Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wärtsilä vähentää satoja

Voimaloiden viivästykset söivät kannattavuuden. Laivatilaukset ovat pienimmillään.

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Wärtsilällä on Suomessa noin 3 600 työntekijää.
Wärtsilällä on Suomessa noin 3 600 työntekijää. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Mitä Wärtsilä tekee?

 Merenkulku toi liikevaihdosta tammi–maaliskuussa 35 , energia 14 ja palvelut 52 prosenttia.

 Wärtsilä on ylivoimainen markkinajohtaja laivojen keskinopeiden päämoottoreiden markkinoilla 60 prosentin markkinaosuudella. Apumoottoreissa Wärtsilän osuus on 13 prosenttia.

 Kaasua ja nestemäisiä polttoaineita käyttävien alle 500 megawatin voimalaitosten markkinoilla Wärtsilän globaali markkinaosuus on 8,3 prosenttia.

Laivanmoottori- ja voimalayhtiö Wärtsilä kertoi torstaina vähentävänsä Suomesta 270 työpaikkaa. Vähennykset liittyvät yhtiön mukaan sen suunnitelmiin keskittää moottoreiden tuotekehitystä Suomeen. Se tarkoittaa maailmanlaajuisesti 550 työpaikan vähentämistä.

Yhtiö tavoittelee irtisanomisilla noin 50 miljoonan euron säästöjä. Syitä ovat yhtiön mukaan päätoimialojen eli merenkulku- ja energiamarkkinoiden heikko markkinatilanne ja vaikea kilpailuympäristö.

Wärtsilä työllistää Suomessa noin 3 600 työntekijää. Sen toimipaikat ovat Vaasassa, Turussa, Helsingissä ja Espoossa.

Wärtsilän alkuvuoden osavuosikatsauksen mukaan niin yhtiön liiketulos kuin liikevaihto heikkenivät edellisvuoden tammi–maaliskuusta.

Liikevaihto pieneni kaksi prosenttia 967 miljoonaan euroon. Liiketulos taas pieneni edellisvuoden 100 miljoonasta 84 miljoonaan euroon ja oli 8,7 prosenttia liikevaihdosta. Vuotta aiemmin liiketulosprosentti oli 10,1 prosenttia.

”Ei kannattavuus rojahtanut”, Wärtsilän konsernijohtaja Jaakko Eskola vastaa kyselyyn kannattavuuden yllättävästä rojahduksesta.

”Me emme mittaa kannattavuutta vuosineljänneksittäin.”

Eskolan mukaan kannattavuuden heikkeneminen johtui yksinomaan energiaratkaisujen eli voimalaliiketoiminnan viivästyksistä. Koko vuodelle Wärtsilä pitää voimassa 12,5–13 prosentin liikevoittonäkymänsä.

Eskola kertoo merenkulun markkinoiden heikkenevän voimakkaasti. Etenkin laivamarkkinat ovat olleet alkuvuoden jäässä. Tammi–maaliskuussa koko maailmassa tilattiin 77 laivaa, Eskola kertoo.

Eskolan mukaan laivoja tilataan tavallisesti noin sata kuukaudessa. Hyvinä aikoina uusia laivatilauksia tehtiin kuukaudessa jopa 400.

Merenkulun tilaukset laskivat jo viime vuonna, ja se sai Wärtsilän käynnistämään globaalin 600 työntekijän saneerausohjelman. Tuo ohjelma jatkuu yhä.

Nyt ennusteyhtiöt arvioivat laivojen tilausmäärien vähenevän viime vuodesta yhä 30 prosenttia niin, että laivoja tilataan koko vuonna 900.

”Se on äärimmäisen alhainen luku”, Eskola sanoo. Hänen mukaansa Suomen 270 hengen vähennysohjelma kohdistuu paljolti merenkulkuyksikköön.

Suomeen osuu leikkauksista suuri osa, koska Suomessa tehdään tehdään sellaisia moottoreita, joiden markkinanäkymät ovat erittäin heikot, Eskola selittää. Tuotekehitystoimintoja vähennykset eivät koske.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat