Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen geenitieto mukaan Astra Zenecan lääkekehitykseen

Helsingin yliopiston yksikkö valittiin huippuosaamisensa vuoksi.

Talous
 
Ari-Veikko Peltonen
Kuva: Ari-Veikko Peltonen

Kansainvälinen lääkeyritys Astra Zeneca aloittaa yhteistyön kolmen eri tutkimuslaitoksen kanssa genomi- eli perimätiedon hyödyntämiseksi lääkkeiden kehittämisessä.

Yksi valituista on Helsingin yliopiston molekyylilääketieteen instituutti. Kaksi muuta tutkimuslaitosta sijaitsevat Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

”Suomalainen alan osaaminen on huippuluokkaa”, perustelee Astra Zenecan toimitusjohtaja Nina Ekholm.

Professori Aarno Palotie molekyylilääketieteen instituutista pitää yhteistyösopimusta merkkinä suomalaisen terveydenhuollon tutkimusympäristön arvostuksesta.

”Hallituksen hiljattain tekemä päätös suomalaisen genomikeskuksen perustamisesta tarjoaa hienon mahdollisuuden laajentaa tämänkaltaisia yhteistyöprojekteja”, Palotie sanoo tiedotteessa.

Tutkimusyhteistyöhön osallistuu Suomessa myös Terveyden ja hyvinvoinin laitos (THL).

Valintaan vaikutti myös se, että Suomessa on harvinaisen yhtenäinen geeniperimä, mistä on hyötyä lääketutkimuksessa. Yhtä homogeeninen perimä on vain Islannissa.

Genomitietoa pystytään Suomessa hyödyntämään hyvin myös siksi, että julkinen terveydenhuolto on kattavaa ja kaikilla sosiaaliturvatunnukset.

”Myös hallituksen toimet biopankkilainsäädännön kehittämiseksi ovat tehneet Suomesta houkuttelevan sijoituskohteen”, Ekholm sanoo.

Astra Zeneca aikoo sijoittaa genomitutkimukseen seuraavan kymmenen vuoden aikana satoja miljoonia euroja. Ekholmin mukaan tarkkaa summaa ei vielä tässä vaiheessa voida kertoa.

Genomi tarkoittaa ihmisen tai muun eliön koko perintöainesta, joka on koodattu dna:han.

Genomitutkimus selvittää ihmisen perimän yhteyttä sairauksiin. Tutkimusten mukaan geeniperimän yksilöllisillä eroilla on yhdessä ympäristötekijöiden kanssa yhteys moniin yleisiin sairauksiin kuten diabetekseen, astmaan tai syöpään.

Genomitutkimuksella voidaan kehittää yksilöllisesti räätälöityjä täsmälääkkeitä eri potilasryhmille.

”Ennen samaa lääkettä annettiin sadoille tuhansille potilaille. Nyt lääkehoitoa voidaan muokata sen mukaan millainen geeniperimä ihmisellä on”, Ekholm sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat