Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK: Työsopimuslain muutoksilla voisi syntyä jopa 20 000 työpaikkaa

Omistajayrittäjien työllistämishaluja lisäisi eniten määräaikaisten työsopimusten helpottaminen, kertoo EK:n yrittäjätutkimus. Tutkimus selvitti myös yrittäjien perimmäisiä tavoitteita.

Talous
 

Hallituksen työsopimuslakiin ehdottamilla muutoksilla voi Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) selvityksen mukaan syntyä jopa 20 000 uutta työpaikkaa.

EK:n yrittäjätutkimuksen mukaan esitykset koeaikojen pidentämisestä, määräaikaisten työsopimusten tekemisen helpottamisesta ja takaisinottovelvollisuuden lyhentämisestä lisäisivät merkittävästi työnantajayrittäjien palkkaushaluja jo lähitulevaisuudessa.

EK:n yrittäjätutkimukseen vastasi 761 työnantajayrittäjää.

Eniten palkkaushaluja lisäisi tutkimuksen mukaan määräaikaisten työsopimusten tekemisen helpottaminen. Lähes kolmannes vastaajista arvioi palkkaavansa lisää väkeä, jos muutosehdotus toteutuu.

Koeaikojen pidentäminen lisäisi rekrytointiaikomuksia neljänneksellä vastaajista, takaisinottovelvollisuuden lyhentäminen 16 prosentilla yrittäjistä.

Tutkimuksesta vastannut EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen luonnehtii EK:n tiedotteessa työpaikkojen lisäysarviota suuntaa-antavaksi.

”Se kuitenkin osoittaa esitettyjen muutosten myönteiset vaikutukset. Tuloksia tulkittaessa on toki huomattava, että kyse on rekrytointiaikomuksista, joiden konkretisoituminen on riippuvainen muistakin tekijöistä, kuten talouden tilasta ja kysyntä- sekä kilpailutilanteesta.”

Tutkimus perkasi myös omistajayrittäjien tavoitteita yritystoiminnassaan. Selvityksen perusteella yrittäjät ryhmittyivät neljään luokkaan: sitoutujiin, kehittäjiin, hallitsijoihin ja säilyttäjiin.

Lähes puolet yrittäjistä on selvityksen mukaan sitoutujia. He keskittävät voimavaransa yleensä yhteen yritykseen ja yritys on tärkeä osa omaa identiteettiä.

Neljännes yrittäjistä on aktiivisesti uusiin mahdollisuuksiin tarttuvia, kasvuhakuisia kehittäjiä. Saman verran on myös säilyttäjäyrittäjiä, joiden ensisijaiset tavoitteet ovat perinteiden jatkaminen ja yritystoiminnan jatkuvuus.

Ensisijaisesti varallisuuden ja vaikutusvallan kasvattamiseen tähtääviä hallitsijayrittäjiä on sen sijaan alle kymmenen prosenttia työnantajayrittäjistä.

Tutkimuksen aineisto kerättiin EK:n jäsenyrityksiin kohdistetulla kyselyllä helmi-maaliskuussa 2016. Yhteensä kyselyyn vastasi 914 yritystä. Vastaajista 761 oli yrittäjiä ja loput yritysten palkkajohtajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat