Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP:n Draghi ja ekonomistit torjuvat helikopterirahan

Suomalaiset tutkijat pitävät helikopterirahaa mahdottomana euroalueella. ”Miten estettäisiin tilisiirtojen meneminen vaikkapa kuolleille. Se olisi poliittisesti, taloudellisesti ja oikeudellisesti järjetön ratkaisu.”

Talous
 
Ralph Orlowski / Reuters
Euroopan keskuspankki pääjohtaja piti torstaina lehdistötilaisuuden Frankfurtissa neuvoston rahapoliittisen kokouksen jälkeen. Neuvosto on keskuspankin ylin päättävä elin.
Euroopan keskuspankki pääjohtaja piti torstaina lehdistötilaisuuden Frankfurtissa neuvoston rahapoliittisen kokouksen jälkeen. Neuvosto on keskuspankin ylin päättävä elin. Kuva: Ralph Orlowski / Reuters

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi torjui torstaina päättäväisesti mahdollisen helikopterirahan.

”Emme ole koskaan keskustelleet siitä”, Draghi sanoi lehdistötilaisuudessa. Pääjohtaja vaikutti aavistukseen ärtyneeltä vastatessaan helikopterirahaa koskeviin kysymykseen.

Hän myös painotti, että eurovaltioiden on tehtävä rakenteellisia uudistuksia talouskasvun vauhdittamiseksi. ”Muutamaa harvaa poikkeusta lukuun ottamatta rahapolitiikka on ollut ainoaa politiikkaa neljän vuoden kulussa, joka on tukenut kasvua.”

Taloustieteilijät ovat jo vuosia pohtineet mahdollisuutta, että keskuspankit alkaisivat tarjota helikopterirahaa talouskasvun jouduttamiseksi. Keskustelu alkoi Yhdysvalloissa, ja viime aikoina sitä on tarjottu keinoksi euroalueen pitkittyneeseen talouskriisiin.

Helikopteriraha on kielikuva, joka tarkoittaa julkisten alijäämien rahoittamista luomalla uutta keskuspankkirahaa. Siis sen sijaan, että julkisen talouden velkaa lisättäisiin.

Alun perin kielikuva tarkoitti helikopteria, josta keskuspankki pudottaisi seteleitä kansalaisille. Teorian teki tunnetuksi 1900-luvun merkittävimpiin taloustieteilijöihin kuulunut Milton Friedman.

”Euroopan keskuspankki ei voi antaa rahaa ihmisille. Periaatteessa kansallinen keskuspankki voisi antaa rahaa valtiolle ja sitten valtio päättäisi, mitä se rahoilla tekee: lisääkö se julkisia menoja vai keventääkö se verotusta”, sanoo taloustieteen tutkija Juha Tervala Helsingin yliopistosta.

Euroalueella esteenä on kuitenkin se, että EKP ei saa rahoittaa suoraan valtioita.

Aloittamassaan rahapoliittisessa elvytyksessä EKP ostaa valtioiden joukkolainoja markkinoilta. Joukkolainojen myyjät eli liikepankit ja rahoituslaitokset saavat vastineeksi keskuspankkirahaa, jota ne voivat lainata yrityksille ja kotitalouksille uusia investointeja varten.

Euroalueella keskeinen ongelma on pula uusista investoinneista, jotka ovat talouskasvulle ajan mittaan elintärkeitä. Tervalan mukaan helikopteriraha voisi olla teoreettinen vaihtoehto, mutta ei missään tapauksessa realistinen.

”EKP on poliitikoista riippumaton keskuspankki ja siksi valtioiden suora rahoitus on kielletty. Helikopteriraha alistaisi rahapolitiikan finanssipolitiikalle, minkä takia keskuspankit ovat olleet siihen haluttomia.”

Tervala korostaa, että EKP jo aloittaman rahapoliittinen elvytyksen vaikutukset ovat pitkälti samat kuin helikopterirahassa.

”Se laskee korkotasoa, jolloin valtioiden rahoituskustannukset pienenevät ja se lisää tietyllä tapaa rahan määrää aivan niin kuin helikopteriraha. Kun korkotaso on poikkeuksellinen edullinen, julkisilla investoinneilla pitäisi väliaikaisesti lisätä kysyntää.”

Rahan määrän lisääntyminen kiihdyttää inflaatiota. Euroalueella merkittävä syy olemattomaan inflaatioon on öljyn poikkeuksellisen halpeneminen.

”En pidä lainkaan realistisena, että EKP alkaisi lahjoittaa rahaa eurovaltioille, koska se olisi sääntöjen vastaista. Ainoa keino millä eurojärjestelmä voisi näin tehdä on maksamalla osinkoa valtioille. Osinkojen suuruudelle on kuitenkin oikeudellisia rajoitteita, joten valtavista summista ei puhuta” sanoo ekonomisti Roger Wessman.

Myös Wessman pitää mahdottomana, että EKP siirtäisi keskuspankkirahaa suoraan euroalueen kansalaisille.

”Sitä varten pitäisi luoda valtava rekisteri- ja maksujärjestelmä niitä varten, jotka olisivat tilisiirtoon oikeutettuja ja hankkia ihmisten pankkitilien numerot. Epäselvää olisi sekin, miten estettäisiin tilisiirtojen meneminen vaikkapa kuolleille. Se olisi poliittisesti, taloudellisesti ja oikeudellisesti järjetön ratkaisu.”

Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Juha Junttila pitää niin ikään helikopterirahaa kyseenalaisena.

”Se tarkoittaisi sitä, että finanssipolitiikka ja rahapolitiikka sekoittuisivat lopullisesti keskenään. Sitten pitäisi miettiä, millä hyödykemarkkinoilla helikopterirahan vaikutus olisi suurin. On todella vaikea edes arvioida vaikutuksia reaalitalouteen, koska helikopterirahan vaikutuksista ei ole mitään empiiristä näyttöä.”

Junttilan mielestä edes teoreettinen tilisiirto EKP:sta suoraan kuluttajien tileille tuskin vaikuttaisi toivotusti eli lisäisi kulutusta.”Kuluttajien luottamuksen talouteen ollessa heikko, ylimääräiset varat voisivat hyvinkin mennä lainojen lyhennykseen.”

RALPH ORLOWSKI Reuters
Euroopan keskuspankki pääjohtaja Mario Draghi piti torstaina lehdistötilaisuuden Frankfurtissa neuvoston rahapoliittisen kokouksen jälkeen. Neuvosto on keskuspankin ylin päättävä elin.
Euroopan keskuspankki pääjohtaja Mario Draghi piti torstaina lehdistötilaisuuden Frankfurtissa neuvoston rahapoliittisen kokouksen jälkeen. Neuvosto on keskuspankin ylin päättävä elin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat