Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VW:n huijaamille luvassa tuhti korvaus Yhdysvalloissa – suomalaiset saanevat tyytyä moottorinohjausjärjestelmän päivitykseen

Toiveet USA-sovusta nostivat Volkswagenin kurssia. EU:ssa yhtiö ei maksa korvauksia, vaan pyytää autot korjattaviksi.

Talous
 
Shannon Stapleton / Reuters
Volkswagen-autoja myynnissä New Yorkissa syyskuussa 2015.
Volkswagen-autoja myynnissä New Yorkissa syyskuussa 2015. Kuva: Shannon Stapleton / Reuters

Yhdysvalloissa Volkswagenin valmistamia autoja ostaneille on luvassa tuhti korvaus. Korvaus koskee niitä dieselautoja, joiden päästöjä Volkswagen vääristeli testeissä. Alustavien tietojen mukaan saksalainen autonvalmistaja on pääsemässä sopuun yhdysvaltalaisten viranomaisten kanssa korvauksista autojen omistajille ja viranomaisille, lehdet ja uutistoimistot kertovat. Volkswagenin osake kallistui tuntuvasti torstaina edellisestä päivästä Frankfurtin pörssissä.

Suomessa ja EU:ssa yleensäkin Volkswagenin dieselpäästöjen vääristelyn oikaisu hoidetaan toisella tavalla. Volkswagen ei maksa korvauksia vaan korjaa autot takaisinkutsujen kautta. Korjaukset ovat alkaneet Saksassa mutta eivät vielä Suomessa, Wolkswageneita maahantuovasta VV-Autosta kerrotaan.

Tiedot Yhdysvalloissa käsillä olevasta sovusta perustuvat niemettöminä esiintyvien henkilöiden tietoihin. Lähteiden mukaan sopu maksaisi Volkswagenille miljardeja euroja, yhdysvaltalainen The New York Times -lehti kertoo.

Uutistoimisto Reuterin mukaan sopimus sisältäisi sen, että Volkswagen tarjoutuu ostamaan takaisin puolisen miljoonaa huijausdieselillä varustettua autoa. Ostotarjous käsittäisi muun muassa Volkswagen Jetta- ja Golf-malleja sekä Audi A3-malleja. Ostotarjouksen ulkopuolelle jäisi 80 000 autoa, joissa on kolmilitrainen moottori.

Reutersin mukaan huijausdieselillä varustetun auton Yhdysvalloissa ostaneille on tarjolla myös 4 400 euron rahallinen korvaus, myyvät he sitten autonsa takaisin yhtiölle tai tyytyvät moottorin korjaukseen. Kun Volkswagen korjaa moottoreitaan, on sen saatava vielä Yhdysvaltojen viranomaisten hyväksyntä, että moottorit täyttävät lain vaatimukset.

Suomeen Volkswageneita maahantuovasta VV-Autosta kerrotaan, että Suomessa väärin päästötiedoin myytyjen dieselautojen korjausten aloittamista saadaan vielä odottaa. Saksassa on kuitenkin jo aloitettu korjaamaan Volkswagenin Amarok lava-autojen moottoreita. Korjaus tehdään päivittämällä moottorin ohjelmisto.

VV-Auton mukaan Amarok täyttää päivityksen jälkeen kaikki EU-5-päästöstandardin vaatimukset. Päivitys ei vaikuta polttoaineen kulutukseen eikä moottorin tehoon, maahantuoja kertoo.

Suomalaisten huijausdieseleiden omistajien kannalta korjausmenettely etenee VV-Auton mukaan niin, että ensin Volkswagen päivittää moottorinsa toimimaan säädösten mukaisesti. Sen jälkeen ulkopuolinen toimisto mittaa päästöt, minkä jälkeen tarvitaan Saksan viranomaisten hyväksyntä. Hyväksynnän jälkeen päivitetyt moottorit kelpaavat EU:n alueella. VV-Autosta kerrotaan, että muita malleja tulee hyväksyntään Amarokin perässä.

Volkswagenin dieselpäästöhuijaus koskee maailmassa 11 miljoonaa autoa, joista Yhdysvalloissa on vajaat 600 000. Suomessa huijausdieseleitä on yli 64 000. Volkswagen-yhtiön merkkeihin kuuluvat Volkswagenin lisäksi myös muun muassa Audi, Seat ja Škoda.

Huijaus paljastui viime syksynä. Yhdysvaltojen ympäristöviranomainen huomasi, että Volkswagenin dieselautoissa oli ohjelma, joka toimi ainoastaan päästötestin aikana. Testin aikana auto toimi niin, että typen oksidien päästöt jäivät paljon pienemmiksi kuin todellisessa ajotilanteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat