poikkeustoimista euroalueen hauraan talouden vahvistamiseksi. EKP:n tiedotteen mukaan päähuomio on 10. maaliskuuta päätettyjen uusien epätavanomaisten rahapoliittisten toimien täytäntöönpanossa.

Pääjohtaja Mario Draghin mukaan rahoitusolot euroalueella ovat parantuneet laajasti sen jälkeen, kun EKP maaliskuussa ilmoitti uusista poikkeustoimista. Draghi arvioi myös talouden elpymisen jatkuvan.

”Kotimaista kysyntää [euroalueella] tukee edelleen rahapoliittiset toimemme”, sanoi Draghi lehdistötilaisuudessa.

Pääjohtajan mukaan rahapoliittisesti toimet ovat vaikuttaneet jo talouteen ja vaikuttavat vastakin, mutta niille pitää antaa aikaa.

”Jos tehtäisiin myös rakenteellisia uudistuksia, rahapolitiikan vaikutukset olisivat suuremmat”, Draghi sanoi.

Rakenteellisilla uudistuksilla Draghi viittasi eurovaltioilta vaadittaviin toimiin talouskasvun jouduttamiseksi.

Kuusi viikkoa sitten EKP ilmoitti, että kuukausittain ostettavien arvopapereiden määrää kasvatetaan 60 miljardista eurosta 80 miljardiin euroon.

Ohjauskorko asetettiin 0,00 prosenttiin 0,05 prosentista. Ohjauskorko määrittää sen, millä korolla liikepankit saavat edullisimmillaan lainaa keskuspankista.

Liikepankkien talletuskorko asetettiin -0,40 prosenttiin -0,30 prosentista. Negatiivisella talletuskorolla EKP pyrkii siihen, että keskuspankkitalletusten asemesta liikepankit antaisivat lainaa yrityksille ja kotitalouksille.

Maksuvalmiuslainan korko asetettiin 0,25 prosenttiin 0,30 prosentista. Maksuvalmiuslaina tarkoittaa lainaa, jota liikepankit voivat saada kansallisesta keskuspankista yön yli vakuutta vastaan.

Lisäksi EKP alkaa ostaa vakavaraisten euroalueen yritysten joukkolainoja markkinoilta.

Kesäkuun alussa EKP aloittaa ensimmäisen neljästä rahoitusoperaatiosta, jolla se tarjoaa liikepankeille neljäksi vuodeksi lainaa poikkeuksellisen edullisilla ehdoilla.

Jos pankit lisäävät riittävästi lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille, rahoitusoperaatioiden korko voi olla sama kuin talletuskorko eli -0,40 prosenttia. Siinä tapauksessa keskuspankki maksaisi liikepankille lainanotosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat