Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuvottelut Kreikan velkahuojennuksista voivat alkaa jo ensi viikolla – Stubb: ”Yritämme välttää kuuman kreikkalaisen kesän”

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan velkahuojennuksista Kreikalle voidaan puhua, jos maa suostuu talouskuritoimiin ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on mukana.

Talous
 
Jukka Gröndahl / HS
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) oli euroryhmän kokouksen jälkeen toiveikas, että Kreikan tilanne selviää pian.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) oli euroryhmän kokouksen jälkeen toiveikas, että Kreikan tilanne selviää pian. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Kreikan velkahuojennukset voivat olla pöydällä jo ensi viikolla, mikäli neuvotteluissa tapahtuu edistystä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) oli varovaisen toiveikas Amsterdamissa käydyn euroryhmän kokouksen jälkeen. Euromaiden valtiovarainministerit neuvottelivat tänään perjantaina aamusta alkaen velkakriisissä rypevän Kreikan tilanteesta. Paikalla olivat myös Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde sekä Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi.

”Meillä oli hyvä ja rakentava keskustelu. Ilmassa oli jopa pientä toivetta sen suhteen, että voisimme viedä ensi viikolla ensimmäisen väliarvion maaliin ylimääräisessä euroryhmässä. Yritämme jälleen kerran välttää kuuman kreikkalaisen kesän”, Stubb kertoi puhelimitse kokouksen päätyttyä.

Kreikka sinetöi viime elokuussa 86 miljardin euron hätälainaohjelman, jonka ensimmäisen väliarvion piti valmistua jo viime syksynä. Väliarvio on jumittunut Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n riitaan kriisimaalta vaadituista toimista.

Kreikan lainaohjelmasta on kehkeytynyt riita myös IMF:n ja eurovaltioiden, erityisesti Saksan välille.

Euroopan komission mukaan Kreikan nyt tekemät toimet riittävät nostamaan maan perusylijäämän lainaohjelman vaatimalle tasolle, eli 3,5 prosenttiin vuoteen 2018 mennessä. Eurovaltiot vaativat, että Kreikka kiristää julkistalouttaan riittävästi saavuttaakseen 3,5 prosentin tason.

IMF puolestaan pitää 3,5 prosentin perusylijäämää aivan liian suurena. Se arvioi, että nykyisillä toimilla päästään vain 1,5 prosenttiin.

Stubbin mukaan perusylijäämän suuruudesta ei tingitä. Sen sijaan euroryhmässä keskusteltiin Kreikalta vaadittavista ehdollisista talouskuritoimista, mikäli näyttää, ettei perusylijäämään päästä.

Niistäkin tosin syntyi heti euroryhmän jälkeen kiistaa. IMF haluaisi, että Kreikka löisi lisätoimet lukkoon lakiteitse. Kreikan valtiovarainministeri Euclid Tsakalotos puolestaan totesi, ettei näin voida toimia.

Jos Kreikan ehdollisista lisätoimista päästään sopuun, voivat velkahuojennukset olla pöydällä jo ensi torstaina mahdollisesti järjestettävässä euroryhmässä.

”Kaikki olivat sitä mieltä, ettei velkapääomaa leikata. Sen ehdoista voidaan kuitenkin puhua, jos IMF on mukana. Ja vasta sen jälkeen, kun ensimmäinen väliarvio on viety maaliin. Mennään viikko kerrallaan”, Stubb sanoi.

Stubbin mukaan velkahuojennuksissa voisi olla kyse joukkolainojen takaisinmaksupäivistä tai koroista. Niissäkin liikkumavara on rajallinen, Stubb sanoo.

”Sitä paitsi jos Kreikka tekee ne toimet, joista on sovittu, tilanteen pitäisi parantua sen verran että minkäänlaisiin velkahelpotuksiin ei ole tarvetta mennä.”

Kreikan velkataakka on ollut suurin piikki IMF:n lihassa. Elokuun hätälainaohjelmassa oli lupaus siitä, että velkahuojennuksia voidaan selvittää. IMF, joka ei osallistunut hätälainaohjelmaan elokuussa, on toistuvasti vaatinut Kreikalle velkahuojennuksia ehtona omalle osallistumiselleen.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on kuitenkin äskettäin todennut, ettei velkahuojennuksille ole tarvetta.

Saksa ja Suomi ovat alusta alkaen vaatineet, että IMF osallistuu ohjelmaan. Jos IMF ei lähde ohjelman rahoittajaksi, se muuttaisi Stubbin mukaan kaiken.

”On epätodennäköistä, että Suomi voisi siinä tilanteessa lähteä mukaan. Eli teemme kaikkemme sen eteen, että IMF on mukana. Se olisi kokonaisratkaisun kannalta sekä Kreikalle että euroalueelle huomattavasti parempi vaihtoehto. Jos IMF lähtee pois ohjelmasta, koko pelitilanne muuttuu.”

Osapuolet ovat kuitenkin varsin lähellä toisiaan, Stubb arvioi perjantain euroryhmän perusteella.

Kreikan aika alkaa taas kerran käydä vähiin, koska heinäkuussa maalta erääntyy maksettavaksi 3,5 miljardia euroa.

Tilannetta vaikeuttaa lisäksi se, että Kreikka on keskeinen maa Euroopan unioni ja Turkin pakolaissopimuksessa. Se käsittelee meriteitse tulevien pakolaisten turvapaikkahakemukset ja vastaa pakolaisten säilöönottokeskuksista. Lisäksi maassa on noin 50 000 pakolaista, jotka jäivät jumiin Makedonian rajan mentyä kiinni. Kreikan valtion ajautuminen maksukyvyttömyyteen voisi siis vaarantaa koko pakolaissopimuksen ja johtaa muutenkin kaoottiseen tilanteeseen.

Kaiken lisäksi Kreikan kriisiytyminen tapahtuu vaarallisen lähellä Britannian EU-äänestystä kesäkuun 23. päivänä. Jälleen yksi kriisi Euroopassa voisi vahvistaa EU-lähtöä kannattavien tukea.

”On siitä ollut puhetta, että euroryhmän kokous on kalenterissa viikkoa ennen Britannian kansanäänestystä”, Stubb toteaa.

”Mutta tilanne viime kesänä tähän aikaan oli huomattavasti vaikeampaa, johtuen uudesta poliittisesta tilanteesta ja luottamuksen puutteesta. Tilanne on parempi kuin silloin, mutta paljon voi vielä tapahtua. Ensi viikolla olemme viisaampia.”

Myöhemmin perjantaina EU-maiden valtiovarainministerit käsittelevät muun muassa veronkiertoa, verosuunnittelua ja pankkiunionia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat