Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stora Enson toimitusjohtaja: Metsäyhtiöillä on Pohjoismaissa hyvä tulevaisuus

Positiivisesti ajattelevat nuoret muuttavat Suomea, sanoo Stora Enson Karl-Henrik Sundström.

Talous
 
Markus Jokela / HS
”Suomi hyötyy pitkään harrastetusta vastuullisesta metsäpolitiikasta, jonka takia metsää ei ole kaadettu enempää kuin se kasvaa”, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström .
”Suomi hyötyy pitkään harrastetusta vastuullisesta metsäpolitiikasta, jonka takia metsää ei ole kaadettu enempää kuin se kasvaa”, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström . Kuva: Markus Jokela / HS
Kuka?

Karl-Henrik Sundström

 Nimitettiin Stora Enson toimitusjohtajaksi 2014.

 Ennen Stora Ensoa työskenteli hollantilaisen puolijohdevalmistaja

NXP:n talousjohtajana.

 Toiminut talousjohtajana myös verkkolaitteita valmistavalla ruotsalaisella Ericssonilla.

 Naimisissa, kolme lasta.

 Harrastaa muun muassa kirjallisuutta ja hiihtoa.

Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström, 56, kutsuu itseään optimistiksi.

Samaan hengenvetoon hän sanoo, että Suomen ja Ruotsin – kuten varsin laajasti koko maailman – tilanne on parempi sadan vuoden kuluttua kuin nyt.

”Vielä viime vuosisadan puolivälissä Pohjoismaat olivat köyhiä maita, joissa oli jonkin verran raaka-aineita mutta ei todellakaan suotuisa sää elää. Silti pystyimme rakentamaan Suomen ja Ruotsin kaltaiset hyvinvointivaltiot sekä juurruttamaan niihin varsin aikaisessa vaiheessa demokratian. En näe mitään syytä, miksi kehitys kääntyisi toiseen suuntaan.”

Sundström kertoo sadan vuoden visionsa Alvar Aallon piirtämässä Stora Enson pääkonttorissa, joka oli rakentamisensa jälkeen vuosikymmeniä yksi haukutuimmista taloista Helsingissä. Se oli kansalaisten mielestä liian moderni vanhaan, Venäjän vallan aikaan rakennettuun ympäristöön. Nyt se on suojeltu.

Ruotsalainen Sundström näyttää pitävän talosta, jossa hän viettää noin kaksi päivää viikossa.

”Harva yhtiö voi sanoa, että sen pääkonttori on presidentinlinnan naapurissa.”

Sundström ihailee yläkerran kabinetista avautuvaa maisemaa yli Helsingin.

Hän on varma, että myös sadan vuoden kuluttua Helsingin tsaarinaikainen empirekeskusta sijaitsee valtiossa nimeltä Suomi. Syy on pitkälti ajan kuluessa syntyneessä arvopohjassa ja historiassa, jotka ylläpitävät kansallisvaltiota.

”Uskon kansallisiin identiteetteihin, vaikka en usko, että esimerkiksi suomalaiset tai ruotsalaiset olisivat jollakin tavalla fundamentaalisesti erilaisia.”

Siirrymme seuraavaksi valtiojärjestykseen. Demokratia jatkuu, Sundström sanoo varmana.

”Ihmiskunta yritti monenlaisia järjestelmiä ennen kuin se löysi demokratian. Se on ensimmäinen järjestelmä, joka on tuonut hyvinvoinnin massoille. Se ei ole täydellinen, mutta se on paras vaihtoehto.”

Hänellä on kuitenkin yksi iso huoli: äänestysinnon romahdus.

”Meidän pitää opettaa lapsiamme ymmärtämään, että tämä järjestelmä tarvitsee toimiakseen kansalaisilta aktiivisuutta – se tarvitsee kansalaisen äänen. Vaikka mikään puolue ei vastaisi täysin toiveisiin, ei voi vain vastustaa. Tulevaisuuden kannalta tämän ymmärtäminen on täysin olennaista.”

Absolut, ehdottomasti. Sitä sanaa Sundström käyttää paljon, ja sillä hän vahvistaa myös vastauksen siihen, onko Stora Enso olemassa sadan vuoden päästä.

”Ehdottomasti on. Tämän yhtiön tehtaita on ollut olemassa jo paljon ennen kuin Suomi itsenäistyi.”

Hän myös uskoo, että metsäyhtiöillä on edessään hyvä tulevaisuus Pohjoismaissa. Se johtuu etenkin täällä kasvavista pitkäkuituisista havupuista, joista valmistetaan kansainvälisesti huipputasoista sellua. Sitä taas tarvitaan tulevaisuuden erikoistuotteisiin. Sundström uskoo, että mänty ei katoa, vaikka ilmastonmuutos etenee.

Maailmaa ravistelevia megatrendejä on seitsemän, Sundström sanoo ja luettelee ne: ihmisten määrän kasvu, ihmisten muuttaminen kaupunkeihin, digitalisaatio, keskiluokan nousu kehittyvissä maissa, ympäristötietoisuuden kasvu, uudet elämäntavat ja maapallon lämpeneminen.

”Näistä maapallon lämpeneminen on minusta ehdottomasti tärkein megatrendi. Saimme vanhemmiltamme maapallon, jota sukupolvemme ei ole hoitanut kovin hyvin. Seuraavien sukupolvien takia meidän on pakko tehdä tehdä asialle jotain olennaista seuraavien 15–20 vuoden aikana. Uskon, että pystymme sen hoitamaan, vaikka vaikeaa se tulee olemaan.”

Metsäteollisuudelle vihreän liikkeen laajeneminen on Sundströmin mukaan hyvä asia.

”Puu on niitä harvoja raaka-aineita, jotka ovat todella uusiutuvia ja myös kierrätettäviä.”

Hän sanoo, että metsäteollisuus on myös hyvin energiatehokasta, koska sellun tekemisestä syntyy energiaa.

”Kuljetukset ovat ongelma, koska niihin tarvitaan bensiiniä. Tarvitsemme lisää raideliikennettä, sähkön käyttöä kuljetuksissa ja niin edelleen. Tämä vie aikaa mutta on hoidettavissa.”

Vain mielikuvitus on rajana siinä, mitä puuraaka-aineesta voi tehdä, Sundström sanoo.

”Sillä voidaan korvata muoveja ja monia nykyään uusiutumattomista raaka-aineista tehtäviä tuotteita. Metsäteollisuudelle koneinvestointien elinikä voi olla 50–70 vuotta, joten pitää todella tarkkaan harkita, mihin yhtiöt nyt käyttävät varojaan.”

Metsäyhtiöt Suomessa ja muissa Pohjoismaissa menevät Sundströmin mukaan koko ajan jalostetumpiin tuotteisiin.

”Meidän on investoitava paljon tuotekehitykseen. Tässä Suomea hyödyttää alan korkeatasoinen koulutus. Voin sanoa, että se on parempaa kuin Ruotsissa.”

Sundström sanoo, että tulevaisuudessa yhtiöt tarvitsevat nykyistä enemmän kahdentyyppisiä työntekijöitä: ”Ihmisiä, joilla on hyvin laaja näkemys. Siis sellaisia, jotka ymmärtävät laajasti esimerkiksi arvoja ja muutoksia. Sitten tarvitsemme lisää ihmisiä, joilla on hyvin syvää osaamista, kuten kemistejä, tietotekniikkainsinöörejä ja koodaajia.”

Sundströmin mukaan yhtiöiden ja koulutuslaitosten pitää olla enemmän yhteistyössä, jotta löydetään koulutusohjelmia, joista valmistuu toisaalta hyvin laajasti ajattelevia ihmisiä ja toisaalta hyvin syvästi jotain yksittäistä asiaa osaavia ihmisiä.

Sundströmin tulevaisuudenusko kumpuaa paljolti nuorten tapaamisesta.

”Uskon, että olisi hyvä, jos suomalaiset eivät olisi ihan näin negatiivisia. Myös ruotsalaiset ovat negatiivisuuteen taipuvaisia, mutta täällä negatiivisuus on kehittynyt vielä astetta pidemmälle”, Sundström arvioi.

”Kun ensin kuuntelee poliitikkoja ja sitten menee vaikkapa Slush-tapahtumaan kuuntelemaan nuoria yrittäjiä, on kuin kävisi ihan eri maailmassa. Näiden positiivisesti ajattelevien nuorten mukana Suomi tulee muuttumaan.”

Aikajana: Stora Enson vuodet

 

Alku

Metsäjätti Stora Enso syntyi 1998, kun suomalainen Enso ja ruotsalainen Stora fuusioituivat.

Enson historia alkaa vuodesta 1872, jolloin norjalainen Hans Gutzeit tajusi Suomen puuvarojen rikkauden ja toi uutta teknologiaa maahan rakentamalla Kotkaan Suomen ensimmäisen höyrysahan.

Yrityskauppojen ja fuusion myötä yhtiön nimeksi tuli vuonna 1928 Enso-Gutzeit. Suomen valtio oli ostanut vähän aiemmin yhtiön enemmistön norjalaiselta Herman Heibersiltä.

Valtio ja Kela ovat edelleen yhdessä yhtiön suurin omistaja 35 prosentin osuudella. Yhtiö kasvoi ja oli yksi keskeinen Suomen hyvinvoinnin lähde.

Matti Virtanen
Työskentelyä Enso-Gutzeitin Kotkan tehtaalla 7.10.1975.
Työskentelyä Enso-Gutzeitin Kotkan tehtaalla 7.10.1975.

1990-luvulla Ensosta ja UPM-Kymmenestä tuli Euroopan suurimmat metsäyhtiöt. Gutzeit hävisi nimestä 1996, kun Enso osti Veitsiluodon.

Ensimmäinen todiste Storan historiasta on vuodelta 1288. Tuolloin Falunin alueella toimi kuparikaivos.

Kaivos laajeni vuonna 1862 Stora Kopparbergs Bergslagsiksi.

1970-luvulla yhtiö myi kaivos- ja metallitoiminnat ja keskittyi metsänhoitoon, selluun ja paperiin.

 

Vaikeuksien aika

Paperilla rikastunut yhtiö teki vuonna 2000 yhden Suomen taloushistorian surkeimmista kaupoista ostamalla amerikkalaisen Consolidated Paperin noin viidellä miljardilla eurolla.

Tarkoitus oli vallata Yhdysvaltojen markkinat, mutta kävi ilmi, että alueella oli liikaa tehdaskapasiteettia. Lopulta Consolidated myytiin 1,8 miljardilla eurolla.

2000-luvulla painopaperin kysyntä alkoi heikentyä. Yhtiö aloitti rajun saneerauksen ja sulki tehtaita muun muassa Anjalankoskella, Kotkassa ja Kemijärvellä.

 

Uusi nousu

Sellun ja siitä tehtävien tuotteiden, kuten erikoiskartonkien, kysyntä on kasvanut 2000-luvulla.

Stora Enson osin omistama Uruquayn Montes del Platasin uusi sellutehdas Uruguayassa on maailman suurin sellutehdas.

Stora Enso on investoinut muun muassa Kiinaan mutta myös Suomeen: Varkauteen ja Sunilaan.

OIKAISU 29.4.Kirjoituksessa väitetään Gutzeitin Kotkan sahaa virheellisesti Suomen ensimmäiseksi höyrysahaksi. Ensimmäinen höyrysaha oli 1860 valmistunut Kestilän saha. Toisin kuin kirjoituksessa mainitaan Stora-Enso ei ole sulkenut tehdasta Kotkassa vaan sen naapurikunnassa Haminassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat