Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion antamat takaukset kasvoivat miljardeilla – ”Nopea kasvu antaa aiheen huoleen”

Valtio on antanut vientitakuita, taannut asuntolainoja ja antanut muita takauksia jo runsaan 49 miljardin euron arvosta, kertoo valtiovarainministeriön torstaina julkistama katsaus.

Talous
 
Vesa-Matti Väärä
Takaukset ovat lisääntyneet erityisesti Finnverassa, joka muun muassa rahoittaa alusten rakentamista Turun telakalla. Mein Schiff 4 -alusta rakennettiin Turussa kesällä 2014.
Takaukset ovat lisääntyneet erityisesti Finnverassa, joka muun muassa rahoittaa alusten rakentamista Turun telakalla. Mein Schiff 4 -alusta rakennettiin Turussa kesällä 2014. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Valtion antamiin takauksiin liittyvät riskit kasvavat kovaa vauhtia.

Valtio on luvannut vientitakuita, taannut asuntolainoja ja antanut muita takauksia jo runsaan 49 miljardin euron arvosta, kertoo valtiovarainministeriön torstaina julkistama katsaus. Summa kasvoi vuodessa liki kahdeksalla miljardilla eurolla.

Taloudellisesti hyvinä aikoina takauksista ei koidu valtiolle juuri laskuja.

”Niin kauan kuin asiat menevät suunnitellusti eikä mitään ikävää tapahdu, vastuita ei laukea. Toki nopea kasvu antaa aiheen huoleen”, sanoo valtiovarainministeriön ylijohtaja Sami Yläoutinen.

Takaukset näyttävät houkuttelevalta tavalta tukea yrityksiä ja taloutta, sillä ne eivät kuulu budjettiin eikä niiden lasketa kasvattavan julkista velkaa. Toisaalta takauksista ja muista vastuista voi syntyä valtiolle yllättävän kallis lasku, jos riskit toteutuvat.

”Tätä harkintaa meillä pitäisi enemmän tehdä: kuinka paljon vastuita valtion on järkevää ottaa kantaakseen?” Yläoutinen sanoo.

Yksi tuore esimerkki vastuiden laukeamisesta on Suomi-taloa Pietarissa hoitava Pietari-säätiö. Valtio takasi talon peruskorjaukseen otettuja lainoja. Säätiö joutui kuitenkin taloudellisiin vaikeuksiin, ja valtio oli vuodenvaihteeseen mennessä maksanut säätiön lainoja jo noin 2,6 miljoonaa euroa.

Eniten riskit kasvoivat viime vuoden aikana valtion omistamassa erityisrahoittajassa Finnverassa, jonka antaman takaukset nousivat runsaasta 20 miljardista liki 28 miljardiin euroon.

Finnveran takaukset liittyvät usein vientiteollisuuden tukemiseen. Finnvera voi esimerkiksi suojata suomalaisia yrityksiä ulkomaisilta luottotappioilta.

Vientiluottojen kysyntä on lisääntynyt, ja Finnveran takaukset sekä samalla riskit ovat kasvaneet.

”Finnveran toimintaan liittyy muun muassa luotto-, takaus- ja takuuriskejä, rahoitus-, korko- ja valuuttariskejä sekä operatiivisia riskejä”, katsauksessa todetaan.

Takausten lisäksi piileviä riskejä on synnyttänyt EU:n talouskriisi. Erityisesti Euroopan vakausmekanismin perustaminen on lisännyt vastuita, joita valtio on lupautunut tarvittaessa hoitamaan.

Tällaisten pääomavastuiden kokonaissumma on liki 18 miljardia euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat