Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten verovapaat eläkkeet loppuvat Portugalissa – ”Tämä häpeäpilkku on mahdollistanut porsaanreiän”, sanoo pääministeri Sipilä

Suomen ja Portugalin hallitukset ovat päässeet sopuun siitä, että maiden välistä verosopimusta uusitaan.

Talous
 
Sipilän mukaan Portugalin kanssa tehty verosopimus tilkitsee "porsaanreiän"
Sipilän mukaan Portugalin kanssa tehty verosopimus tilkitsee "porsaanreiän"
Suomen ja Portugalin hallitukset ovat päässeet sopuun siitä, että maiden välistä verosopimusta uusitaan. Pääministeri Juha Sipilän mukaan sopimus tilkitsee "porsaanreiän, jota on käytetty määrätietoisesti". Toimittajana Olli Pohjanpalo.
Tästä on kyse

Portugalin porsaanreikä tukitaan

 Portugali päätti vuosia sitten, että se voi myöntää uusille maahan muuttaville suomalaisille täyden verovapauden kymmeneksi vuodeksi, jos he saavat yksityissektorilta eläkettä tai lisäeläkettä.

 Vanha vuodelta 1970 olevaa Suomen ja Portugalin välinen verosopimus salli tämän.

 Monelle suomalaiselle eläkkeiden saaminen nollaverolla oli houkuttelevaa. HS uutisoi viime kesänä esimerkiksi kolmen vuorineuvoksen muuttaneen Portugaliin.

 Uuden verosopimuksen mukaan myös yksityissektorin eläkkeistä maksetaan vero Suomeen.

Suomalaisten yksityisten alojen työntekijöiden eläkkeiden verovapaus Portugalissa on loppumassa lähiaikoina.

Suomen ja Portugalin hallitukset ovat päässeet sopuun siitä, että maiden välistä verosopimusta uusitaan. Asiasta kertoi ensimmäisenä STT.

Tällöin Portugali ei pysty enää tarjoamaan Portugaliin muuttaville suomalaisille kymmenen vuoden verottomuutta näiden eläketuloille niin kuin se tähän mennessä on pystynyt, vaan yksityisiä eläkkeitä aletaan verottaa lähdevaltiossa eli Suomessa.

Tällä hetkellä vain julkisen sektorin eläkkeitä on voitu verottaa Suomessa.

Verosopimuksilla turvataan myös se, ettei kaksinkertaista verotusta tapahdu.

Käytännössä asia etenee niin, että molemmat maat hyväksyvät uuden sopimuksen parlamenteissaan.

Yksityiskohtia sopimuksesta ei neuvotteluteknisistä syistä voida vielä avata, valtiovarainministeri Alexader Stubbin esikunnasta kerrotaan HS:lle.

Näin olen esimerkiksi siirtymäajoista ei ole vielä tietoja.

Myöskään yksityisten eläkkeiden verottamista ei ministeriöstä ole kerrottu varmana tietona vaan sen on todettu olevan Suomen neuvottelujen tavoitteena.

Käytännössä olisi kuitenkin perin outoa, jos tuo tavoite ei olisi toteutunut ja sopu olisi silti löytynyt. Kyse on siis enemmän sopimustekniikasta ja siitä mitä julkisesti saa sanoa.

Stubbin esikunnan mukaan sopimusmuutosten hyväksyntä Suomen ja Portugalin hallituksissa ja parlamenteissa on ennemminkin kuukausien kuin päivien asia.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
”Tavoite on ollut, että verovapaat eläkkeet loppuvat. Tätä on hartaudella tehty”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi verosopimusta.
”Tavoite on ollut, että verovapaat eläkkeet loppuvat. Tätä on hartaudella tehty”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi verosopimusta.

”Tavoite on ollut, että verovapaat eläkkeet loppuvat. Tätä on hartaudella tehty”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi tilannetta HS:lle lauantaina Jyväskylässä juuri ennen kuin valtiovarainministeriö oli vahvistanut sopimuksen syntyneen.

”Verosopimus oli tärkeää saada maaliin, koska tämä on ollut häpeäpilkku ja tehnyt porsaanreiän, jota on käytetty aika määrätietoisesti.”

Sipilän mukaan sopimusta ei ole vielä allekirjoitettu, mutta sopimus on tarkoitus saada voimaan mahdollisimman pian.

”Sopimuksen voimaantulopäivää en tiedä, muta yhteisymmärrys on nyt saavutettu, joten pian se tulee”, Sipilä sanoo HS:lle.

Sipilän mukaan sopimuksen sisältö on samankaltainen, kuin Espanjan kanssa tehdyssä verosopimuksessa.

Pääministerillä ei ole tarkkaa arviota, kuinka paljon verotuloja Suomeen kotiutuu sopimuksen myötä.

”Portugalissa on varmaan vähemmän eläkeläisiä kuin Espanjassa. Tarkkaa arviota verotulojen määrästä minulle ei kuitenkaan ole.”

Valtiovarainministeriön lauantaina lähettämän tiedotteen mukaan valtionvarainministeri Stubb sai lauantaina Portugalin valtiovarainministeri Mario Centenolta kirjeen, jossa vahvistetaan Portugalin sitoutuminen uuteen verosopimukseen.

Näin ollen myös eläketulojen verotuksesta on nyt saatu neuvottelutulos.

”Neuvotteluita on käyty jo vuosia, viime elokuussa vein asian ensimmäistä kertaa ministeritasolle. Tänä keväänä varauduimme jopa nykyisen sopimuksen irtisanomiseen. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että työ on tuottanut tulosta ja uusi sopimus syntyy”, valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoo tiedotteessa.

Uuden sopimuksen yksityiskohdat tulevat julkisiksi sopimuksen allekirjoittamisen myötä. Valmistelut sopimuksen allekirjoittamiseksi ovat käynnissä ja Suomen tavoitteena on allekirjoittaa sopimus mahdollisimman pian, ministeriö kertoo tiedotteessa.

Suomen ja Portugalin välinen tällä hetkellä voimassa oleva sopimus on vuodelta 1970. Sopimuksen uudistaminen on ollut Suomen tavoitteena jo yli kahden vuosikymmenen ajan.

Valtiovarainministeriön näkemyksen mukaan sopimus on ollut monin osin vanhentunut.

Se ei vastaa enää nykyistä OECD:n malliverosopimusta, eikä Suomen noudattamaa verosopimuspolitiikkaa, ministeriö linjaa tiedotteessa.

Teemu Salonen
Rantaelämää Albufeirassa Algarvessa.
Rantaelämää Albufeirassa Algarvessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat